Mazda6 GJ PE 2012 SKYACTIV-G Soul Red

GL / GJ / GH / GG / GY

Postprzez OldSeb » 4 mar 2013, 20:44

Dziękuje wszystkim na wstępie za życzenia i gratulacje :)

matthies napisał(a):No nareszcie się doczekaliśmy! Rewelka :) Mnie interesuje, jak spojżenia innych na ulicy widząc taką lalunie?

Szczerze powiedziawszy nie zwracam specjalnie na to uwagi. W sumie miałem przez te kilka dni ze 4 przypadki, które zauważyłem. Dwa razy w korku kierowcy starszych "szóstek" ewidentnie jechali moim tempem aby przyjrzeć się bliżej. Raz na myjni jakiś koleś pytał czy to ten najnowszy model i pytał o wrażenia. Na koniec jak robiłem na parkingu zdjęcia do tego wątku jakiś koleś pytał ile chcę za to cacko <lol>

KMBak napisał(a):W końcu nowa szósteczka na forum. Gratuluję zakupu. Szerokiej drogi. Dbaj o lakier! <serduszka>

Rozumiem, że te koła są na zimę, a na lato będą 19-stki? <cisza>

Na razie zostaną 17" dopóki nie będę w stanie jakoś sprawdzić jak na 19" jest z komfortem. Decyzja co dalej będzie na jesieni jak trzeba będzie kupić zimówki (aktualnie jest na fabrycznych letnich).

Goral1989 napisał(a):Cudo!! Marzenie nie jednego na tym forum:)
Nie wierze żeby ten model Mazdy się komuś nie podobał...

W wątku "Opinie o ..." jest trochę malkontentów ale cóż, jednemu podoba się córka innemu matka. Która jest która chyba nie ma wątpliwości <lol>

Dominator napisał(a):Ale środek.. <nie powiem> Ani trochę nie dorównuje temu co na zewnątrz <oczy> Takie jest moje zdanie..

Na żywo jest całkiem całkiem. Nie dorównuje co prawda "francuzom" (508 czy C5) ale Avensis biję na głowę moim zdaniem. To samo można powiedzieć spokojnie o Accordzie. O niemieckich w ogóle nie warto wspominać. Moim zdaniem, jakby poprawić schowek, plastiki na progach i boczki konsoli to jest to spokojnie czołówka klasy. Inna sprawa, że nie każdy lubi taką tonację kolorystyczną (ja lubię akurat). Zobaczymy jak będzie z trwałością i spasowaniem elementów po większym przebiegu.

Co do stylistyki rzeczywiście przez te krągłości i podwójny wydech tył przypomina nieco Infinity. Natomiast przód, patrząc lekko z profilu, przywodzi na myśl paszczę Jaguara czy Astona :D

Co do zabezpieczeń antykorozyjnych to szczerze powiedziawszy na razie nie zgłębiałem tematu. Czytałem tylko opinie o wyjątkowo cienkich blachach. Trzeba temat wziąć na tapetę. Zauważyłem tylko, że auto jest chyba pokryte fabrycznie jakimś woskiem ponieważ na myjni woda woda spływała od razu nie tworząc w zasadzie kropli (jak po czymś tłustym) .

Na razie autem jestem zachwycony jeśli chodzi o całokształt. Najbardziej zaskoczyła mnie pewność prowadzenia auta po zakrętach a do mniejszego komfortu jakoś się przyzwyczajam.
Mądrzy urzędnicy, nawet korzystając z ułomnych przepisów, potrafią podjąć właściwe decyzje. W odwrotnej sytuacji nawet najlepsze prawo nie uchroni obywateli przed głupimi decyzjami. Ch. de Gaulle
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 lut 2013, 21:08
Auto: Mazda 6 GJ 2012 2.0 SKYACTIV-G

Postprzez Karol » 5 mar 2013, 00:55

Piekna madzia moim zdaniem mazda pozamiata rynek tym egzemplarzem. Mam nadzieje ze i ja sie kiedys dorobie takiej laluni :)

