ostrzezenie dla posiadaczy BK 1,6 diesel – olej dexelia zniszczyl mi turbo
Chodziłem patrzyłem do Premacy. Tam mam przejechane około 5 tyś od wymiany. Zero ubytku. Olej na bagnecie, na korku, w środku na elementach jest identyczny. Wygląda jak normalny olej po tym przebiegu. Też kupiony na fox.rzeszow, bania 5 L. Benzyna
Również mam zalaną Dexelię zakupioną w Foxie.Jeżdrze na niej od października 2012 i nie zauważyłem ubytków choć kontroluję po Waszych opiniach dość często. Kolor i konstytencja bez zmian. Ale tak nastraszyliście, że kolejny olej nie będzie dexelią.
Nuno
Nuno napisał(a):Ale tak nastraszyliście, że kolejny olej nie będzie dexelią.
nikt nie straszy opisujemy rzeczywiste objawy i problemy a co kto z tym zrobi to jego sprawa
Panowie ale napędziliście stracha tą Dexelią, ja też mam zalaną u siebie, co prawda nie z foxa ale z zaprzyjaźnionej firmy w Szczecinie, gdzie od lat biorę części i chemię. Jak na razie nie zauważyłem, żeby coś przykrego się z tym olejem działo ale od tej pory będę częściej zaglądał pod maskę.
@uszatyy... współczuję turbiny i łączę się z Tobą w bólu
@uszatyy... współczuję turbiny i łączę się z Tobą w bólu
uszatyy napisał(a):Mechanik mi powiedzial ze z miski trzeba zeskrobywac to co powinno byc plynne...
u mnie za to po wystygnięciu przy temp. 5 *C zachowywał sie ten olej jak woda , nawet na 2 dzień nie zgęstniał.
Wg mnie fakt, że ktoś miał problem z autem po zakupie oleju w sklepie X, nie oznacza, że wszystkie oleje danego producenta są wadliwe ani że w tym sklepie są wszystkie wadliwe. Daje to wyłącznie informację o tym, że wszyscy muszą uważniej i częściej kontrolować stan oleju jak i jego właściwości. Tyczy się to wszystkich, nie tylko kierowców, którzy zalali dexelię. Niska cena może sugerować, że mamy doczynienie z podróbką, ale przecież olej w FOXie nie był taki tani a też znamy przypadek, kiedy ten olej mógł być przyczyną usterki. Wg. mnie nieświadomy przekrętu może być sam sprzedawca, który stał się jedynie pośrednikiem "kujawskiego".
Jesli nie widzisz wycieków to wg mnie bardzo dużo. Ja u siebie robie ok 15tyś i ubytek jest tak niski, że mam wątpliwość czy w ogóle występuje. Martwiłbym się gdyby ubyło mi 2-3setki na 15tyś a Ty piszesz, że jesteś spokojny jak ubywa litr na 15tyś!!
Moja prośba, jeśli jest ktoś kto potrafi w sposób rzeczowy wyjaśnić jaki zalany olej powinien wzbudzić nasze wątpliwości to byłoby super. Przecież zakup np. elfa czy innego oleju nie zwalnia z obowiązku obserwacji..
Mibay napisał(a):ubywało tego oleju, trzy setki na 4-5 tyś wiec był ok.
Jesli nie widzisz wycieków to wg mnie bardzo dużo. Ja u siebie robie ok 15tyś i ubytek jest tak niski, że mam wątpliwość czy w ogóle występuje. Martwiłbym się gdyby ubyło mi 2-3setki na 15tyś a Ty piszesz, że jesteś spokojny jak ubywa litr na 15tyś!!
Moja prośba, jeśli jest ktoś kto potrafi w sposób rzeczowy wyjaśnić jaki zalany olej powinien wzbudzić nasze wątpliwości to byłoby super. Przecież zakup np. elfa czy innego oleju nie zwalnia z obowiązku obserwacji..
