Przeróbka non-Bose na Bose z fabrycznym NAVI i bez. Mazda 6 GH.
Witam wszystkich użytkowników forum.
Kupiłem Mazdę 6 z uszkodzoną zmieniarką CD (zwykły system). Po umówieniu się z dealerem wynegocjowałem gotówkę na samodzielne rozwiązanie tego problemu.
Skoro więc i tak będę zmieniał radio, pomyślałem, że może opłacałoby się zrobić mały upgrade.
Na allegro znalazłem oryginalną nawigację do Mazdy z systemem Bose. Sprzedawca ma także pozostałe elementy systemu Bose (wzmacniacz, głośniki + sub). Na nawigację się zdecydowałem, nad systemem Bose się zastanawiam.
Uprzedzając komentarze co do celowości takiej operacji – decyduje się na to świadomie. Wiem że fabryczne Navi jest niewiele warte. Wiem że zamiast Bose można by było zainstalować coś co gra lepiej.
W związku z tym mam pytania do szanownych użytkowników forum:
Jeśli jednostka centralna (NAVI) jest w systemie Bose, to czy będzie grać ze zwykłymi głośnikami, czy trzeba dokonać od razu instalacji wzmacniacza i głośników Bose żeby cokolwiek usłyszeć.
Czy instalacja systemu Bose sprowadzi się tylko do podpięcia wzmacniacza i wymiany głośników bez konieczności prowadzenia nowych kabli? Mam diagramy okablowania Mazdy 6 GH i wynika z nich że okablowanie jest takie same w autach z Bose i non-Bose.
Za pomoc na forum obiecuję się odwdzięczyć porządną fotorelacją z przeróbki (jeśli ta dojdzie do skutku).
-----------------
Wobec braku odpowiedzi jeszcze raz przestudiowałem forum (a w zasadzie fora). Brak jest jasnej odpowiedzi, ale można się domyślić że:
1. Radio Bose "prawie nie będzie grało" po podpięciu do głośników non-Bose, dlatego że nie ma wbudowanego wzmacniacza, tylko ma na wyjściu sygnał RCA. WYMAGA więc zewnętrznego wzmacniacza.
2. Z tego też powodu przebiegi kabli są inne, więc nie da się tak po prostu podłączyć sprzętu Bose w wolne miejsca w samochodzie.
– Non-Bose: sygnał idzie z radia do głośników.
– Bose: sygnał idzie z radia do wzmacniacza pod fotelem pasażera, a następnie ze wzmacniacza do głośników. Dodatkowo jedna nitka idzie z radia do subwoofera z własnym wzmacniaczem w bagażniku (kombi/hatchback).
3. W mojej Mazdzie (GH 08/HB) nie ma wtyku na wzmacniacz pod fotelem pasażera (albo ja źle szukałem).
Tak więc po kupieniu nawigacji z systemem Bose, w zasadzie nie ma sensu kupować samego systemu Bose, bo prowadzenia kabli i tak się nie uniknie.
I tu pojawia się kolejne pytanie: Może jednak nawigacja, pomimo że sprzedawana jako wyjęta z systemu Bose, ma możliwość współpracy z systemem non-Bose (Sprzedawca zapewniał mnie że tak jest). Może producentowi nie opłaca się robić 2 wersji i sygnał można zmienić w ustawieniach, albo podpiąć pod inny wtyk? Jest ktoś, kto używa tego ustrojstwa?
Nawigacja – numer części w kat. Mazdy: GS1E66DV0A
nr. modelu: 14799212.
Kupiłem Mazdę 6 z uszkodzoną zmieniarką CD (zwykły system). Po umówieniu się z dealerem wynegocjowałem gotówkę na samodzielne rozwiązanie tego problemu.
Skoro więc i tak będę zmieniał radio, pomyślałem, że może opłacałoby się zrobić mały upgrade.
Na allegro znalazłem oryginalną nawigację do Mazdy z systemem Bose. Sprzedawca ma także pozostałe elementy systemu Bose (wzmacniacz, głośniki + sub). Na nawigację się zdecydowałem, nad systemem Bose się zastanawiam.
Uprzedzając komentarze co do celowości takiej operacji – decyduje się na to świadomie. Wiem że fabryczne Navi jest niewiele warte. Wiem że zamiast Bose można by było zainstalować coś co gra lepiej.
W związku z tym mam pytania do szanownych użytkowników forum:
Jeśli jednostka centralna (NAVI) jest w systemie Bose, to czy będzie grać ze zwykłymi głośnikami, czy trzeba dokonać od razu instalacji wzmacniacza i głośników Bose żeby cokolwiek usłyszeć.
