Wymiana zawieszenia BA
1, 2
Witajcie
ostatnio mam straszne problemy z zawieszeniem stukanie pukanie itd. Nie wiem czy lokalni mechanicy nie potrafią czy nie chcą potrafić zrobić tego dobrze czy to ja tak dziwacznie prowadzę ze po wymianie przedniego zawieszenia po 2-3 miesiącach auto trafiło na reklamacje... po 2 miesiącach znowu ta sama historia. W warsztacie mówiłem by nie używali najtańszych części ale to chyba do nich nie dotarło.
Wracając do tematu chce wymienić całe zawieszenie i mieć spokój na dłuższy czas. Pytanie brzmi
jakie elementy wchodzą w skład zawieszenia przód i tył i jakich producentów polecacie.
dzięki za pomoc.
ostatnio mam straszne problemy z zawieszeniem stukanie pukanie itd. Nie wiem czy lokalni mechanicy nie potrafią czy nie chcą potrafić zrobić tego dobrze czy to ja tak dziwacznie prowadzę ze po wymianie przedniego zawieszenia po 2-3 miesiącach auto trafiło na reklamacje... po 2 miesiącach znowu ta sama historia. W warsztacie mówiłem by nie używali najtańszych części ale to chyba do nich nie dotarło.
Wracając do tematu chce wymienić całe zawieszenie i mieć spokój na dłuższy czas. Pytanie brzmi
jakie elementy wchodzą w skład zawieszenia przód i tył i jakich producentów polecacie.
dzięki za pomoc.
- Od: 25 kwi 2012, 18:27
- Auto: 323f 2,5 BA V6 KL '96
Powiem tak...
byłem u 3 mechaników i każdy mi podpadł... w końcu dogadałem się z sąsiadem i on mi to zrobi
ale mam już dosyć i chce zrobić wszystko od A-Z.
Ja już nie pamiętam jaką frajdę sprawiała mi jazda Madzią...
dlatego proszę o taki spis ale także z pierdołami chce zrobić dokładnie wszystko nawet podkładki uszczelki itp.... jednym słowem WSZYSTKO
byłem u 3 mechaników i każdy mi podpadł... w końcu dogadałem się z sąsiadem i on mi to zrobi
ale mam już dosyć i chce zrobić wszystko od A-Z.
Ja już nie pamiętam jaką frajdę sprawiała mi jazda Madzią...
dlatego proszę o taki spis ale także z pierdołami chce zrobić dokładnie wszystko nawet podkładki uszczelki itp.... jednym słowem WSZYSTKO
No dobra wszystko ?
Amory – ja montowałem KYB
Sworznie wahaczy – ja montowałem YAMOTO ( narazie zima cała i ok ) ale polecają np firmę 555
Łączniki stabilizatorów – ja brałem YAMOTO, ale polecają też inne również 555, chyba delphi
Do kolekcji wypadało by dorzucić
Sprężyny
Tuleje wahacza z przodu komplet
Z tyłu wahacze wleczone, wzdłużne bo tanie a nie opłaca się samych tulejek kupować
Gumy drążków reakcyjnych – o ile dobrze się wyraziłem
Przy wymianie amorów zorientować się czy twoje mocowania górne są OK czy rdza je zjadła doszczętnie
No i jak z końcówkami drążków warto się zorientować i też wymienić
No i chyba komplet
Amory – ja montowałem KYB

