[Xedos6 CA] Szybkie pytania
leiszman napisał(a):Bezpiecznik światem cofania
Jak już sprawdzisz bezpiecznik i sie okaże dobry to szukaj przyczyny w wiązce kabli które biegną przy zawiasie bagażnika. Tam się przewody uszkadzają. Ten typ tak ma
potwierdzam, na 99% to bedzie to. Wlacz sobie zaplon i wrzuc wsteczny (oczywiscie nie odpalaj
)
i otworz klape bagaznika i nia poruszaj i zobacz czy sie zapalaja. Ja tak mialem ze jak bylo zamkniete to nie swiecilo a jak otwieralem i ruszalem klapa to sie wlaczaly i gasly na zmiane.
Wymienilem przewod miedzy kabina a klapa (szczegolnie chodzi o miejsce ruchome) i po problemie
i otworz klape bagaznika i nia poruszaj i zobacz czy sie zapalaja. Ja tak mialem ze jak bylo zamkniete to nie swiecilo a jak otwieralem i ruszalem klapa to sie wlaczaly i gasly na zmiane.
Wymienilem przewod miedzy kabina a klapa (szczegolnie chodzi o miejsce ruchome) i po problemie
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
Panowie jaki jest zalecany olej do xedosa 2.0, chodzi mi o taki który zaleca producent

- Od: 17 sie 2009, 11:45
- Auto: Xedos 6 (ex)
Lexus GS300 II (ex)
Mazda 6 GJ 2,5
sylwo napisał(a)::P 10W40 i nie kombinuj
masz racje ja też mam 10W40, Shell Helix HX7 10W40 ale myślałem nad zalaniem Valvoline 10W40, miałem wcześniej zalany Mobil 5W40 i 10W40 okazał sie lepszym wyborem a producent zaleca 5W30
masz racje ja też mam 10W40, Shell Helix HX7 10W40 ale myślałem nad zalaniem Valvoline 10W40, miałem wcześniej zalany Mobil 5W40 i 10W40 okazał sie lepszym wyborem a producent zaleca 5W30
już sam nie wiem co zalać bo każdy mówi co innego, teraz mam castrola magnatec 10w40 i nie jestem zadowolony z tego oleju. A w wątku o olejach każdy radzi przepłukać silnik dobrą płukanką i zalać mobila 5w30...

Ja nie mam jeszcze dużego doświadczenia z olejami w mazdzie, ale jak kupiłem wlany był elf 10w40 i troszke sobie popijała go. Raz dolałem i znowu zeszło troche. Pozniej kupiłem GM 10w40 i o dziwo przestał znikac.
- Od: 4 mar 2012, 02:28
- Auto: Była: Mazda Xedos 6 2.0 V6
Tymczasowo: Honda Civic EG4
d15b2
Pewnie niedługo wstawisz ogłoszenie o sprzedaży samochodu?
Nie zrozumiałem ale nie, nie planuje
- Od: 4 mar 2012, 02:28
- Auto: Była: Mazda Xedos 6 2.0 V6
Tymczasowo: Honda Civic EG4
d15b2
Ile śrub trzeba odkręcić żeby wyjąc lampę przednią? Może ktoś coś poradzić bo się dzisiaj siłowałem i nie chce puścić
Jedna od kierunkowskazu, jedna z góry i jedna z boku od strony atrapy.
Coś jeszcze?
Pomóżcie bo mam problem
Coś jeszcze?
Pomóżcie bo mam problem
DymeK napisał(a):w xedosie chyba łatwiej wyjąć silnik niż przednie lampy
no bez przesady
To 5 -10 minut roboty jeżeli tylko wszystko jest oryginalne i w katastrofie drogowej nie uczestniczyło.
Adek311092 napisał(a):masz racje ja też mam 10W40, Shell Helix HX7 10W40 ale myślałem nad zalaniem Valvoline 10W40, miałem wcześniej zalany Mobil 5W40 i 10W40 okazał sie lepszym wyborem a producent zaleca 5W30
już sam nie wiem co zalać bo każdy mówi co innego, teraz mam castrola magnatec 10w40 i nie jestem zadowolony z tego oleju. A w wątku o olejach każdy radzi przepłukać silnik dobrą płukanką i zalać mobila 5w30...
Gdyby to był nowy silnik to można zalać 5W30 a że swóje lata ma to i zużycie.
Dopisano 22 mar 2013, 19:08:
Czyścił ktoś podsufitkę w Xedosie 6? nie wiem czy we wszystkich jest taki sam kolor ale u mnie jest jasna i nie jest nieskazitelna m.in. w miejscu gdzie sie przesuwa przysłonke pod szyberdachem. Może jakieś porady czym to wyczyścić tak aby nie odkleiła się?
Marcin napisał(a):Ile śrub trzeba odkręcić żeby wyjąc lampę przednią? Może ktoś coś poradzić bo się dzisiaj siłowałem i nie chce puścić![]()
Coś jeszcze?
Pomóżcie bo mam problem
Śruby, to nie wszystko potem jak ktoś nie ma wprawy, to się musi nakombinować, ale temat do ogarnięcia
MazdaKF11 napisał(a): Adek311092 napisał(a):
Gdyby to był nowy silnik to można zalać 5W30 a że swóje lata ma to i zużycie.
ja mam 300k i mam 5w30. Oleju znika może litr /10k km.
oczywiście silnik miał robiony mini remont;) ale to już było daaawno temu.