Ubezpieczenie samochodu OC AC NW (wątek zbiorczy)
Czy można ubezpieczyć OC u innego i AC u innego ubezpieczyciela czy lepiej w pakiecie. Bo wicie jak to jest te słabe firmy mają tanie OC ale to już nie moja broszka jak co komu wypłacą, ale ewentualnie nie chciałbym mieć problemu z AC tylko czy to nie wyjdzie drożej.
-
realmadryt
joannaj napisał(a):Chociaż ostatnio się spotkałem, że nawet te liczące się firmy zaczynają kręcić.
Otóż to – wydaje mi się, że w przypadku OC to nie ma żadnego znaczenia czy firma mała czy duża. Z naszego OC i tak nie nam będą płacić. A sama doświadczyłam tego, iż np. Warta jako ubezpieczyciel sprawcy szkody na moim aucie, wcale się nie garnie do uczciwego rozliczenia. Pieniądze owszem przelewają szybko, ale są to ochłapy nie pokrywające skutków szkody.

good girls go to heaven bad girls go everywhere...
realmadryt napisał(a):Czy można ubezpieczyć OC u innego i AC u innego ubezpieczyciela czy lepiej w pakiecie. Bo wicie jak to jest te słabe firmy mają tanie OC ale to już nie moja broszka jak co komu wypłacą, ale ewentualnie nie chciałbym mieć problemu z AC tylko czy to nie wyjdzie drożej.
Można i tak i tak. Jak już ktoś wspomniał, lepiej w pakiecie. Potencjalną składkę (samego oc albo w pakiecie) policz sobie na kalkulatorze jakich w sieci parę masz. Np. tutaj pierwszy z brzegu: http://www.swiatubezpieczen.com/porowna ... -samochodu
Zazwyczaj wyliczenia są w miarę ciekawe
-
CzarnyMX
CzarnyMX napisał(a):Zazwyczaj wyliczenia są w miarę ciekawe
i mało mające wspólnego z rzeczywistością
blaszko napisał(a):Jak co do czego dochodzi to jakoś ubezpieczenie jest wyższe
Częściej jednak działa to w drugą stronę
w pupie z kalkulatorami. dopiero jak gadałem z zywym człowiekiem i go przycisnałem o konkret informację, to się okazalo, że zniżki z ac na moto nie przechodzą w całości na ac dla auta. bez tej wiedzy miałbym zaniżoną składke i chw jakie problemy w razie (odpukać) likwidacji szkody w przyszłosci.
Panowie, mam do was pytanko.
Z racji tego ze przymierzam się do zmiany samochodu na M6 a wcześniej nigdy nie miałem wykupionego AC to muszę zasięgnąć języka na forum.
Dajmy na to kupuje samochód z rocznika 2005 – wersja po lifcie. U naszych forumowych Panów którzy sprowadzają Mazdy zza zachodniej granicy taka przyjemność kosztuje w okolicach 27-30 tys.
No i tu zaczynają się schody bo robiąc "próbną" kalkulacje bodajże w AXA Direct i Liberty Direct wartość samochodu szacowana jest na poziomie 22 tys zł.
I teraz pytanie: czy jest możliwość ubezpieczyć samochód na wartość którą faktycznie zapłaciłem i w razie kradzieży otrzymać taką kwotę (wiem że w części TU OWU mówi że zwracana jest wartość rynkowa – czyli 22tys, nawet w przypadku gdy samochód był ubezpieczony na 28tys) ?
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź
Rafał
Z racji tego ze przymierzam się do zmiany samochodu na M6 a wcześniej nigdy nie miałem wykupionego AC to muszę zasięgnąć języka na forum.
Dajmy na to kupuje samochód z rocznika 2005 – wersja po lifcie. U naszych forumowych Panów którzy sprowadzają Mazdy zza zachodniej granicy taka przyjemność kosztuje w okolicach 27-30 tys.
