Żarówki – typy, opinie, testy
Ja dzisiaj wlasnie zakupielem te megalight 120%, jak dla mnie szalu nie ma(wczesniej mialem xenon), ale jak za ta cene dosc ladnie sobie swieca choc moglyby bardziej efektownie swiecic, chodzi mi o barwe koloru swiatla. Ale za 33zl beda jak na wies
jak bd miec w sklpie 90% to kupie i sobie porownam.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Aha no ja pozniej zamowilem takie planiki ale mysle nie chce madatu i sprzedalem, mialem 5000k 
tak powiedzialem ze zaloze normlane i wogole i mnie puscil:)
tak powiedzialem ze zaloze normlane i wogole i mnie puscil:)
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
arafal21 napisał(a):Ja dzisiaj wlasnie zakupielem te megalight 120%, jak dla mnie szalu nie ma(wczesniej mialem xenon)
Hahahah
Ja także dzisiaj założylem zwykłe H1 a wczesniej miałem xenon i jest total różnica na minus dla zwykłych
gonzalo napisał(a):Problemy z policją
arafal21 napisał(a):powiedzialem ze zaloze normlane i wogole i mnie puscil:)
Ja tak samo. Mi jednak wziął dowód ale bez mandatu. Mini przegląd kosztuje dwie dychy więc pół biedy.
Założyłem Tungsram Sportlight +50% BLUish
Po pół roku świecenia padła mi dziś druga H7 Osram Night Breaker Plus
(Pierwsza świeciła niecałe 5 miesięcy). Spróbuję teraz Tungsram MEGALIGHT ULTRA +90%. Zobaczymy jak długo pożyją i jakie światło z nich będzie. 
Edit.
Tungsram MEGALIGHT ULTRA +90% założone. Licznik świecenia włączony
Edit.
Tungsram MEGALIGHT ULTRA +90% założone. Licznik świecenia włączony
Ostatnio edytowano 27 mar 2013, 15:41 przez petro, łącznie edytowano 1 raz
Mogę potwierdzić, że tungsram megalight ultra +90 świecą dużo jaśniej od osramów night breaker+
Różnica jest zauważalna, no i cena niższa.Tak, że w ciemno można śmiało brać...
Różnica jest zauważalna, no i cena niższa.Tak, że w ciemno można śmiało brać...
Nie gońcie tak za tymi % w żarówkach.
Testowałem Tungsramy +90% i +50% BLUEish i stawiam na te drugie.
Ładniejsza barwa światła, wg mnie lepiej oświetlają mokrą drogę, no i mają dłuższą żywotność.
Testowałem Tungsramy +90% i +50% BLUEish i stawiam na te drugie.
Ładniejsza barwa światła, wg mnie lepiej oświetlają mokrą drogę, no i mają dłuższą żywotność.
Dużo zależy od reflektorów.Jeśli są stare, powypalane, brudne w środku, to żadna żarówka mega, ultra, hiper nie pomoże!
50%blueish dają takie bardziej niebieskawe światło.Ja założyłem nowe lampy koito tungs+90% i mam dzień w nocy
50%blueish dają takie bardziej niebieskawe światło.Ja założyłem nowe lampy koito tungs+90% i mam dzień w nocy
sebek-71 napisał(a):50%blueish dają takie bardziej niebieskawe światło
No właśnie. Coś tym niebieskawym światłem nie tak do końca jest. Ja mam BLUish założone i o niebieskawej barwie światła nie ma mowy (to akurat dobrze jak dla mnie) Jednak wszyscy pisza o tej niebieskawej poświacie i na pudełku też jest napisane a u mnie jest białe światło wpadające w żółć-tak jak normalne żarówki. Nię mówię, bo zaróweczki ładnie swiecą ale bez niebieskich fajerwerków.
Może ja trochę inaczej teraz patrze na sprawę bo wczesniej miałem xenon?
petoro napisał(a):Licznik świecenia włączony
Tez sobie zapisałem datę założenia.
fexxer napisał(a):zy są jakieś przeciwwskazania do założenia tych samych żarówek dla świateł długich i mijania
nie ma żadnych
Wczoraj założyłem u siebie Tungsram +50% BLUish. Świecą faktycznie trochę mocniej. Co do niebieskich "poświat", "xenon look", itd. – nic takiego nie zaobserwowałem, co potwierdza słowa @Marcina:
Poniżej foto (robione telefonem, więc jakość bez szału):

Tungsramy oczywiście na dolnym zdjęciu.
Zdjęcie robione zza kierownicy, bo na tych robionych na zewnątrz samochodu nie widać różnicy.
Marcin napisał(a):Coś tym niebieskawym światłem nie tak do końca jest. Ja mam BLUish założone i o niebieskawej barwie światła nie ma mowy (to akurat dobrze jak dla mnie) Jednak wszyscy pisza o tej niebieskawej poświacie i na pudełku też jest napisane a u mnie jest białe światło wpadające w żółć-tak jak normalne żarówki. Nię mówię, bo zaróweczki ładnie swiecą ale bez niebieskich fajerwerków.
Poniżej foto (robione telefonem, więc jakość bez szału):

Tungsramy oczywiście na dolnym zdjęciu.
Zdjęcie robione zza kierownicy, bo na tych robionych na zewnątrz samochodu nie widać różnicy.
- Od: 4 mar 2013, 15:57
- Auto: Mazda 3 BK 2008 2.0 l Diesel I4 16/OHC Turbo 143 KM DPF RF-7J