Szerokosci i bezawaryjnosci
Sprzedam felgi 17'' nowe z m3////felgi 17'' z oponami czarny polysk////lapmy tyl m6 polift ///fotele m6 polift /// PW
Forumowicz

Od: 8 sty 2009, 15:38
Auto: MOJA PIEKNA I BESTIA

Postprzez Nightfall » 5 mar 2013, 13:01

No autko 1 klasa.Design i kolorek super.Oby sie tylko sprawowala :) .
Nightfallówna
Dum Spiro Spero.....
Klubowicz

Od: 11 lut 2013, 22:32
Auto: Mazda 6,kombi ,2006 rok, 2.0 diesel, Dpf out,chiptuning 130 KM/363 Nm,Phantom Blue

Postprzez glowasiek » 6 mar 2013, 10:40

szliczna <serduszka> <serduszka> szerokosci i bezawaryjnej jazdy zycze !!
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez SiN4don » 7 mar 2013, 13:08

Jest GJ na forum to i się zlecieli jak muchy do miodu... ale się nie dziwię, sam na taką czekałem :D

Wygląda świetnie, mam nadzieję, że kiedyś sam się takiej dorobię :D

Oby służyła jak najlepiej <spoko>
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing...

Obrazek
Forumowicz

Od: 6 kwi 2011, 09:32
Auto: Mazda 3 BK Y6 '04 Hatchback
Golf MK 7,5 1.4TSI '18

Postprzez driver1980 » 7 mar 2013, 18:23

ciekaw kiedy zacznie rdzewiec hahaha
only mazda!
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=9119
Forumowicz

Od: 15 lut 2005, 21:39
Auto: Mazda 323f 1.6 16V
Mazda 6 2006 2.0 DOHC 147 km

Postprzez arjot » 7 mar 2013, 20:45

Nie strasz. To nowy samochód, jeszcze długo nie zacznie.
Jeździliśmy na 19" na spocie nowa szóstką, nikt się nie skarżył na komfort. Moim zdaniem zostaw sobie 17" na zimę, a na lato 19". Opony letnie jednoroczne sprzedasz bez problemu. Oczywiście pozostaje aspekt ekonomiczny, opony do 19" trochę kosztują... Ale z punktu widzenia wyglądu zdecydowanie warto.
Gratuluję nabytku, piękny samochód. Rób mu zdjęcia i wrzucaj na forum. I opisuj wszystko, w końcu przecierasz szlak :)
Forumowicz

Od: 27 lut 2010, 16:33
Auto: Jest :MX-5 NBfl Memories III '05
Była: 3 BK Z6 sedan

Postprzez widmo82 » 8 mar 2013, 10:40

Również gratuluję i zazdroszczę zakupu :)
Również jak arjot, miałem okazję poznać nową M6 na spocie pare dni temu. Chyba w identycznej konfiguracji, ale wszystko działo się tak szybko, że trudno ocenić obiektywnie, stąd mam kilka pytań:
1) Czy obsługa jogiem lub panelu dotykowego jest problematyczna? Nie pytam o kwestie przyzwyczajenia osób które nigdy nie miały możliwości sterowania w taki sposób> Chodzi mi o funkcje i ewentualnie drazniące rozwiązania ustawień lub dostępu do niektórych funkcji.
2) Widzę dwa przyciski pamięci fotela, można je przypisać do 2 różnych pilotów czy tez każdy kierowca musi własnoręcznie aktywować dane ustawienia wciskając przycisk z boku fotela?
3) Jechałeś nim już gdzieś poza miastem? Jak wrażenia z wyciszenia przy wyłączonym radiu i ogólnej ciszy pasażerów? Przy jakiej prędkości doskwierają zawirowania powietrza?
4) Myślałeś o zarejestrowaniu się na jednym z portali logującymi koszty utrzymania, głównie chodzi mi o spalanie/styl jazdy? Najbardziej popularny w PL jest motostat. Po dodaniu w stopkę linka do swojego profilu moglibyśmy ocenić różnice od książkowej wartości a użytkowej.
5) Pojawiły się opinie o słabym wygłuszeniu nadkoli, przez które słychać odbijające się kamyki, możesz potwierdzić lub zaprzeczyć jeśli miałeś okazję jeździć w trochę mniej komfortowych warunkach?
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Od: 26 paź 2008, 10:23
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008

