Witam,
Wczoraj pojawił się w moim aucie taki problem....
Po przejechaniu paru km zapaliła się kontrolka abs i system przestał działać (sprawdziłem na śniegu). Samochód zgasiłem na 3 sekundy i odpaliłem ponownie. Kontrolka wtedy zgasła i abs ponownie zadziałał. Dzisiaj rano wszystko było ok – zrobiłem ok 15 km bez kontrolki. W południe jadąc do pracy znowu się zapaliła. Wieczorem jak odpaliłem auto to zapaliła się ale zgasiłem auto i odpaliłem ponownie i było ok aż do samego domu czyli ok 12km.
Od paru dni mam na tyle letnie opony a na przodzie zimę. Ale chyba to nie ma znaczenia
Auto to 323F BA 98`
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
zapala się kontrolka ABS
Strona 1 z 1
też mi się tak wydaje, że to raczej czujnik bo w takiej konfiguracji oponowej jeżdżę od 2 tygodni i dopiero teraz tak się dzieje. Najgorsze, że w nocy nawaliło tyle śniegu, że odechciewa się dłubania przy aucie. prędzej 
jeszcze sobie tak myślę, że może mieć to związek z jednym zdarzeniem po którym zaczęła się palić ta lampka.
Stałem na parkingu a auto było odpalone na pierwszym biegu z wciśniętym sprzęgłem na hamulcu ręcznym (właśnie miałem ruszać) ale wypadł mi telefon z ręki i się po niego schyliłem, ale przy tym puściłem sprzęgło
i auto wiadomo porwało do przodu o kilka cm. Jako, że było na ręcznym (ułamek sekundy to trwało zanim wdusiłem sprzęgło)to auto nie pojechało dalej. Dosłownie 3km za parkingiem zaświeciła się kontrolka.
jeszcze sobie tak myślę, że może mieć to związek z jednym zdarzeniem po którym zaczęła się palić ta lampka.
Stałem na parkingu a auto było odpalone na pierwszym biegu z wciśniętym sprzęgłem na hamulcu ręcznym (właśnie miałem ruszać) ale wypadł mi telefon z ręki i się po niego schyliłem, ale przy tym puściłem sprzęgło
- Od: 7 mar 2013, 01:30
- Auto: 323f BA 98` Special Edition
a macie może schemat podłączenia diody do testu ABS?
i oczywiście listę błędów
Dopisano 10 mar 2013, 15:37:
oki już mam te kody....
no nic dziękuję... faktycznie nie ma co zgadywać. Podjadę na diodę i się okaże
Dopisano 10 mar 2013, 16:35:
OK zrobiłem wg instrukcji i kontrolka ABS wymrugała kod 13 czyli czujnik obrotów koła prawy tył... c.d.?
Problem polega na tym, że nie mam na tą chwilę 4 identycznych kół bo 2 zostały oddane do malowania.
Tylne koła po zmierzeniu są większe
i oczywiście listę błędów
Dopisano 10 mar 2013, 15:37:
oki już mam te kody....
no nic dziękuję... faktycznie nie ma co zgadywać. Podjadę na diodę i się okaże
Dopisano 10 mar 2013, 16:35:
OK zrobiłem wg instrukcji i kontrolka ABS wymrugała kod 13 czyli czujnik obrotów koła prawy tył... c.d.?
Problem polega na tym, że nie mam na tą chwilę 4 identycznych kół bo 2 zostały oddane do malowania.
Tylne koła po zmierzeniu są większe
- Od: 7 mar 2013, 01:30
- Auto: 323f BA 98` Special Edition
Ale sam widzisz ze wywala CI tylko na jednym kole blad. I srednica kola nie ma nic do tego bo sam jezdzilem tak dluzszy czas. Takze zdejmij bebn moze syfu duzo a jesli nie pomoze to pewnie czujnik mowi 
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Strona 1 z 1