Prędkościomierz nie działa podczas niskich temperatur

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez rara » 27 mar 2013, 22:24

Dzien dobry

Mam mazde 3 z 2004 roku. i podczas niskich temperatur tak od 2-3 stopni w dół nie zalącza sie licznik predkosci i nie pokazuje mi predkosci dopiero po przejechaniu np 20km , po wył i wł zapłonu zaczyna pokazywać prędkość, Oczywiscie bez predkosci nie pokazuje mi spalania i przejechanych kilometrow, Inne liczniki działają. Da się z tym coś zrobić?? Co to może być??

Nie powiem ale denerujące to jest w sumie unas takie temperatury się długo utrzymuje i musze wył i wł silnik dosyc czesto i sprawdzam czy juz mi pokazę predkosć. Dziwnie tak.
Dzisiaj musiałem tak zrobic 5 razy :/

Ale najlepsze jest to ze po przyjechaniu na stacje benzynową był rozgrzany a po zatankowaniu które trwało krotko znowu licznik nie wystartował to mi sie dzisiaj zdarzyło 1 raz.

A sytuacje powyżej opisane sa cały czas

Pozdrawiam serdenie – moze cos ktos doradzić ??
Początkujący

Od: 27 mar 2013, 22:11
Auto: Mazda 3 1,6 benzyna 2004r.

Postprzez ewemarkam » 27 mar 2013, 23:13

Moja propozycja, wyjmij licznik, porozpinaj parę razy wtyczkę od niego. Jak wiemy wszystko się kurczy gdy się ochładza (prócz wody). Tak samo będzie ze stykami przy przyłączu do licznika. Ewentualnie psiknij jakimś specyfikiem typu kontakt. Zrób jak pisze zobaczysz czy się poprawi. U mnie np. ABS działa tylko jak na zewnątrz jest zimniej niż ok -10 stopni <glupek2>.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Forumowicz

Od: 7 sie 2011, 09:19
Auto: 323F BJ DiTD '99