Postprzez OldSeb » 8 mar 2013, 18:18

1) Obsługa joystickiem – nie ma jakiś specjalnych minusów. Trochę przyzwyczajenia wymaga przechodzenie między przyciskami rozmieszczonymi horyzontalnie u góry a listą przycisków na dole.
Jeśli miałbym czepiać się mocno to cały system multimedialny ma jedna wadę – rozpoznawanie mowy. O ile ze słowami angielskimi typu dial, audio, mute on, navigation etc. nie ma problemu to już wybranie z książki telefonicznej głosowo ludzi z polskimi iminami i nazwiskami jest niemożliwe :D Szczerze powiedziawszy brakuje mi również np opcji aby głosowo móc wybrać jedną komendą jeden ze skonfigurowanej pozycji szybkiego wybierania, np "speed dial numer 1" albo "speed dial" po czy wyświetla się lista do wybrania (wtedy już joyem).
O dziwno joy dobrze sprawdza się nawet do wpisywania adresów w nawigacji. Oczywiście można to robić ekranem dotykowym ale w czasie jazdy trafienie palcem w odpowiednią literę nie jest łatwe <lol> . Ogólnie z całego systemu multimedialnego jestem bardzo zadowolony, jedyne co mi nie działa to odczyt wiadomości tekstowych z iPhone'a.

2) Niestety nie mam u siebie elektryki foteli – jest dostępna tylko w najbogatszej wersji SkyPASSION. Natomiast w instrukcji jest to nieco pokrętnie opisane – można zapamiętać dwa ustawienia przypisane do klawiszy na fotelu i jeden przypisany do klucza (pilota). Oprócz tego jest uwaga, że po otwarciu samochodu przypisanym kluczem fotel ustawia się automatycznie do przypisanej pozycji (bez konieczności naciskania przycisku na fotelu). Wydaje się zatem, że pamięć działa niestety tylko z jednym pilotem. Trochę to dziwne na moje oko.

3) Niestety nie robiłem jeszcze trasy. Najszybciej jechałem w obrębie Warszawy ok 120km/h. Nie rzucił mi się w oczy (a raczej uszy) hałas powietrza więc chyba nie jest zbyt dokuczliwy. Najbardziej słychać odgłos toczących się opon.

4) Pomysł ciekawy. Nawet nie wiedziałem, że tego typu portale istnieją. Mam nadzieję, że wystarczy cierpliwości do wpisywania danych. Ogólnie w temacie spalania mogę powiedzieć jedno: <wow> <wow> <wow> Jest lepiej niż bardzo dobrze. Średnie spalanie wg komputera z dystansu 300km (w całości po Warszawie) to 7,8l. Wobec takiego stanu rzeczy zakup diesla wydaje się kompletnie bezsensowny. Oczywiście jeśli pominąć indywidualne preferencje wynikające z charakterystyki i rozkładu momentu obrotowego.

5) Potwierdzam, rzeczywiście nadkola hałasują bardziej niż w innych samochodach i jest to ewidentnie rzecz nad która Mazda musi popracować.
Mądrzy urzędnicy, nawet korzystając z ułomnych przepisów, potrafią podjąć właściwe decyzje. W odwrotnej sytuacji nawet najlepsze prawo nie uchroni obywateli przed głupimi decyzjami. Ch. de Gaulle
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Arkadius 73 » 8 mar 2013, 23:55

Dla mnie porażka to jest , myślałem że śkośne pójdą za nissanem i zrobią jakiś porządny napęd a tu lipa panie, sky-cuś tam , i ogólnie ekologia , mam nadzieję że jeszcze śpię i się nie obudziłem , [tiiit]
Arkadius 73

Postprzez zigu18 » 9 mar 2013, 03:28

Słabe wyciszenie i rdza to są jedne ze znaków rozpoznawczych mazdy :-P ale jak będę miał okazję się przejejechac to ocenie. Jak dotąd w kwesti halasu wrażenie zrobiła na mnie nowa a6, jest cichutko.

