Witam, przegladalem forum nie moglem znalesc podobnego postu.
Chodzi o to gdy wlaczam klime zapala mi sie zielona dioda lub gdy wlacze na szybe tez sie zapala problem jest w tym ze nie slychac jak wlacza sie kompresor. czy moze mi ktos pomoc?
Problem z klimatyzacja, nie włącza się kompresor po zimie
Strona 1 z 1
To, że dioda się zapala(w obu przypadkach), to tak ma być, a jeśli kompresor nie chodzi, pewnie klima pusta
Podjedź tam gdzie nabijają, sprawdzą ci szczelność układu...
zacznij od bezpiecznika pod maska – temat podobny był ja miałem podobne objawy,
okazało się ze był spalony bezpiecznik pod maska tam jest taki nietypowy 30A (przerobiłem poźniej mocowanie na zwykły bo ten ok 10 zł koszt.)
co do tego co przedmówca pisał jak jest poniżej 0 a nawet mniej niż 5 to klima nie odpala z wiadomych powodów – takie zabezpieczenia są praktycznie w każdym aucie z klima (na desce rozdzielczej ok jest ale kompresor nie startuje)
kolejny powód to brak lub mało czynnika chłodzącego – niema ciśnienia to się nie załączy
następny to zastany kompresor – u mnie trzeba było go ruszyć prądem bezpośrednio z aku (bo jak kupiłem xeda to właśnie palił ten bezp od klimy i w ten sposób to rozwiązałem)
z domowych sposobów to chyba tyle
okazało się ze był spalony bezpiecznik pod maska tam jest taki nietypowy 30A (przerobiłem poźniej mocowanie na zwykły bo ten ok 10 zł koszt.)
co do tego co przedmówca pisał jak jest poniżej 0 a nawet mniej niż 5 to klima nie odpala z wiadomych powodów – takie zabezpieczenia są praktycznie w każdym aucie z klima (na desce rozdzielczej ok jest ale kompresor nie startuje)
kolejny powód to brak lub mało czynnika chłodzącego – niema ciśnienia to się nie załączy
następny to zastany kompresor – u mnie trzeba było go ruszyć prądem bezpośrednio z aku (bo jak kupiłem xeda to właśnie palił ten bezp od klimy i w ten sposób to rozwiązałem)
z domowych sposobów to chyba tyle
Proszę o poprawne nazwanie tematu.
Witam, dzieki kolego pozniej zobacze na wiosce ten bezpiecznik, a co do zastanego kompresora to raczej nie bo czasami jak nie bylo mrozow to odpalalem klime dlatego ze szyba lepiej odchodzila:D aleee.... nic nie wiadomo czasem i tak bywa w krotkim czasie. pozdrawiam
Dopisano 6 kwi 2013, 21:37:
jak ktos moze to niech podpowie gdzie znalesc bezpiecznik od klimy i jak nazywa sie. patrzylem duze te bezpieczniki i nie wiem jak on ma wygladac jezeli bylby spalony.
Dopisano 6 kwi 2013, 21:37:
jak ktos moze to niech podpowie gdzie znalesc bezpiecznik od klimy i jak nazywa sie. patrzylem duze te bezpieczniki i nie wiem jak on ma wygladac jezeli bylby spalony.
- Od: 24 gru 2012, 12:18
może tak: otwierasz maskę, po prawej jest czarna skrzyneczka Fuse box taka nieforemna z plastikowa pokrywą – pokrywa jest mocowana na zatrzaski – szarpniesz i schodzi a tam od góry ciężko nie zauważyć ze będą bezpieczniki i przekaźniki na jednym z nich z tych dużych (bodajże 30 koloru pomarańczowego) ta blaszka która jest pod szybka obudowy bezpiecznika jeżeli jest uszkodzony może być:
przepalona/ pęknięta/ urwana/złamana ....
tam tych bezpieczników jest naprawdę kilka bodajże 5- 6 w rzędzie (jeden z nich to klima bodajże 2 z prawej) nie powinieneś mieć problemu ze zlokalizowaniem tego, ponadto jak zobaczysz na wieko które ściągnąłeś ze skrzyneczki na spodniej części masz opis przy wyłączonym silniku/zapłonie możesz wyjąc każdy i zobaczyć, ewentualnie zmierzyć dla pewności miernikiem co rozwieje wszelkie wątpliwości sprawności bezpiecznika i to rozwiąże Ci sprawę bezpieczników
przepalona/ pęknięta/ urwana/złamana ....
tam tych bezpieczników jest naprawdę kilka bodajże 5- 6 w rzędzie (jeden z nich to klima bodajże 2 z prawej) nie powinieneś mieć problemu ze zlokalizowaniem tego, ponadto jak zobaczysz na wieko które ściągnąłeś ze skrzyneczki na spodniej części masz opis przy wyłączonym silniku/zapłonie możesz wyjąc każdy i zobaczyć, ewentualnie zmierzyć dla pewności miernikiem co rozwieje wszelkie wątpliwości sprawności bezpiecznika i to rozwiąże Ci sprawę bezpieczników
Strona 1 z 1