Wskaźnik temperatury pokazuje maksimum [BA BP]
Strona 1 z 1
Witam, mam problem związany ze wskaźnikiem temperatury, mianowicie po włączeniu zapłonu leci od razu na samą górę. Wymieniłem czujnik na nowy, jednak to nic nie dało. Zasilanie sprawdzałem jest ok. Miałem przypadki, kiedy silnik mi gasł po przegrzaniu, jednak wentylator nie załączał się. Jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc co może być przyczyną, albo poradzić co można jeszcze sprawdzić to byłbym wdzięczny. Na forum znalazłem podobny temat, ale nie był wystarczająco zadowalający dla mnie. Pozdrawiam
"Prędkość nie zabija, to nagłe jej wytracenie jest niebezpieczne"
- Od: 25 cze 2011, 13:30
- Auto: Mazda 323f BA BP DOHC 114KM '95
Licznik może być walnięty skoro się tak dzieje ale nie powiedziane, że na pewno.
Jestem pewny, że się przegrzał, bo płyn chłodniczy mi wtedy uciekł. Najważniejsze jest to, że nie załącza się wentylator, bo wskaźnik można zrobić samemu.
Może czujnik temperatury? Było gdzieś na forum opisane jak sprawdzić czy jest sprawny (jak dobrze pamietam to przez pomiar rezystencji). Niestety nie wiem czy w BA jest osobny czujnik od wentylatora i osobny od wskaźnika (tak bynajmniej miałem w 323 BG)

Czujnik temperatury raczej bym wykluczył, bo wymieniłem go na nowy. Przewody też są całe, sprawdzałem miernikiem napięcie 5V, prąd 1mA. Muszę zlokalizować resztę czujników, o ile są, i dowiedzieć się za co odpowiadają.
jak dobrze pamiętam to są dwa czujniki, jeden tylko do wskazań temperatury na desce a drugi odpowiedzialny za załączenie się wentylatora.
- Od: 25 cze 2006, 10:26
- Auto: Mazda 6 2.0 136KM 03r. Mazda 323f 1.8 96r.
dokładnie, są dwa czujniki, możesz jeszcze sprawdzić czy wentylator działa podłączając go "na krótko"
- Od: 8 lis 2010, 10:37
- Auto: Mazda 323F 2.0 V6 '96r
Bez plynu wentylator nigdy sie nie zalaczy. Odlacz czujnik i sprawdz , co wskaze wskazowka w liczniku. Jezeli dalej bedzie maks , to licznik do wymiany
Dopisano 14 mar 2013, 18:31:
Bez plynu wentylator nigdy sie nie zalaczy. Odlacz czujnik i sprawdz , co wskaze wskazowka w liczniku. Jezeli dalej bedzie maks , to licznik do wymiany
Dopisano 14 mar 2013, 18:31:
- Od: 25 lut 2013, 00:17
- Auto: 323F BA 1.8 b/g
Dylanu napisał(a):Bez plynu wentylator nigdy sie nie zalaczy.
Odpowiedź kompletnie bez sensu...

wskazówka tak samo leci na maksa przy pełnym stanie płynu chłodniczego i rozgrzanym silniku, przewody tak jak pisałem są w porządku, czujnik jest sprawny, a więc wygląda na to, że padł wskaźnik.
Wentylator działa po podłączeniu na krótko z aku, co więcej zaczął się załączać sam po osiągnięciu przez silnik zbyt dużej temperatury, tak więc czujnik, który odpowiada za wentylator i kable elektryczne są sprawne. Interesuje mnie jeszcze gdzie może się znajdować drugi czujnik odpowiadający za wskaźnik temperatury. Proszę o odp jeśli ktoś wie. Pozdrawiam
albo czujnik padł .. miałem coś podobnego tylko że ja jakimś cudem przed naprawą miałem czujnik zapieczony w główicy że go w teorii nie było. Aha czujnik temperatury masz po prawej stronie w głowicy na widoku jest
dzięki mikissj za odp, ale mi chodzi o czujnik od wskaźnika, a nie od wentylatora. Ale wydaje mi się, że już zlokalizowałem ten czujnik od wskaźnika i sądzę, że jest na lewo od termostatu, proszę o potwierdzenie czy się nie mylę. Pozdrawiam
Dopisano 31 lip 2013, 11:44:
Witam, piszę już tylko po to, aby dopełnić temat, ponieważ przyczyna została znaleziona i problem usunięty. Problem w braku wskazania temp. leżał w tym, że kabel od czujnika najzwyczajniej w świecie nie był do niego wpięty, trzeba było przedzwonić kable w celu jego odnalezienia i następnie po prostu go wpiąć. Wszystko jak na razie gra. Temat można zamknąć. Pozdrawiam
Dopisano 31 lip 2013, 11:44:
Witam, piszę już tylko po to, aby dopełnić temat, ponieważ przyczyna została znaleziona i problem usunięty. Problem w braku wskazania temp. leżał w tym, że kabel od czujnika najzwyczajniej w świecie nie był do niego wpięty, trzeba było przedzwonić kable w celu jego odnalezienia i następnie po prostu go wpiąć. Wszystko jak na razie gra. Temat można zamknąć. Pozdrawiam
Strona 1 z 1