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
generalnie olej sam wsobie nie jest winny, pewnie jakbym go jupil w aso to nie byloby problemu. sek w tym ze w aso kosztuje on prawie 400zl wiec kupilem na allegro i tu jest problem. normalnie ten olej nie stoi na polce w sklepie a na allegro mozna kupic bubel co mi sie akurat przytrafilo. oczywiscie ze kontrolowalem stan oleju i prawie rok na tym konkretnym jezdzil, wczesniej bylo plukanie silnika wiec na pewno to wina tej konkretnej banki kupionej na allegro. jakis dziwnych objawow nie bylo, caly problem okazal sie po fakcie czyli jak juz turbo poszlo i po jego demontazu wyszlo ze wszystko jest zaklejone i dopiero jak sciagnieto miske olejowa okazalo sie ze mam kisiel nie olej. dodam jeszcze ze odkad kupilem mazde mam ciagly problem z odma i ldjacym sie tsmtedy olejem, nie wiem czy to powiazane... rada dla was? nie oszczedzajcie na oleju kupujcie oryginalny w sklepie a nie na allegro, jak cos jest polowe tansze to jest podejzane. jak jest mozliwosc to przy wymianie robic plukanie a jak ktos jest mechanik to raz na pare lat zrzucic miske i zobaczyc co tam jest...
- Od: 30 wrz 2009, 17:52
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 lift
Dzis dowiedziałem się ,że są pomylone etykiety na Dexeli z przodu jest etykieta DPF z tyłu jest etykieta ultra , ważna jest TA Z TYŁU
uszatyy napisał(a):dodam jeszcze ze odkad kupilem mazde mam ciagly problem z odma i ldjacym sie tsmtedy olejem, nie wiem czy to powiazane... rada dla was
To jest norma w tym silniku, pękają przy próbie zdjęcia na odmie zatrzaski i nie jest już szczelna. Olej nagrzany w silniku paruje "do góry" i znajduje jedyną drogę ujścia czyli odmę. W każdym Y6 tak jest jak odma ma już walnięte zatrzaski.
Jeżeli miarka mix-max ma ~300ml, to mi w poprzednim cyklu olejowym ubyło ~100ml, teraz po przejechaniu ~6500km ubyło ~100ml, jednak wtedy i teraz zawsze ubytek ~70ml jest na samym początku do ~3000km, później już praktycznie go nie ma. Na pewno ubytek też jest właśnie przez tą nieszczęsną odmę.
tomek-waw napisał(a):Przecież COŚ TAKIEGO, bo olejem nazwać nie można, nie powinno trafić w ogóle do sprzedaży.!!!!
Tak samo jak wołowina 100% z koniną
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
marcin255 napisał(a):Dzis dowiedziałem się ,że są pomylone etykiety na Dexeli z przodu jest etykieta DPF z tyłu jest etykieta ultra , ważna jest TA Z TYŁU
[tiiit] tą Dexelię, Mazda zaczyna się kompromitować. zalewam przy najbliższej wymianie Mobil1.
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Mibay napisał(a):Czyli co, prawdopodobnie uszaty zalał olej do benzyny ?
Nie wiem trzeba patrzeć na etykiety po sporo tego wyszło a częśc zakupili niezależni dystrybutorzy .
Skad to info o pomylonych etykietach ?
uszatyy: ile km zrobiles na tym oleju? Ile ubytku ostatnio na nim zauwazyles? Jakos zmienila sie konsystencja?
uszatyy: ile km zrobiles na tym oleju? Ile ubytku ostatnio na nim zauwazyles? Jakos zmienila sie konsystencja?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
jakby tam był olej o jakości zgodnej z tym co powinno być, to nie ma znaczenia czy diesel/benzyna, ale kisiel by się nie zrobił (może ucierpiałby minimalnie filtr cz. stałych).
Ostatnio edytowano 6 kwi 2013, 07:35 przez gt44, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 1 maja 2011, 23:19
- Auto: Mazda 3 BK Z6 hb '07
widmo82 napisał(a):Skad to info o pomylonych etykietach ?
ze źródła , trzeba patrzeć na etykiety czy sa takie same z obu stron
Jak sie zrobił kisiel z oleju to było ewidentnie jakieś g..o najmniej ważne jest tutaj specyfikacja oleju czy do diesla czy do benzyny było g..o i w każdym silniku by sie to zrobiło. Wine ponosi tutaj całkowicie sprzedający albo ten co dostarcza sprzedającemu.Wątpie żeby sprzedający przyznał sie do winny powie ze taki bierze od dystrybutora ,ale na pewno wie co bierze i co rozprowadza i za jaką cenę. Jak cos kosztuje połowe ceny to jest w 100% podejrzane.Spotkało to kolegę przykra sprawa ale przestroga dla innych (każdego to mogło spotkać).W tym naszym kraju podrabiają już chyba wszystkie oleje i nie można mówić że ten bedzie lepszy a ten gorszy ryzyko kupna syfu jest i będzie
Nie wiem na jakiej zasadzie ale sprzedawcy Motula maja regularne naloty izby celnej , policji i kogoś od motula