Czy instalacja systemu Bose sprowadzi się tylko do podpięcia wzmacniacza i wymiany głośników bez konieczności prowadzenia nowych kabli? Mam diagramy okablowania Mazdy 6 GH i wynika z nich że okablowanie jest takie same w autach z Bose i non-Bose.
Za pomoc na forum obiecuję się odwdzięczyć porządną fotorelacją z przeróbki (jeśli ta dojdzie do skutku).
-----------------
Wobec braku odpowiedzi jeszcze raz przestudiowałem forum (a w zasadzie fora). Brak jest jasnej odpowiedzi, ale można się domyślić że:
1. Radio Bose "prawie nie będzie grało" po podpięciu do głośników non-Bose, dlatego że nie ma wbudowanego wzmacniacza, tylko ma na wyjściu sygnał RCA. WYMAGA więc zewnętrznego wzmacniacza.
2. Z tego też powodu przebiegi kabli są inne, więc nie da się tak po prostu podłączyć sprzętu Bose w wolne miejsca w samochodzie.
– Non-Bose: sygnał idzie z radia do głośników.
– Bose: sygnał idzie z radia do wzmacniacza pod fotelem pasażera, a następnie ze wzmacniacza do głośników. Dodatkowo jedna nitka idzie z radia do subwoofera z własnym wzmacniaczem w bagażniku (kombi/hatchback).
3. W mojej Mazdzie (GH 08/HB) nie ma wtyku na wzmacniacz pod fotelem pasażera (albo ja źle szukałem).
Tak więc po kupieniu nawigacji z systemem Bose, w zasadzie nie ma sensu kupować samego systemu Bose, bo prowadzenia kabli i tak się nie uniknie.
I tu pojawia się kolejne pytanie: Może jednak nawigacja, pomimo że sprzedawana jako wyjęta z systemu Bose, ma możliwość współpracy z systemem non-Bose (Sprzedawca zapewniał mnie że tak jest). Może producentowi nie opłaca się robić 2 wersji i sygnał można zmienić w ustawieniach, albo podpiąć pod inny wtyk? Jest ktoś, kto używa tego ustrojstwa?
Nawigacja – numer części w kat. Mazdy: GS1E66DV0A
nr. modelu: 14799212.
Ostatnio edytowano 25 lut 2013, 16:39 przez Marianek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zmiana nazwy tematu na czytelniejszy
Powód: Zmiana nazwy tematu na czytelniejszy
- Od: 11 lut 2013, 12:40
- Auto: M6 GH 2.0 D Hatchback – 2009
No właśnie chciałbym dowiedzieć się konkretów o tej oryginalnej nawigacji, gdyż już ją kupiłem...
Chińskie panele nie za bardzo mi odpowiadały wizualnie, a poza tym te, które ja oglądałem były za drogie (2500 zł za, w pewnym sensie, zabawkę).
Chińskie panele nie za bardzo mi odpowiadały wizualnie, a poza tym te, które ja oglądałem były za drogie (2500 zł za, w pewnym sensie, zabawkę).
No to polecam ci ten wątek
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=124&t=123958&start=60
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=124&t=123958&start=60
- Od: 16 lut 2011, 22:00
- Auto: Mazda 6 GH 2.0 MZR-CD Dynamic
Witam,
Mam pytanko gdzie w mazdzie hatchbacku zamontowany jest wzmacniacz dokladnie? i czy wersja no bose posiada seryjnie wyjscia na wzmacniacz? kombinuje poniewaz posiadam caly kompletny zestaw bose od mazdy rx8 i mysle czy bede w stanie cos z tym zdziałac pomozecie?
Mam pytanko gdzie w mazdzie hatchbacku zamontowany jest wzmacniacz dokladnie? i czy wersja no bose posiada seryjnie wyjscia na wzmacniacz? kombinuje poniewaz posiadam caly kompletny zestaw bose od mazdy rx8 i mysle czy bede w stanie cos z tym zdziałac pomozecie?
- Od: 23 wrz 2012, 19:12
- Auto: Mazda 6 GH 2008r 1,8 Benzyna
Zamontowany jest pod fotelem, czy instalacja jest trudno powiedzieć, prawdopodobnie tak
bo ja nie mam u siebie Bose a wyjście na suba w bagażniku mam.
Jak ktoś ma Bose proszę o fotkę z kostka gdzie pod siedzeniem jest podłączony wzmacniacz.
bo ja nie mam u siebie Bose a wyjście na suba w bagażniku mam.
Jak ktoś ma Bose proszę o fotkę z kostka gdzie pod siedzeniem jest podłączony wzmacniacz.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
No, ja pogmerałem pod fotelem pasażera, ale żadnej kostki nie znalazłem. Nie odkręcałem co prawda całego fotela, ale nie wydaje mi się, żeby tam cokolwiek było.
