Chodzi mi po głowie zależność otwarcia pilotem albo z kluczyka. Tego drugiego nie mam możliwości zrobić, ale gdy otwietam z pilota i tylko chwytam klamke to j/w napisałem.
Mazda6 (GG / GY) – Szybkie pytania – WAŻNA INFORMACJA, STR.313
Sprawdziłem dzisiaj i u mnie w GY też się nic nie świeci. Także TMTM
nie musisz się obawiać , że coś nieteges.
Chodzi mi po głowie zależność otwarcia pilotem albo z kluczyka. Tego drugiego nie mam możliwości zrobić, ale gdy otwietam z pilota i tylko chwytam klamke to j/w napisałem.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
NIEBO! napisał(a):Czy po otwarciu (pozostawieniu otwartej) klapy bagażnika w modelu GY 2006 zapala się Wam jakaś kontrolka na desce
Sprawdzałem u siebie też się nic nie świeci

Dziękuję Wam za odpowiedzi.
Pierwsze pytanie mam zamknięte
Z jednej strony to dobrze, bo mam wszystko ok i nic nie trzeba naprawiać, z drugiej strony szkoda, że o tym skośnoocy przyjaciele w tym modelu nie pomyśleli – jak pisałem wcześniej w Civicu '95 miałem

----------------------
Drugie pytanie z innej beczki: jak sprawdzić co to za wersja wyposażenia M6,?
Z tego co oglądałem u innych to autko ma wszystko poza
Mazda 6 Station Wagon MZR 2.3 GY Active, Comfort, Exclusive, Top, Sport ? Za jakiś czas będę ją pucował wreszcie to porobię zdjęcia i przedstawię w stosownym dziale.
----------------------
Trzecia sprawa podobnie intrygująca jak kontrolka bagażnika na desce, mianowicie przełącznik świateł. Jak u Was działa? Bo u mnie dwie pozycje są bardzo kontrowersyjne i mam wrażenie że ktoś to przerabiał, żeby nigdy nie zapomnieć o włączeniu świateł mijania. Auto przede mną jeździło w Belgii (tu było zarejestrowane) i może w Niemczech – niby tam je kupił handlarz. Może w Belgii są inne przepisy? Jak się zachowuje Wasza Mazda. Żeby się nie rozpisywać zrobiłem tabelkę. Mam nadzieję że czytelna. Kontrowersyjne jest dla mnie to, że po przekręceniu kluczyka nie jestem w stanie zgasić totalnie świateł (jedynie pozycyjne) i w trzech pozycjach (OFF,MIJANIA,AUTO) świecą się ksenony
Wy też tak macie?

Pierwsze pytanie mam zamknięte
Z jednej strony to dobrze, bo mam wszystko ok i nic nie trzeba naprawiać, z drugiej strony szkoda, że o tym skośnoocy przyjaciele w tym modelu nie pomyśleli – jak pisałem wcześniej w Civicu '95 miałem
Ciekawe co i dlaczego zapala się wtedy wujkowiwujek116 napisał(a):Po otwarciu klapy świeci się na desce ta sama kontrolka która zapała się po otwarciu drzwi .
----------------------
Drugie pytanie z innej beczki: jak sprawdzić co to za wersja wyposażenia M6,?
Z tego co oglądałem u innych to autko ma wszystko poza
- skórzaną tapicerką (nawet nie chciałem),
- bez elektrycznie regulowanych foteli (podgrzewane są),
- bez navi choć nie wiem czy w ogóle była oferowana fabrycznie czy dokładana samodzielnie.
Mazda 6 Station Wagon MZR 2.3 GY Active, Comfort, Exclusive, Top, Sport ? Za jakiś czas będę ją pucował wreszcie to porobię zdjęcia i przedstawię w stosownym dziale.
----------------------
Trzecia sprawa podobnie intrygująca jak kontrolka bagażnika na desce, mianowicie przełącznik świateł. Jak u Was działa? Bo u mnie dwie pozycje są bardzo kontrowersyjne i mam wrażenie że ktoś to przerabiał, żeby nigdy nie zapomnieć o włączeniu świateł mijania. Auto przede mną jeździło w Belgii (tu było zarejestrowane) i może w Niemczech – niby tam je kupił handlarz. Może w Belgii są inne przepisy? Jak się zachowuje Wasza Mazda. Żeby się nie rozpisywać zrobiłem tabelkę. Mam nadzieję że czytelna. Kontrowersyjne jest dla mnie to, że po przekręceniu kluczyka nie jestem w stanie zgasić totalnie świateł (jedynie pozycyjne) i w trzech pozycjach (OFF,MIJANIA,AUTO) świecą się ksenony