Sworznie wahaczy – ja montowałem YAMOTO ( narazie zima cała i ok ) ale polecają np firmę 555
Łączniki stabilizatorów – ja brałem YAMOTO, ale polecają też inne również 555, chyba delphi
Sprężyny
Z tyłu wahacze wleczone, wzdłużne bo tanie a nie opłaca się samych tulejek kupować
Przy wymianie amorów zorientować się czy twoje mocowania górne są OK czy rdza je zjadła doszczętnie
No i chyba komplet
- Od: 7 kwi 2012, 22:37
- Auto: 323F BA 1.5
YAMATO jak już-jakość przeciętna. Nie jest to producent a jedynie "pakowacz" części innych producentów. Delphi i 555 jak najbardziej ok. Z drążków i końcówek kierowniczych to polecam CTR-wysoka jakość za rozsądne pieniądze.10fanta napisał(a):ja montowałem YAMOTO
- Od: 5 paź 2012, 21:29
- Auto: Mazda 323F BA
1,5 B+G 1997r
wg mnie yamato to szmelc, tuleje i łączniki na rok...z własnego doświadczenia.
Części sprawdzone dobre:
tuleje Oyodo,
sworznie, końcówki drążków CTR, Oyodo, 555(drogie)
łączniki stabilizatorów RAMECH, produkcja w Polsce w Bielsku-Białej, tanie i dobre.
firma Delphi przegrała u mnie jakością części do Renault, elementy układu hamulcowego i zawieszenia, nie polecam.
Amortyzatory KYB(były fabrycznie montowane), chociaż ostatnio do BA kolega się uparł i założyłem mu KAMOKE, jak narazie jeździ bez problemów, zobaczymy jak długo, jeszcze dobry jest Bilstein i Sachs ale nie wiem jak w japońskich autach...
Części sprawdzone dobre:
tuleje Oyodo,
sworznie, końcówki drążków CTR, Oyodo, 555(drogie)
łączniki stabilizatorów RAMECH, produkcja w Polsce w Bielsku-Białej, tanie i dobre.
firma Delphi przegrała u mnie jakością części do Renault, elementy układu hamulcowego i zawieszenia, nie polecam.
Amortyzatory KYB(były fabrycznie montowane), chociaż ostatnio do BA kolega się uparł i założyłem mu KAMOKE, jak narazie jeździ bez problemów, zobaczymy jak długo, jeszcze dobry jest Bilstein i Sachs ale nie wiem jak w japońskich autach...
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
In rock we trust
jak sie chce jeździć=zapie...lać szaleć to żadna guma nie wytrzyma, tylko poliuretan
w Fordzie Probe jeździ Oyodo już drugi rok i luzów nie widać przy twardym zawieszeniu
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
In rock we trust
In rock we trust
Na Polskie dziurawe drogi, gdzie ze strachem wjeżdżasz w kałużę bo nie wiesz czy wody jest na głębokość centymetra czy dziesięciu to ja bym się nie bawił w średnią półkę tylko brał z górnej i spokój. Ja niestety nie jeżdżę po autobahnach ani nie wlokę się jak emeryt 

1,5 B+G 1997r
Zrobiłem już sobie małą listę zakupów :-P ale zerknij ktoś by zweryfikować ;-p
2x
http://allegro.pl/poduszka-amortyzatora-mazda-323-ba-przod-i3003703031.html
2x
http://allegro.pl/poduszka-amortyzatora-tyl-prawa-mazda-323-323f-ba-i3049481507.html
2x
http://allegro.pl/amortyzator-tyl-tylny-kayaba-mazda-323-ba-gazowy-i3005581719.html
2x
http://allegro.pl/amortyzator-kayaba-mazda-323-f-ba-94-98-przod-gaz-i2992474225.html i tu się pojawia pytanie czy to będą pod ABS czy bez... ale to sobie chyba zadzwonię zapytać
1x
http://allegro.pl/sprezyny-sportowe-mts-mazda-323f-ba-40-40-i2983459962.html
i co dalej bo prawdę mówiąc jeśli chodzi o mechanikę to się znam jak żołnierz na balecie, a po waszych wypowiedziach to chyba zrezygnował bym z zakupu produktów YAMATO, 555 nie widzę na allegro
a nie powiem że lista już lekko ciągnie mnie za kieszeń ;-p
Z tej opcji na razie zrezygnuję :-P
wiec konkretnie z tego co mi zostało do sporządzenia kompletnej listy:
– jakie (producent, przód/tył ? ilość szt. )
z tego to w ogóle nic nie czaje :-P
także do wymiany ;–/ a żeby było weselej to jeszcze łożyska
a jeszcze fele chciałem kupić ;–(
2x