Biorąc na logikę, gdyby kable miały być takie same do Bose i non-Bose, musiałyby być ich dwa komplety w każdym samochodzie, bo przebieg sygnału jest inny. (Bose: radio –> wzmacniacz –> głośniki, Non-Bose radio –> głośniki)
Tego, czy mam kostkę do Suba w bagażniku jeszcze nie sprawdziłem...
Biorąc na logikę, gdyby kable miały być takie same do Bose i non-Bose, musiałyby być ich dwa komplety w każdym samochodzie, bo przebieg sygnału jest inny. (Bose: radio –> wzmacniacz –> głośniki, Non-Bose radio –> głośniki)
Tego, czy mam kostkę do Suba w bagażniku jeszcze nie sprawdziłem...
Longmart napisał(a):Biorąc na logikę, gdyby kable miały być takie same do Bose i non-Bose, musiałyby być ich dwa komplety w każdym samochodzie, bo przebieg sygnału jest inny. (Bose: radio –> wzmacniacz –> głośniki, Non-Bose radio –> głośniki)
Niekoniecznie, bo wszystkie schodzą się w jednym miejscu pod fotelem, nie muszą być widoczne i rozchodzą się w zależności od potrzeb do wzmacniacza albo bezpośrednio do głośników. Niedługo będę miał okazje porównać obie wersje obok siebie i dam znać jak jest na 100% . Z ekonomicznego punktu widzenia nie opłaca się robić dwóch wiązek elektrycznych do tego samego auta.
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Marianek napisał(a):Niedługo będę miał okazje porównać obie wersje obok siebie i dam znać jak jest na 100%
No to czekam z niecierpliwością! A propos, w razie czego, służę schematem elektryki w GH.
Co do głośników Bose i non-Bose to z tego co mi wiadomo w GH mają inne wymiary. non-Bose są elipsoidalne, 5 x 7'' – Bose są okrągłe – wymiarów na tą chwilę nie znam.
W modelach 2002-2007 kostka konfigurująca bose i nonbose znajduje się z prawej strony w okolicy stóp pasażera. Możliwe że ta sama filozofia została zastosowana w nowszych modelach.
Nie wiem tylko jak wygląda sprawa specyfikacji kabli w wiązkach, ponieważ pewne kable w non bose idą bezpośrednio do głośników a w bose ta sama linia służy do przepuszczenia sygnału "rca" do zewnętrznego wzmacniacza. Dalej rozumując raz te kable mogą być zwykłymi kablami a w drugim przypadku wypadało by by były ekranowane, jak jest w rzeczywistości niestety nie wiem.
Kiedyś ktoś mi obiecał przesłanie zdjęć tych kostek, bo mu pomogłem przy zamianie systemów, ale niestety jak już dostał potrzebne mu informacje to nie wywiązał się z umowy, może będzie czytał ten temat i się zreflektuje. Mając zdjęcia instalacji, dywagacja nad specyfikacją kabli była by zbędna.
Nie wiem tylko jak wygląda sprawa specyfikacji kabli w wiązkach, ponieważ pewne kable w non bose idą bezpośrednio do głośników a w bose ta sama linia służy do przepuszczenia sygnału "rca" do zewnętrznego wzmacniacza. Dalej rozumując raz te kable mogą być zwykłymi kablami a w drugim przypadku wypadało by by były ekranowane, jak jest w rzeczywistości niestety nie wiem.
Kiedyś ktoś mi obiecał przesłanie zdjęć tych kostek, bo mu pomogłem przy zamianie systemów, ale niestety jak już dostał potrzebne mu informacje to nie wywiązał się z umowy, może będzie czytał ten temat i się zreflektuje. Mając zdjęcia instalacji, dywagacja nad specyfikacją kabli była by zbędna.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
kontakt 503304123
No i widziałem obie, niestety w no-bose niema kostki do podłączenia wzmacniacza i wygląda ze kable idą bezpośrednio do głośników z radia.
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Dokładnie tak jest jak piszesz.
Ta kostka która jest w nogach pasażera jest zakończona:
bez bose – kostką zapętlającą sygnał głośnikowy, kierującą go bezpośrednio na głośniki
bose – kostką a następnie wiązką idącą do wzmacniacza bose pod fotel pasażera.
