Riki napisał(a):Steve napisał(a):Blue Print to kiepska taniocha
Ciekawostka.......... u mnie, pod nosem mam ASO Hondy, pierwsze miejsce w PL w sprzedaży aut w 2010r

i przy montażu hamulców pytają Klienta, OE czy świetnej jakości zamiennik? cena wiadomo... sporo niższa, Klient mówi – poproszę zamiennik i tym sposobem ma zestawik BP

Jak masz zamiennik za 50% oryginału to wiadomo, że każdy woli taniej, ale to nie zawsze znaczy dobrze.
Nie mówię NIE wszystkim zamiennikom, ale BP to akurat kiepszczyzna chcociaż całkiem popularna w UK, więc parę ciekawych przypadków oszczędzania

już widziałem.
Niepolecam – wystarczy wziąć część do ręki i porównać z czymś bardziej firmowym.
Poza tym Blue Print to tylko marka handlowa, żaden producent – dzisiaj mają towar z jednej chińskiej fabryki, a jutro z innej.
Może akurat hamulce mają z dobrej fabryki. Ale ja nie mam ochoty i czasu, żeby to sprawdzić.
Sam również czasem używam zamienników.
Jeśli są tańsze, bo w UK części w ASO są tanie (zazwyczaj).
P.S.
Kiedyś opisywałem problem z twardymi hamulcami
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=89&t=105650i brakiem podciśnienia w układzie jako skutek
zapchanej kapy w obiegu oleju. Kapa była zapchana przez śmieć, który wyglądał jak wnętrze filtra oleju. Tuż przed wystąpieniem awarii był wymieniany olej, a włożony filtr to był Blue Print

.
Przepraszam za zaśmiecanie wątku rozrządu.