2x

2x

2x

1x

i co dalej bo prawdę mówiąc jeśli chodzi o mechanikę to się znam jak żołnierz na balecie, a po waszych wypowiedziach to chyba zrezygnował bym z zakupu produktów YAMATO, 555 nie widzę na allegro
a nie powiem że lista już lekko ciągnie mnie za kieszeń ;-p
rider143 napisał(a):U mnie sprawowały się podobnie jak YAMATO, po niedługim czasie (2-3 miesiące ekstremalnej jazdy) wymieniłem całe zawieszenie na poliuretan
Z tej opcji na razie zrezygnuję :-P
10fanta napisał(a):No dobra wszystko ?
Amory – ja montowałem KYB![]()
Sprężyny
No i chyba komplet
wiec konkretnie z tego co mi zostało do sporządzenia kompletnej listy:
Sworznie wahaczy
Łączniki stabilizatorów
– jakie (producent, przód/tył ? ilość szt. )
z tego to w ogóle nic nie czaje :-P
także do wymiany ;–/ a żeby było weselej to jeszcze łożyska
a jeszcze fele chciałem kupić ;–(
Więc tak:
Amorki możesz sobie zamówić blisttein, ceny mają dobre biorąc pod uwagę ich jakość, paczka prosoto z fabryki.
http://www.bilsteinpolska.pl/ wszystko zamówisz na tej właśnie stronie.
Mocowania na tył kup KYB, inne "podobno" nie wytrzymują, osobiście nie wymieniałem bo miałem ok ale czytałem
Na przód mocowania polecam z TED-GUM, polska firma i u mnie sie sprawdzają, choć nie każdy chwali ich wyroby
Sprężynki proponuję minimum APEX \, mam u siebie wiec i Ty bedziesz zadowolony z gleby i ogólnie z jazdy na nich
555, proponuję sworznie zakupić, mam już drugi rok i jest ok, reszta gumowych elementów jak tuleje to juz jak leci wszystko jedna półka, możesz też w TED-GUM zerknąć co mają z takich właśnie elementów ... http://tedgum.pl/sklep/index.php?cPath=48_961
łączniki stab. jak najbardziej RAMECH o których wspomniał kolega ProboszczV6, również mam i chwalę
Amorki możesz sobie zamówić blisttein, ceny mają dobre biorąc pod uwagę ich jakość, paczka prosoto z fabryki.
http://www.bilsteinpolska.pl/ wszystko zamówisz na tej właśnie stronie.
Mocowania na tył kup KYB, inne "podobno" nie wytrzymują, osobiście nie wymieniałem bo miałem ok ale czytałem
Na przód mocowania polecam z TED-GUM, polska firma i u mnie sie sprawdzają, choć nie każdy chwali ich wyroby
Sprężynki proponuję minimum APEX \, mam u siebie wiec i Ty bedziesz zadowolony z gleby i ogólnie z jazdy na nich
555, proponuję sworznie zakupić, mam już drugi rok i jest ok, reszta gumowych elementów jak tuleje to juz jak leci wszystko jedna półka, możesz też w TED-GUM zerknąć co mają z takich właśnie elementów ... http://tedgum.pl/sklep/index.php?cPath=48_961
łączniki stab. jak najbardziej RAMECH o których wspomniał kolega ProboszczV6, również mam i chwalę
-
Lantis 89
jeszcze do listy dopisz przelotki/tuleje stabilizatorów przód i tył, przeważnie tłuką się głośniej niż same łączniki, cena nieduża, efekt powalający ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
sworznie 555 są dostępne w InterCars, ceny nie pamiętam...może przy twardym zawieszeniu warto...wczoraj koledze zakładałem na szybko organizowane sworznie Oyodo bo stare powodowały skakanie auta z lewego na prawy pas, nowa gałka pracowała bardzo ciężko i sztywno, tak określisz czy gałka jest dobra czy kiepska, im ciężej tym lepsza część.
Z czystym sumieniem można odradzić części zawieszenia firmy Teknorot, dziadostwo jakich mało...
tak w ogóle to kto robił tuleje do wahaczy dla Mazdy? NOK może?
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
sworznie 555 są dostępne w InterCars, ceny nie pamiętam...może przy twardym zawieszeniu warto...wczoraj koledze zakładałem na szybko organizowane sworznie Oyodo bo stare powodowały skakanie auta z lewego na prawy pas, nowa gałka pracowała bardzo ciężko i sztywno, tak określisz czy gałka jest dobra czy kiepska, im ciężej tym lepsza część.
Z czystym sumieniem można odradzić części zawieszenia firmy Teknorot, dziadostwo jakich mało...
tak w ogóle to kto robił tuleje do wahaczy dla Mazdy? NOK może?
In rock we trust
In rock we trust
ale na zerkaniu zakończLantis 89 napisał(a):możesz też w TED-GUM zerknąć
TED-GUM bezpośrednio po montażu
http://w618.wrzuta.pl/obraz/powieksz/9w3cyf5xbRn
OYODO-z lewej i YAMATO-z prawej, nieco lepsza jakość w porównaniu do TED-GUMa ale to wciąż nie to:
http://w618.wrzuta.pl/obraz/powieksz/8LzqB3vFz7X
1,5 B+G 1997r
czyli co proponujesz z elementów gumowych, chyba tylko OE zostaje
?
znam kilka dobrych firm ale nie te gumy robią
<hahaha>

znam kilka dobrych firm ale nie te gumy robią

-
Lantis 89
Do tylnych wahaczy poprzecznych kupi sie jakieś markowe???
Widziałem jedynie jakieś Polcar albo Poli z Olkusza.
Widziałem jedynie jakieś Polcar albo Poli z Olkusza.
-
Lantis 89
Tego nawet nie bierz do rękiLantis 89 napisał(a):Widziałem jedynie jakieś Polcar
Takie sobie, wykonanie różne-ostatnio zakładałem do CRXa do całego zawiasu-przy Energy Suspensions wypada co najwyżej blado-ale i tak pojeździ dłużej od tanich zamienników.Lantis 89 napisał(a):Poli z Olkusza
1,5 B+G 1997r
Czyli nic ciekawego z zamienników nie ma... hym, cięzko dac za nowe wahacze po 1000zł od sztuki...
-
Lantis 89
1, 2