Mazda 3 BK Zawieszenie – problemy, pytanie, sugestie
Dokuji ja mam na razie zamontowane z tylu w zawieszeniu. Poki co sie trzymają więc nie ocenialbym przedwczesnie 
- Od: 6 kwi 2011, 09:32
- Auto: Mazda 3 BK Y6 '04 Hatchback
Golf MK 7,5 1.4TSI '18
aingeru napisał(a):Witam,
Podłącze się pod temat. Też mam do wymiany łączniki stabilizatorów (także puka z tyłu na nierównościach).
Jakiej firmy łączniki polecacie?
A jesteś pewien ,ze to łączniki bo ja i parę osób ma zawieszenie w idealnym stanie a coś z tyłu puka
Aingeru . Wymieniłem tuleje na wahaczach wzdłużnych po tym 2 nowe dolne wahacze w które wchodzą sprężyny. Następnie całkowicie nowe zawieszenie czyli amorki górne mocowania łożyska i odboje z osłonami poza sprężynami, czyli wszystko nowe . Górne gumy z tyłu na sprężynach są jak nowe . Mocowania stabilizatora tył jak i same końcówki tak ciasne że ciężko mi je było ustawić aby wszystko poskręcać. Czyli totalnie brak jakichkolwiek luzów z tyłu i puka a gdzie puka tego nie wiem . Będzie ciepło to zabieram się za bagażnik w poszukiwaniu stuku bo na 100% on jest winowajcą dziwnych odgłosów .
- Od: 15 lis 2012, 23:51
- Auto: mazda 3 sedan 1.6 Z6 BK 2005r
szweiki napisał(a):. Czyli totalnie brak jakichkolwiek luzów z tyłu i puka a gdzie puka tego nie wiem .
Znam ten ból
Mogą pukać gumy stabilizatora, u mnie tak było mimo , że wyglądały idealnie – w MPSie tak samo..
kropek101, przeczytałem posta że już wymieniales opony na letnie i napisałeś, że to jednak nic z hamulcami, czy masz jakiś inny pomysł co to mogą być za stuki? ja narazie nic nie grzebałem, zima za oknem, czekam na cieplejsze dni, jak tylko się coś ruszy dam znać czy u mnie udało się znaleźć przyczynę.
ale tak jak piszesz ręce opadają
ale tak jak piszesz ręce opadają
- Od: 15 lis 2012, 23:30
- Auto: Mazda 3 1,6 BK benzyna 2005 r.
Przymierzam się na dniach przy okazji wymiany kół na sezon letni powymieniać łączniki oraz gumy stabilizatorów. Przeglądałem forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi jakiej firmy łączniki są godne polecenia. Chciałbym coś możliwie trwałego ze średniej półki cenowej.
Znalazłem to:
http://allegro.pl/lacznik-stab-febi-vol ... 85663.html
http://allegro.pl/lacznik-stab-febi-for ... 85234.html
Czy warto? , polecacie łaczniki firmy FEBI?
Znalazłem to:

Czy warto? , polecacie łaczniki firmy FEBI?
Nuno
zuq Niestety brak pomysłów chyba sprawa stuków zostanie nadal zagadką bo i tak mazda jeździ 80% po autostradzie więc może problem kiedyś przy jakiejś wymianie sam się znajdzie a na obecnym etapie nie chce inwestować niepotrzebnie w części do mazdy szczególnie, że mam drugie autko do którego inwestuje w moc
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
kropek101 napisał(a): Niestety brak pomysłów chyba sprawa stuków zostanie nadal zagadką
zawieszenie jest w idealnym stanie i cos stuka , też nie mam zamiaru wszystkiego wymieniać , dlatego wyciszam bagażnik radio głosniej i do przodu

Mam problem panowie taki sam jak wy, tylko że z przodu....
Ostatnio pisałem o tym stuku z lewej strony, przy bardzo małych dołkach.
Wymieniłem górne mocowania amorów i łożyska, przy okazji silentblock wahacza i tylną tuleje (wszystko wahacz przedni lewy). Wszystko po za tym igła, a ten dźwięk, właśnie z lewej strony jest, i jeszcze bardziej się nasilił. Przedstawia się takim "plumkaniem", nawet słyszę go wydawało by się na równej jezdni
Ten dźwięk jest tak wkurw....
Co to do cholery może być ? Ręce opadają. Zero luzów!
Ostatnio pisałem o tym stuku z lewej strony, przy bardzo małych dołkach.
Wymieniłem górne mocowania amorów i łożyska, przy okazji silentblock wahacza i tylną tuleje (wszystko wahacz przedni lewy). Wszystko po za tym igła, a ten dźwięk, właśnie z lewej strony jest, i jeszcze bardziej się nasilił. Przedstawia się takim "plumkaniem", nawet słyszę go wydawało by się na równej jezdni

WItam,
Ostatnio wymieniałem w tylnym zawieszeniu łączniki stabilizatorów (FEBI) bo też pukało z tyłu. Po wymianie miałem wrażenie że dzwięk ustał. Jednak nadal puka lub zaczęło znów pukać. Dźwięk to takie głuche puknięcia dochodzące jakby z prawego nadkola. Ewidentnie jakby coś było luźne i się obijało. Czasami nawet na prostej drodze potrafi się odezwać...
Ostatnio wymieniałem w tylnym zawieszeniu łączniki stabilizatorów (FEBI) bo też pukało z tyłu. Po wymianie miałem wrażenie że dzwięk ustał. Jednak nadal puka lub zaczęło znów pukać. Dźwięk to takie głuche puknięcia dochodzące jakby z prawego nadkola. Ewidentnie jakby coś było luźne i się obijało. Czasami nawet na prostej drodze potrafi się odezwać...
Mibay napisał(a):Wszystko po za tym igła, a ten dźwięk, właśnie z lewej strony jest, i jeszcze bardziej się nasilił. Przedstawia się takim "plumkaniem", nawet słyszę go wydawało by się na równej jezdni Ten dźwięk jest tak wkurw.... Co to do cholery może być ? Ręce opadają. Zero luzów!
Też tak mam i mi zostały tylko amory z tyłu , choć teraz na 100% nie jestem pewien co tak puka .