pawcio1017 napisał(a):Jak na moje kolega bardzo zawyżył ceny, chyba że rzeczywiście w Wawie taniej sie nie da...
Bez przesady. Jak dodasz do swoich kwot olej i zaokrąglisz, to wyjdzie mniej więcej to samo, co z grubsza wypisałem. Jeśli chodzi o robociznę, to jej koszt na pewno zależy od regionu. W Warszawie raczej nikt tego nie dotknie za 200 zł, bo tyle zaczyna już kosztować wymiana tarcz i klocków. Inna sprawa, że lepiej zawsze dodać sobie zapas w kalkulacji, niż później dziwić się, dlaczego – jak to zwykle bywa – wyszło drożej... Bo laweta, bo urwie się szpilka, bo gumka zaworka PCV, bo filtr oleju, bo pompa wody itd.
Oczywiście, mając kilka narzędzi i klucz dynamometryczny można to zrobić jeszcze taniej – samemu, bo nie jest to "rocket science". Trzeba tylko poświęcić jeden dzień. Można też z założenia w ogóle zrezygnować z robienia głowicy (planowanie, docieranie, uszczelniacze), jeśli wyjdzie, że jest prosta, nieporysowana i szczelna.
szymc napisał(a):powiedz mi jakie to są uszczelniacze zaworów po 2zł? Bo ja znalazłem tylko jedną aukcje i jeden uszczelniacz był po 39zł
Napisz lub zadzwon (http://www.mazdaspeed.pl/sklep/content/5-czesci-mazda). W klubowym sklepie mamy wszystko, czego potrzeba do naprawy – uszczelki oryginalne i zamienniki Elring, uszczelniacze Takoma, filtry, oleje...