Zapalająca się kontrolka hamulców i ABS'u

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez brii » 12 lut 2006, 17:46

Witam!

Jeżdzę sobie Madzią i fajnie jest :D ale niepokoi mnie od kilku dni pewna sprawa. Chodzi o to, że jak konkretniej Madzię depnę to zapala się jej na chwilkę kontrolka hamulców i gaśnie po jakiś 5 – 10 sekundach. Wcześniej się tak nie działo. Ilosc płynu w zbiorniczku układu hamulcowego jest między oznaczeniami, więc jest ok. Grubość klocków chyba nie ma na to wpływu bo dzieje się tak tylko przy gwałtownym przyśpieszaniu, a nie przy hamowaniu czy zwykłej jeździe... Nie mam pojęcia co zrobić... Jutro zerknę na kody błędów ale podjerzewam, że raczej żadnego nie będzie. Macie pomysł co może być nie tak??
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez brii » 12 lut 2006, 17:51

Znalazłem w poście http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=18131&highlight=kontrolka+hamulc%F3w informacje, że płynu hamulcowego musi być na max. Jutro doleję i sprawdzę. Tymczasem temat "zawieszam" ;)

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez bartek_bart » 12 lut 2006, 23:02

brii napisał(a):Grubość klocków chyba nie ma na to wpływu

klocki mają też na to wpływ. u mnie jak były cieniutkie jak papier to też się kontrolka od ręcznego hamulca zapalała a po wymianie od razu przestała się zapalać
Forumowicz

Od: 15 paź 2005, 22:09
Auto: Mazda 5 Sport 2.0 benzyna
była: Honda Accord i-Ctdi Sport 2006r
Mazda 323C 1,5i

Postprzez brii » 12 lut 2006, 23:51

bartek_bart napisał(a):klocki mają też na to wpływ. u mnie jak były cieniutkie jak papier to też się kontrolka od ręcznego hamulca zapalała a po wymianie od razu przestała się zapalać

Nie wyraziłem się jasno – mam grubość kolcków jeszcze w normie :)

Forumowicz

Postprzez Piotr Wozniak » 13 lut 2006, 11:55

Dolej na maxa i bedzie ok :)
Jak ostro depczesz to plyn sie na scianke przelewa i czujnik wariuje.

pozdrowienia
WOZI
Forumowicz

Od: 23 mar 2005, 17:13
Auto: MX-3 (BP-DOHC) 1993r
Subaru Outback SBD 2010r
Jeep Cherokee KJ 2.5 CRD

Postprzez mlody1921 » 13 lut 2006, 21:13

piotr dobrze gada vodki mu dać ;) tak zrob bedzie git u mnie tez tak bylo ale sprawdz dobrze kazdego klocka moze kotrys byc nie tego pozdrawiam
Sprzedam Amory do Mx-3 przód tył mocowania amortyzatorów
Forumowicz

Od: 26 mar 2005, 01:26
Auto: Mazda Mx-3 KL-DE ....Turbo :D

Postprzez brii » 13 lut 2006, 21:21

Płynu jeszcze nie dolałem a Madzia mi w międzyczasie psikusa zrobiła – kontrolka ABS mi się świecić zaczęła... Zrobiłem sobie sprzęt diagnostyczny i ładuję go w gniazdo wg. opisu klubowego i nic :|
Nawet postanowiłem sprawdzić czy dioda działa łącząc ją z FEN i GND i też nic – w żadną stronę :|
O co może chodzić?? Sprawdziłem przednie czujniki – impedancja w porządku, do tylnych kostek nie wiem jak się na szybko dobrać... Czy są pod tymi plastikami w bagażniku??

Forumowicz

Postprzez Piotr Wozniak » 13 lut 2006, 22:39

Moze Ci sie zapalila bo czujnik plynu w zbiorniczku wskazywal braki? Moze tak byc ze ABS niejako wtornie lapie blad... Wtedy Ci bledow nie wyswietli, bo wszystkie skladniki ukl. ABS sa sprawne. Podlacz diode na krotko do akumulatora (z rezystorem oczywiscie najlepiej ;) ) i zobacz czy ona w ogole nie jest padnieta. Mozesz jeszcze zamiast diody uzyc multimetru do diagnostyki, bo mniemam ze go masz skoro sprawdzasz impedencje czujnikow.
Ale przedewszystkim: dolej na maxa tego plynu i odlacz na noc accu w celu resetu kompa.

pozdrowienia
WOZI
Forumowicz

Subaru Outback SBD 2010r
Jeep Cherokee KJ 2.5 CRD

Postprzez brii » 14 lut 2006, 12:28

Łojejku – co się dzieje??

Nalałem płynu hamulcowego na max, rzeczywiście teraz kontrolka hamulca się nie zapaliła nawet przy jeździe takiej, że się wnętrzności przewracają, ale ABS ciągle się świeci :|
Sprawdzałem diodę – działa poprawnie. Sprawdziłem też gniazdo diagnostyczne i zauważyłem pewne nieprawidłowości:
– na FEN nie ma napięcia w stosunku do GND ani przed ani po zmostkowaniu GND z TBS
– napięcie jest na TEN i +B, przy czym na TEN dioda świeci słabo.
O so chozi ?? <głupek>

Forumowicz

Postprzez brii » 14 lut 2006, 12:56

Update:
Po połączeniu GND i TBS oraz wpakowaniu diody do FEN i B+ a potem włączeniu zapłonu dioda świeci się światłem ciągłym, kontrolka ABS też. Po odczekaniu minuty sytuacja się nie zmienia :|
Po włączniu silnika dioda gaśnie a kontrolka na desce nie :|
W ciągu minuty nic się nie zmienia :|

I znowu: O so chozi?? <glupek2>

Forumowicz

Postprzez brii » 14 lut 2006, 13:34

OK, wszystko jasne dzięki Newbie – żeby sprawdzić ABS trzeba złączyć B+ przez diodę z FBS a nie z FEN :D
Coś ta instrukcja na stronie klubowej zamotana jest albo za szybko na nią patrzałem ;)

Forumowicz

Postprzez brii » 14 lut 2006, 13:39

Zgadza się: na stronie o kodach błędów nie ma "FBS" nigdzie w treści :|

Forumowicz

Postprzez mlody1921 » 14 lut 2006, 21:56

no ale czy to zalatwilo sprawe jak depniesz masz abs ja tez tak mialem jak podriftowałem po sniegu zalecialo go cos na czujnik chyba po paru minutach good ale wczesniej ja na pedał a tu bu abs-u niet ale dziala mazdy sa the best :D
Sprzedam Amory do Mx-3 przód tył mocowania amortyzatorów
Forumowicz

Od: 26 mar 2005, 01:26
Auto: Mazda Mx-3 KL-DE ....Turbo :D

Postprzez Piotr Wozniak » 14 lut 2006, 23:54

Dolales plynu to teraz zresetuj kompa, najlepiej odlaczajac na noc accu i nie filozuj z diodami ;)

pozdrowienia
WOZI
Forumowicz

Subaru Outback SBD 2010r
Jeep Cherokee KJ 2.5 CRD

Postprzez brii » 15 lut 2006, 15:20

Przypadkiem rzeczywiście padł czujnik. Wcześniej mierzyłem rezystancję kompa zamiast czujnika, bo się z kostką zamotałem <głupek2> Sprawdziłem nie tylko na kablu ale i na samym czujniku jak poradził Newbie i wszyło na to, że czujnik martwy :| Idę szukać nowego "starego" czujnika ;)
Kompa restetowałem po dolaniu płynu i też nic, przecież się czujnik nie naprawił sam ;)

Forumowicz