Ta kostka która jest w nogach pasażera jest zakończona:
bez bose – kostką zapętlającą sygnał głośnikowy, kierującą go bezpośrednio na głośniki
bose – kostką a następnie wiązką idącą do wzmacniacza bose pod fotel pasażera.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
panowie . zrobiłem taki myk na odpowiedzialność właściciela mazdy z non bose . kumpel kupił gdzieś na necie przednie głośniki bose i syki w drzwi . prosił mnie o zamontowanie do madzi , z oporami ale zrobiłem to , syki podłączyłem bez problemu bo za zaślepkami były kable do podłączenia syków i był w nich sygnał . aby podłączyć w przednie drzwi głośniki trzeba było zrobić niewielką przeróbkę i wszystko pasowało . po włączeniu radia o dziwo wszystko zaczęło pięknie grać dźwięk jest o wiele lepszy niż na standardowych głośnikach , jeździliśmy tak z godzinę po mieście słuchając muzy na prawdę głośno i nic się nie stało . kolega już tydzień tak jeździ i wszystko gra . wychodzi na to że standardowe radio bez problemów pociągnie jedna parę przednich głośników bose (oczywiście dźwięk nie jest taki jak u mnie na kompletnym bose ale i tak znacznie lepiej teraz mu gra niż przed przeróbką(przynajmniej teraz słychać jakiś bas )
Czyli jeśli mam radio i wzmacniacz bose oraz przewód z dwiema kostkami przy wzmacniaczu to wystarczy że podłączę te przewody i wzmacniacz i będzie działać?
Pytanie odnośnie przewodu do subwoofera – w którym miejscu mniej więcej wychodzi on w kombi?
Zaglądałem tak na szybko do koła zapasowego, ale nie zauważyłem tam żadnej kostki, ale być może przeoczyłem.
Pytanie odnośnie przewodu do subwoofera – w którym miejscu mniej więcej wychodzi on w kombi?
Zaglądałem tak na szybko do koła zapasowego, ale nie zauważyłem tam żadnej kostki, ale być może przeoczyłem.
- Od: 2 mar 2013, 21:48
- Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD (RF5C) 136KM 2003r
"Czyli jeśli mam radio i wzmacniacz bose oraz przewód z dwiema kostkami przy wzmacniaczu to wystarczy że podłączę te przewody i wzmacniacz i będzie działać?"
Teoretycznie tak.
Tak jak wcześniej pisałem nie wiem jak wygląda specyfikacja kabli, wciąż nikt nie zrobił zdjęcia.
Do wujek116
Takie podłączenie jak zrobiłeś nie jest zalecane gdyż doprowadza do przeciążenia końcówki mocy w radiu. Została zmieniona impedancja głośników z 4ohm (standard) na 2ohm (bose). Oczywiste jest że głośniki będą grały głośniej ale trzeba mieć świadomość że ryzykujemy uszkodzeniem końcówki mocy.
Teoretycznie tak.
Tak jak wcześniej pisałem nie wiem jak wygląda specyfikacja kabli, wciąż nikt nie zrobił zdjęcia.
Do wujek116
Takie podłączenie jak zrobiłeś nie jest zalecane gdyż doprowadza do przeciążenia końcówki mocy w radiu. Została zmieniona impedancja głośników z 4ohm (standard) na 2ohm (bose). Oczywiste jest że głośniki będą grały głośniej ale trzeba mieć świadomość że ryzykujemy uszkodzeniem końcówki mocy.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
To tak aby było dokładnie widać kable wchodzące to złącz.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Dzisiaj patrzyłem dokładniej w bagażnik, ale niestety brak jest przewodu do subwoofera.
Być może ktoś go "schował" gdzieś pod tapicerką.
Czy wystarczy "przedłużyć" część wiązki z wzmacniacza do subwoofera (ta mniejsza kostka na drugim końcu wiązki od wzmacniacza), czy trzeba ciągnąć dodatkowo zasilanie ze skrzynki w komorze silnika?
Ewentualnie może źle patrze. W którym miejscu w kombi wychodzi ten przewód do podpięcia subwoofera?
Ostatnie pytanie – jaki jest dokładnie przekaźnik do bose w komorze silnika (o ile dobrze pamiętam numer 11)?
Być może ktoś go "schował" gdzieś pod tapicerką.
Czy wystarczy "przedłużyć" część wiązki z wzmacniacza do subwoofera (ta mniejsza kostka na drugim końcu wiązki od wzmacniacza), czy trzeba ciągnąć dodatkowo zasilanie ze skrzynki w komorze silnika?
Ewentualnie może źle patrze. W którym miejscu w kombi wychodzi ten przewód do podpięcia subwoofera?
Ostatnie pytanie – jaki jest dokładnie przekaźnik do bose w komorze silnika (o ile dobrze pamiętam numer 11)?
- Od: 2 mar 2013, 21:48
- Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD (RF5C) 136KM 2003r