Witam!
Mam takie ogólne pytanie, chyba proste.
Czy jeżeli podepnę pod radio głośnik o dużo większej mocy, czy jest możliwe że coś się spali?
np: Radio ma te 20W RMS a głośnik np 70 RMS. Wiem ze zaslabe radio i ze będą zniekształcenia charczenie i cicho. Tylko czy jest możliwe że coś się uszkodzi? Np końcówka w radiu albo głośnik cokolwiek?
Pytam bo miałem dziwny przypadek że podłączyłem do subwoofera aktywnego komputerowego, mocniejszy głośnik i po chwili przestał grać po sprawdzeniu okazało się że głośnik ok ale wyjście subwoofera nie działa.
Podłączanie głośników [Mazda 323 C BA]
Strona 1 z 1
Właśnie w skrajnych przypadkach spalić się może końcówka mocy we wzmacniaczu. Ja miałem głośniki 60W pod radiem i jakoś to grało (to znaczy nie grało, ale coś tam było słychać) i nic się nie spaliło. Poza tym nie grałem nigdy w zakresie w którym radio/wzmacniacz łapało przestery. Myślę, że przejściowo można by podłączyć takie mocne głośniki pod radio, mając w perspektywie odpowiedni wzmacniacz. Moim zdaniem jednak, lepiej założyć całość od razu – nie bawić się w podpinanie pod radio czegoś, co nie zostało do tego stworzone.
Z racji porządków w dziale odgrzewam kotleta:

Większej głupoty dawno nie słyszałem!
Kolega miał radio o mocy wyjściowej 20W więc aby niczego nie uszkodzić przyłączamy do niego głośniki o mocy MINIMUM tych 20W czyli jak zastosuje 70W głośniki to nie ma prawa nic się uszkodzić.
Moc na głośnikach to jest moc jaką one mogą "wytrzymać" czyli ile max możemy doprowadzić do nich ale nie jest to moc "pobierana" przez głośnik.
Nie można używać głośników o mocy mniejszej niż moc wzmacniacza bo istnieje duże prawdopodobieństwo ich uszkodzenia przy głośniejszym graniu – po prostu będą one przeciążone.
Lukas007 napisał(a):Właśnie w skrajnych przypadkach spalić się może końcówka mocy we wzmacniaczu. Ja miałem głośniki 60W pod radiem i jakoś to grało (to znaczy nie grało, ale coś tam było słychać) i nic się nie spaliło. Poza tym nie grałem nigdy w zakresie w którym radio/wzmacniacz łapało przestery. Myślę, że przejściowo można by podłączyć takie mocne głośniki pod radio, mając w perspektywie odpowiedni wzmacniacz. Moim zdaniem jednak, lepiej założyć całość od razu – nie bawić się w podpinanie pod radio czegoś, co nie zostało do tego stworzone.

Większej głupoty dawno nie słyszałem!
Kolega miał radio o mocy wyjściowej 20W więc aby niczego nie uszkodzić przyłączamy do niego głośniki o mocy MINIMUM tych 20W czyli jak zastosuje 70W głośniki to nie ma prawa nic się uszkodzić.
Moc na głośnikach to jest moc jaką one mogą "wytrzymać" czyli ile max możemy doprowadzić do nich ale nie jest to moc "pobierana" przez głośnik.
Nie można używać głośników o mocy mniejszej niż moc wzmacniacza bo istnieje duże prawdopodobieństwo ich uszkodzenia przy głośniejszym graniu – po prostu będą one przeciążone.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Strona 1 z 1