Dzwiny dzwięk ( elektroniczne wycie) z silnika 2.0 LF
szweiki napisał(a):Trzymam się książki serwisowej i wymieniam według tabel w niej zamieszczonych .Do wspomagania zaleca się olej ATF M-3 lub zamiennik DEXTRON 2.
Trochę przeczysz sam sobie, bo tabela serwisowa w instrukcji do Mazdy 3 nie definiuje kiedy należy wymieniać płyn wspomagania, a jedynie zaleca kontrolę stanu układu co roku.
Cytowany artykuł jest bardzo ogólnikowy i nie dotyczy konkretnej marki, a na tym forum wielu osobom z silnikiem 2.0 hałasuje pompa i generalna konkluzja jest, że w zależności od mechanika, którego odwiedzimy, "ten typ tak ma", lub pompa do naprawy
Oczywiście można wymieniać płyn i raz do roku, ale moim zdaniem nie ma co popadać w paranoję. Zresztą w tym miesiącu jadę do Jaksy na przegląd, to jeszcze podpytam.
Jeśli chodzi o wspomniany płyn hamulcowy, to jego wymiana nie jest podyktowana ryzykiem pojawienia się rdzy w przewodach tak jak piszesz, tylko obniżeniem temperatury wrzenia, co może doprowadzić do zagotowania płynu przy intensywnym korzystaniu z hamulców.
Rozumiem
.Co do układu hamulcowego każdy mechanik wam to powie że należy wymieniać płyn o ile dobrze pamiętam co 2 latka gdyż podstawowym składnikiem większości płynów hamulcowych jest glikol, który ma własności higroskopijne, tzn. łatwo wchłania wodę. Temperatura wrzenia płynu hamulcowego zawierającego wodę jest znacznie niższa od temperatury wrzenia czystego płynu. Jak masz możliwość to sprawdź sobie u swojego mechanika zawartość wody w układzie hamulcowym pod warunkiem że posiada do tego specjalistyczny miernik. A co do mojej mazdy podałem jaki płyn ja używam i jakich zaleceń się trzymam i nie oparłem się na modelu mojej mazdy bo wiem że mamy różne pompy wspomagania i te w 2.0 są bardziej podatne na awaryjne. Kupując auto niezależnie czy z komisu czy od osób prywatnych lepiej wymienić wszystkie płyny eksploatacyjne gdyż nie wiadomo czy dany właściciel pilnował wymian płynów czy tez nie i nigdy nie można wierzyć mu na słowo. Pozdrawiam
poniżej ze strony mazdy jest bardzo fajny artykuł
o wszystkich problemach i awariach w używanych mazdach 3.
http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspolcz ... 3-2009-bk/

poniżej ze strony mazdy jest bardzo fajny artykuł

http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspolcz ... 3-2009-bk/
- Od: 15 lis 2012, 23:51
- Auto: mazda 3 sedan 1.6 Z6 BK 2005r