- Od: 5 mar 2013, 22:47
- Auto: Była skośnooka: Honda Civic Noblesse '95 1.3 75KM
Była skośnooka:
Mazda6 GY L3 '06 220V :) Jest.. Das Auto :)
NIEBO! napisał(a): Kontrowersyjne jest dla mnie to, że po przekręceniu kluczyka nie jestem w stanie zgasić totalnie świateł
poszukaj o module świateł skandynawskich
Ciut dłuższe pytanie: czuć delikatne szarpnięcie przy naciskaniu/puszczaniu gazu (w sensie samego dotknięcia pedału, nie w trakcie całego procesu przyśpieszania). Początkowo myślałem, że to 2M (i tak częściowo było bo szarpało mocno), ale po wymianie kompletu sprzęgło+2M nadal czuć delikatne szarpnięcie. Widać je też na obrotomierzu – tzn. po naciśnięciu pedału najpierw tak zadygocze góra-dół i dopiero płynnie idzie w górę, to samo przy puszczaniu. Dodam, że najczęściej występuje to w przedziale 1500-2500 obrotów, choć też nie zawsze. Po za tym przedziałem szarpania nie ma.
Zastanawiałem się nad zasyfioną przepustnicą albo nieszczelnym dolotem do niej. Co o tym myślicie?
Zastanawiałem się nad zasyfioną przepustnicą albo nieszczelnym dolotem do niej. Co o tym myślicie?
- Od: 4 lip 2012, 01:26
- Auto: 6 2.0CiTD 136km 2003r
stalk3r napisał(a):delikatnie szarpie przy naciskaniu/puszczaniu gazu.
może moc się z niej wyrywa

ale po wymianie kompletu sprzęgło+2M nadal czuć delikatne szarpnięcie
mam delikatnie to samo odczucie – z tym, że u mnie jeszcze sprzęgło i 2-masa nie była ruszana
PS. sprzęgło i 2-masa nówki, czy regenerowane
Dodam, że najczęściej występuje to w przedziale 1500-2500 obrotów
czyli z 90% średnich obrotów w dieslu
Zastanawiałem się nad zasyfioną przepustnicą
ja miałem czyszczoną
albo nieszczelnym dolotem do niej.
raczej nie... wywaliło by raczej błędy, albo byś wyraźnie to słyszał
PS.2. takie delikatne szarpnięcia były u mnie wyczuwalne również przy załączonym tempomacie, zjazd z wzniesienia, obroty ok. 2 tys – miałeś to samo
NIEBO! napisał(a):
Ciekawe co i dlaczego zapala się wtedy wujkowi
miałem dzisiaj chwile wolnego rozebrałem klapę i nic nie widziałem żadnych czujników za to po odchyleniu podsufitki z tyłu zobaczyłem nie oryginalne kable pociągnięte od lampki , poszedłem za nimi i trafiłem do lewego czujnika otwarcia drzwi tylnych . po otwarciu klapy świeci mi się samochodzik z otwartymi drzwiami ale gdy wyłączę lampkę w bagażniku to już po otwarciu klapy nic mi się nie świeci . czyli poprzedni właściciel zrobił taką o to modyfikację z której ja jestem bardzo zadowolony
dobrzyn22 napisał(a): poszukaj o module świateł skandynawskich
Dzięki Kolego za słowo klucz
Światła mijania włączające się po włączeniu stacyjki. Montaz DRL- mozliwe?
Trzecia sprawa rozwiązana
----------- Dodano po ~25min
wujek122 napisał(a): zobaczyłem nie oryginalne kable pociągnięte od lampki , poszedłem za nimi i trafiłem do lewego czujnika otwarcia drzwi tylnych
Czyli jak otwierasz bagażnik to podświetla się też wnętrze
Pozostaje pyt nr 2: wie ktoś jak nazywa się tak wyposażone autko jak wyżej pisałem?
Ostatnio edytowano 7 mar 2013, 15:54 przez NIEBO!, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 5 mar 2013, 22:47
- Auto: Była skośnooka: Honda Civic Noblesse '95 1.3 75KM
Była skośnooka:
Mazda6 GY L3 '06 220V :) Jest.. Das Auto :)
NIEBO! napisał(a):dobrzyn22 napisał(a): poszukaj o module świateł skandynawskich
Dzięki Kolego za słowo klucz–> Innych z tym samym jak mój problemem świateł odsyłam tutaj:
Światła mijania włączające się po włączeniu stacyjki. Montaz DRL- mozliwe?
Jeżeli faktycznie chcesz się pozbyć świateł skandynawskich wystarczy podmienić moduł(bez kombinowania i cięcia kabli),jeśli jesteś zainteresowany chętnie się zamienię.

