Problem z ogrzewaniem
Strona 1 z 1
Witam i proszę o pomoc. Chodzi o ogrzewanie. Leci lekko ciepłe powietrze. Od razu zaczne od tego że przeczytałem wszystkie posty jakie tego dotyczyły na tym forum. A co zrobiłem? Najpierw wymieniłem termostat i czyściłem nagrzewnice i nic to nie pomogło. Kupiłem więc drugą nagrzewnicę i wyminiłem ją. Wymieniłem również termostat na lepsiejszy, odpowietrzałem układ, sprawdziłem klapki sterujące dopływem powietrza. I cały czas to samo. W którymś poście wyczytałem że jeśli termostat jest sprawny to najpierw powinny być ciepłe rurki do nagrzewnicy (mały obieg) a potem do chłodnicy. U mnie termostat jest sprawny na 100 % a jednak cały układ nabiera równo temperatury. Rurki do nagrzewnicy są gorące. Ciepłe powietrze leci jeszcze w miarę zaraz po rozgrzqaniu lub przy 4000 obr. Z takimi obrotami jeżdzi się jednak rzadko. A już w ogóle zimne powietrze leci jak dłużej się jedzie stałą prędkością ok 100km/h. Termostat jest sprawny i utzrymuje temperature. Jestem coraz bliższy pozbycia się mojej Madzi bo zaczynam miec jej dosyć, ja juz nie wem co można jeszcze zrobić, sprawdzić.
- Od: 7 wrz 2005, 13:48
- Auto: 323f 1,6 90r
mhm jak nagrzeje sie auto wylacz wiatrak i delikatnie sprobuj dotknac nagrzewnicy
mozna spokojnie tego dokonac od strony pasazera i bedziesz wiedzial czy jest goraca jak tak to cos z klapkami jak nie to zla nagrzewnica jesli sa cieple rurki do niej.
jak dotykam ręką nagrzewnicy to jest ciepła a właściwie gorąca, klapka zimne ciepłe powietrze też się rusza z pozycji pionowej do poziomej i na odwrót, najdziwniejsze jest to że jak stoję to auto grzeje a przestaje grzać jak jadę cały czas, wskazywałoby to na termostat ale termostat jest sprawny zamyka sie i otwiera, utrzymuje temperaturę, zresztą próbowałem na wszeki wypadek z tekturą przed chłodnicą i nic nie dało więc termostat jest na pewno dobry, o co w tym chodzi to ja nie wiem

Powodzenia
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Oprócz tego że auto grzeje w miarę na postoju lub przy 4000 obrotów, a w czasie normalnej jazdy leci zimne powietrze zauważyłem również że po każdorazowym zgaszeniu silniki słychać bulgotanie w zbiorniczku wyrównawczym tzn płyn się nie gotuje tylko wygląda to tak jak by przez rurkę od chłodnicy dostawało się tam powietrze. Czy może to być wina pompy wody?? Płynu w oleju nie ma, auto nie dymi i nie gotuje się więc raczej wykluczam uszczelkę pod głowicą.
To raczej normalne. Wtedy podczas schładzenia cieczy chłodzącej jej objętość się zmniejsza i ze zbiorniczka wyrównawczego zsysana jest redundantna w chwili nagrzania ciecz. Krótko mówiąc pewna ilość cieczy podczas nagrzewania się silnika przelewa się do zbiorniczka wyrównawczego, zaś podczas stygnięcia powraca do układu chłodzenia. Nie ma więc czym się przejmować.kris_ad84 napisał(a):po każdorazowym zgaszeniu silniki słychać bulgotanie w zbiorniczku wyrównawczym
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
A jaką nagrzewnice zakupiłes? Nową czy uzywaną?
Ja dałem chlopakom z Radzyminskiej swoją nagrzewnice i przeczyscili ją dokładnie za 80zł.A mianowicie rozlutowali i czyscili mechanicznie a nie jakimis środkami.Pomogło i teraz madzia grzeje jak siema.A problem miałem podobny,jak latałem po miescie to bylo ok,ale w trasie w zime jak spadła temp. na zewnatrz do -5stopni to w środku rekawiczki zakładałem.
Proponuje takze sprawdzic czy wszystko dobrze zamontowałes.Aha i układ przepłucz dobrym srodkiem kilka razy tak jak wspominał kolega wczesniej.Zalej dobrym PŁYNEM a nie koncentratem albo wodą.
Aha i wazna rada: jak wkładasz nagrzewnice w obudowe to przyklej te paski z gąbki co są dookoła nagrzewnicy bo inaczej powietrze bedzie biegało koło niej zamiast przez nią.Pozdro
Ja dałem chlopakom z Radzyminskiej swoją nagrzewnice i przeczyscili ją dokładnie za 80zł.A mianowicie rozlutowali i czyscili mechanicznie a nie jakimis środkami.Pomogło i teraz madzia grzeje jak siema.A problem miałem podobny,jak latałem po miescie to bylo ok,ale w trasie w zime jak spadła temp. na zewnatrz do -5stopni to w środku rekawiczki zakładałem.
Proponuje takze sprawdzic czy wszystko dobrze zamontowałes.Aha i układ przepłucz dobrym srodkiem kilka razy tak jak wspominał kolega wczesniej.Zalej dobrym PŁYNEM a nie koncentratem albo wodą.
Aha i wazna rada: jak wkładasz nagrzewnice w obudowe to przyklej te paski z gąbki co są dookoła nagrzewnicy bo inaczej powietrze bedzie biegało koło niej zamiast przez nią.Pozdro

- Od: 18 kwi 2004, 21:52
- Auto: Mazda 6 GH MZR-CD Wagon
Strona 1 z 1