No i tu zaczynają się schody bo robiąc "próbną" kalkulacje bodajże w AXA Direct i Liberty Direct wartość samochodu szacowana jest na poziomie 22 tys zł.
I teraz pytanie: czy jest możliwość ubezpieczyć samochód na wartość którą faktycznie zapłaciłem i w razie kradzieży otrzymać taką kwotę (wiem że w części TU OWU mówi że zwracana jest wartość rynkowa – czyli 22tys, nawet w przypadku gdy samochód był ubezpieczony na 28tys) ?
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź
Rafał
- Od: 8 paź 2012, 13:04
- Auto: M6 '06, 2.0Pb
z tego co wiem, to nie.
niektórzy umożliwiają doubezpieczenie ponad wartość z eurotaxu, tj. do wartośći realnej na dzień wykupienia polisy. ale to że będziesz miał wyższą sumę ubezpieczenia nie oznacza, że tyle dostaniesz w razie jak coś się stanie. auto z dnia na dzień traci na wartości i likwidacja szkody będzie to uwzględniać.
niektórzy umożliwiają doubezpieczenie ponad wartość z eurotaxu, tj. do wartośći realnej na dzień wykupienia polisy. ale to że będziesz miał wyższą sumę ubezpieczenia nie oznacza, że tyle dostaniesz w razie jak coś się stanie. auto z dnia na dzień traci na wartości i likwidacja szkody będzie to uwzględniać.
Mam pytanko. Jako ze miałem ostatnio zajście drogowe i koles pocharatal mi zderzak i blotnik a był tak uprzejmy ze zostawił mi notke i kontakt do siebie by to załatwić. Jak sie z kolesiem spotkałem to powiedział ze napisze mi oświadczenie ale chce to przypisać do wózka widlowego na terenie jego firmy.
Kumpel powiedział mi ze wózek nie jest pojazdem drogowym i nie ma oc i co jedynie to z ubezpieczenia firmy a to może sie ciągnąć dość długo. Miał ktoś kiedyś z czymś podobnym do czynienia ?
Wysyłane z mojego HTC One S za pomocą Tapatalk 2
Kumpel powiedział mi ze wózek nie jest pojazdem drogowym i nie ma oc i co jedynie to z ubezpieczenia firmy a to może sie ciągnąć dość długo. Miał ktoś kiedyś z czymś podobnym do czynienia ?
Wysyłane z mojego HTC One S za pomocą Tapatalk 2
- Od: 25 kwi 2012, 18:27
- Auto: 323f 2,5 BA V6 KL '96
wózek widłowy też może być ubezpieczony od Odpowiedzialności Cywilnej – sami tak mamy w firmie właśnie na wypadek nawet jakby coś uszkodził podczas załadunku/rozładunku.
Dopytaj się jak to jest u nich.
Ciągnąć może się tak samo długo jak i w innych przypadkach, ale może to być uciążliwe z innych względów. I tak wszystko zależy od TU które ubezpiecza majątek firmy, choć raczej jeśli mają OC to będzie to ten sam ubezpieczyciel co na majątek.
Osobiście poszedłbym na ugodę jeżeli wózek będzie miał OC, a jeżeli nie to sorry
Dopytaj się jak to jest u nich.
Ciągnąć może się tak samo długo jak i w innych przypadkach, ale może to być uciążliwe z innych względów. I tak wszystko zależy od TU które ubezpiecza majątek firmy, choć raczej jeśli mają OC to będzie to ten sam ubezpieczyciel co na majątek.
Osobiście poszedłbym na ugodę jeżeli wózek będzie miał OC, a jeżeli nie to sorry
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
obcierka, nie ma wgniotek od wideł. Obejrzyj sam dokladnie czy się likwidator nie dopatrzy że to nie wózek i jeżeli wózek ma OC to ok. Ale nie ryzykuj zbyt wiele, pamiętaj, że idziesz na ręke sprawcy, a mógłbyś wezwać pały 
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04