Niestety ex właściciel M6 A+ ,została skradziona 17.12.2013.
- Od: 1 cze 2011, 19:00
- Auto: Opel Insignia 2014 ST Cosmo Elite
dobrzyn22 napisał(a):PS. sprzęgło i 2-masa nówki, czy regenerowane
Nowe, Madzia dostała niezły prezent na święta
dobrzyn22 napisał(a):ja miałem czyszczoną
Z drugiej strony nie mam problemów z falującymi obrotami czy twardym/zacinającym się pedałem gazu – a z tego co wyczytałem na forum to są przede wszystkim objawy zasyfionej przepustnicy.
dobrzyn22 napisał(a):PS.2. takie delikatne szarpnięcia były u mnie wyczuwalne również przy załączonym tempomacie, zjazd z wzniesienia, obroty ok. 2 tys – miałeś to samo
Nie sprawdzałem, jutro jadę w trasę to przetestuję ten wariant.
dobrzyn22 napisał(a):może moc się z niej wyrywa![]()
Hehe, mam taką nadzieję
- Od: 4 lip 2012, 01:26
- Auto: 6 2.0CiTD 136km 2003r
stalk3r napisał(a): dobrzyn22 napisał(a):PS.2. takie delikatne szarpnięcia były u mnie wyczuwalne również przy załączonym tempomacie, zjazd z wzniesienia, obroty ok. 2 tys – miałeś to samo
Nie sprawdzałem, jutro jadę w trasę to przetestuję ten wariant.
mam na myśli nieco większe wzniesienia – jakby co
mnieteczek napisał(a):Jeżeli faktycznie chcesz się pozbyć świateł skandynawskich wystarczy podmienić moduł(bez kombinowania i cięcia kabli),jeśli jesteś zainteresowany chętnie się zamienię.
Ja bym sie chetnie zamienil... tylko odleglosc troche nie sprzyja :/

KrzychuM6 napisał(a):Ja bym sie chetnie zamienil... tylko odleglosc troche nie sprzyja :/
Odległość to nie taki problem,ale ty masz światła bez funkcji auto,a to są już różne moduły.

Niestety ex właściciel M6 A+ ,została skradziona 17.12.2013.
- Od: 1 cze 2011, 19:00
- Auto: Opel Insignia 2014 ST Cosmo Elite
Mam pytanie czy jest jakaś różnica między zaciskami hamulcowymi przednimi w przed lifcie miedzy 1.8 benzyna a 2.0 diesel
- Od: 12 lut 2013, 22:51
- Auto: Mazda6 CiTD
2.0 136KM
Rok 2003
Witam,
Czy mógłby ktoś sprawdzić ile jest odbojników tych takich gumowych na klapie bagaznika? (mazda 6 kombi przed FL)
Bo w mojej madzi mam tylko dwa w środkowej części a na dole są otwory lecz nie ma tam niczego
Wie ktoś gdzie mogę takich gumek szukać ? Chciałbym to pokazać na zdjęciu ale nie moge w necie nic znalesc...

edit:
prawdopodobnie coś w ten deseń tam było:
http://allegro.pl/odboj-gumowy-seat-alh ... 90225.html
Czy mógłby ktoś sprawdzić ile jest odbojników tych takich gumowych na klapie bagaznika? (mazda 6 kombi przed FL)
Bo w mojej madzi mam tylko dwa w środkowej części a na dole są otwory lecz nie ma tam niczego

Wie ktoś gdzie mogę takich gumek szukać ? Chciałbym to pokazać na zdjęciu ale nie moge w necie nic znalesc...

edit:
prawdopodobnie coś w ten deseń tam było:

- Od: 8 lut 2013, 15:28
- Auto: Mazda 6 GY 2004; RF5C
Mazda 6 GH 2012, R2AA