Wysyłane z mojego Xperia Neo za pomocą Tapatalk 2
Forumowicz

Od: 19 lis 2012, 18:35
Auto: Mazda 6
GG 2002 sedan
2.0 benzyna BRC

Postprzez KMBak » 9 mar 2013, 15:30

Arkadius 73 napisał(a):Dla mnie porażka to jest , myślałem że śkośne pójdą za nissanem i zrobią jakiś porządny napęd a tu lipa panie, sky-cuś tam , i ogólnie ekologia , mam nadzieję że jeszcze śpię i się nie obudziłem , [tiiit]

A ja uważam, że te silniki są ciekawe... Czas pokaże. Na jakiej podstawie oceniasz, że są złe? Masz? Jeździsz? Recenzje zbierają dobre. Lepsze to niż 1.2 turbo...
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez boczek86 » 10 mar 2013, 10:14

ale piekna :) tez taka chce :)
Forumowicz

Od: 26 wrz 2010, 12:12
Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition

viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0

Postprzez marcinnow » 10 mar 2013, 16:58

Chyba już wszystko zostało napisane na temat tej Madzi. W Warszawce do tej pory na żywo widziałem tylko jedną czerwoną Madzię jeśli to była Twoja to na żywo robi jeszcze lepsze wrażenie :)
Początkujący

Od: 17 lis 2012, 22:16
Auto: Mazda 6, 2.0(147 KM) 2005

Postprzez adamus28 » 10 mar 2013, 17:16

Gratuluje jest piękna :) i zewnątrz i wewnątrz . Oj już nie mogę doczekać się swojej <tuptup> pozdrawiam
Forumowicz

Od: 24 lut 2013, 00:53
Auto: Mazda 6 2.5 192KM AT 2013 Skypassion
Jet Black Sedan

Postprzez OldSeb » 10 mar 2013, 18:10

marcinnow napisał(a):Chyba już wszystko zostało napisane na temat tej Madzi. W Warszawce do tej pory na żywo widziałem tylko jedną czerwoną Madzię jeśli to była Twoja to na żywo robi jeszcze lepsze wrażenie :)

Jak podrzucisz kiedy to było i mniej więcej gdzie to odpowiem czy to byłem ja :)
Wiele razy już pisałem, że na żywo auto prezentuje się dużo lepiej niż na fotach więc z oceną trzeba się wstrzymać do organoleptycznych oględzin.
Ja do tej pory spotkałem tylko dwie – obie w szarym kolorze <nie> nie wiem co ci ludzie w tej szarzyźnie widzą <oczko>
Obrazek
Forumowicz

Postprzez marcinnow » 10 mar 2013, 19:10

Taką Madzię widziałem o ile dobrze pamiętam w poniedziałek lub wtorek. Miejsce to Plac Bankowy przy budynku Peugeota jechała w stronę Pragi.
Początkujący

Od: 17 lis 2012, 22:16
Auto: Mazda 6, 2.0(147 KM) 2005

Postprzez OldSeb » 10 mar 2013, 23:53

To niestety nie byłem ja ale nie dziwę się – egzemplarzy w tym pięknym kolorze będzie coraz więcej :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez rclmati » 13 mar 2013, 21:54

Widziałem identyczną w kombi i czerwoną na ulicy. Widziałem nową 6 nieraz na zdjęciach oraz w salonie Mazdy ale w ruchu ulicznym robi jeszcze większe wrażenie. Zazdroszczę autka :)
Był X6 ,M6, A6 C6
Forumowicz

Od: 4 kwi 2012, 22:21
Auto: Daewoo Matiz 00'
Audi A6 C7 12'
VW Polo 10'

Postprzez kabelix » 15 mar 2013, 02:10

super furka... jakbyś bardzo chciał to możemy się zamienić :) pozdro.
Początkujący

Od: 17 sty 2013, 23:05