Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Adamos » 16 lut 2013, 00:13

Hej.
Mam pytanie, nico odbiegające od tematyki, ponieważ dotyczy cyfrówki Olympusa u1010.
Jak ustawię maks jakość (w rozdzielczości i fps) to po 7-8 sekundach kończy nagrywanie. Miejsce na karcie pamięci jest. Bateria spoko. W 15fps, lub 30fps i gorsza rozdzielczość, nagrywa spoko.

Dopisano 15 lut 2013 23:28:

Można usunąć, ten typ tak ma :(
Forumowicz

Od: 25 sie 2008, 10:03
Auto: Ford Focus C-MAX mk1

Postprzez mlodyMazda » 16 lut 2013, 01:07

Pankuba napisał(a):Beny,przy takich finansach ciężko będzie znaleźć sprzęt, który będzie całkowicie użyteczny w zdjęciach "z ręki" bez flesza np. przy słabym sztucznym oświetleniu w mieszkaniu. Jak się da, to może cierpliwie dozbierać na coś lepszego?

Już nie przesadzaj ,może od razu Nikona D3s? hahaha

Od 3 lat mam Kodaka Easyshare M580 ,za którego zapłaciłem 259 euro i używam go jako "wszedobylskiego kieszonkowca" i uwierz mi da się robić zdjęcia ,jak nie z ręki to się oprę o ścianę lub wezmę statyw stołowy ,który ma 10 cm i mieści się w kieszeni a kosztował 1 euro.
Technika poszła do przodu i teraz w o wiele mniejszej cenie są o niebo lepsze aparaty :]
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców – Colin McRae

https://www.facebook.com/AutospaLuxuryCarSpa/
Some say..
Forumowicz

Od: 8 mar 2010, 00:07
Auto: była:626 GF FS '98,
6 GG LF '02
jest: , NC LF '06
Audi A3 8P '06

Postprzez Pankuba » 16 lut 2013, 02:36

mlodyMazda napisał(a):Już nie przesadzaj ,może od razu Nikona D3s? hahaha

Przyznam, że ciężko się z Tobą dyskutuje. A to m. in. dlatego, że udzielasz rady, nie za bardzo przejmując się tym, o co prosi pytający.

Więc jeszcze raz: Beny ma aparat X. Beny stwierdza, że przy foto, które on robi, chce mieć sprzęt pozwalający na zdjęcia lepsze jakościowo. Beny częściowo sprecyzował, co ma na myśli. M. in. przydałoby się coś, co pozwoli uzyskać lepszą jakość zdjęć przy słabym świetle. Ty polecasz aparaty, które nie bardzo mu w tym pomogą. Ale jest przecież nieistotne. Ważne jest wi-fi i megapiksele, jakość nagrywanych filmów i coś tam jeszcze. Przypominam, Beny nie zająknął się ani jedną sylabą nt. potrzebnych megapikseli czy formatu, w jakim chce fotki drukować. Nie wiemy, czy chce płacić za konkretną jakość przy nagrywaniu filmów albo udogodnienia "pozafotograficzne" typu wifi.

Swoją drogą, ciekawa jest też historia z podpórką ścienną tudzież statywem stołowym jako uniwersalnym remedium na słabe światło, gdy trzeba pstryknąć np. imprezę rodzinną. Czy my wiemy, że Beny wykonuje wyłącznie zdjecia statyczne? A jeśli nie, to co? Proponujesz statyw również przy spontanicznej scence z dzieciakami? Rozumiem, że wtedy mówisz: "Hej, potwórzcie jeszcze raz tę fajną akcję z podskokami. Poczekajcie tylko, aż wujek umieści statyw na stole. Albo może nie. Wujek podeprze się o ścianę. Tylko pamiętajcie, powtarzajcie nie za szybko, bo wam na zdjęciu buzie rozmazane wyjdą, a wujek chciał chociaż trochę zamrozić ruch".
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 16:44
Auto: M6 GG '05 141 KM

Postprzez mlodyMazda » 16 lut 2013, 02:54

Sorry widać zjadłeś wszystkie rozumy i nie znajdziemy sprzętu do 1000 zł tylko koniecznie trzeba wydać 2000 tys.Niestety jak jest zbyt ciemno trzeba użyć flasha ,kompaktem za 1000 zł nie zrobisz zdjęcia dzieciakom w ruchu ,czasami trzeba pójść na jakiś kompromis.A kolega wyraźnie napisał do jakiej kwoty szuka aparatu.Ciężko jest to zrobić przeciętną lustrzanką przy iso około 1000 a co mówić o kompaktach.A sytuacje ze statywem czy oparciem się o ścianę czy jakimkolwiek innym sposobem ustabilizowania aparatu to tylko jeden wybrany przykład.Czy ja gdziekolwiek napisałem ,że cały czas biegam ze statywem?

Some say..
Forumowicz

6 GG LF '02
Audi A3 8P '06

Postprzez Pankuba » 16 lut 2013, 17:58

Chyba nie za bardzo trafiłeś.
Mnie osiągi takiego Samsunga EX1 na 1600-3200 ISO przy dobrze naświetlonym RAW-ie (bez potrzeby korekty w postprocesie) wystarczą do małego standardowego wydruku 10 x 15 cm. Widok wypełniający większy monitor interesuje mnie już mniej, nie mówiąc już o jego powiększaniu. Ale zakładam, że Beny może mieć większe oczekiwania, stąd też – w ramach zabezpieczenia się – wzmianka o droższym sprzęcie.:)
Przy większych wydrukach Samsung tu polegnie.
Co do fotografii obiektów w ruchu przy sztucznym świetle, to największym problemem może być szybkość AF. Jeśli chodzi o samą ekspozycję, to przy normalnym oświetleniu sztucznym w pomieszczeniu, możesz pracować na ustawieniach f1.8, ISO 1600, czasy od 1/100s do nawet 1/500s. Przynajmniej tak to wygląda na moim aparacie. Możesz to sobie pewnie zweryfikować. Najwększy otwór względny w Samsungu to właśnie f1.8 na najmniejszej ogniskowej. Przy lekkim przymknięciu przysłony można zwiększyć ISO do 3200, żeby utrzymać podany przedział czasowy. Wszystko ze świadomością, że pełne zamrożenie ruchu szybkiego/bardzo szybkiego zaczyna się gdzieś od 1/1000s, ale o takim nic nie pisałem.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez mlodyMazda » 17 lut 2013, 02:17

Ok Samsung SX1 ma bardzo jasny obiektyw ale nie ukrywajmy ,że przy wysokim iso nie będzie szumów.Żeby tak było flash byłby nie potrzebny.Tak samo w lustrzankach ,np D3s ma bardzo niski stopień zaszumienia przy wysokim iso ale przy np tańcach trzeba użyć flasha ,sam AF nie da rady :)

Dlatego napisałem ,że kompakty i tak sobie słabo radzą w trudnych warunkach oświetleniowych ,a co do wydruków 10-15 cm ,jeżeli Ci takie odpowiadają to ok ,ja tak małych zdjęć nie lubię :)

koniec OT

Some say..
Forumowicz

6 GG LF '02
Audi A3 8P '06

Postprzez Seraf » 17 lut 2013, 19:08

Obrazek

Obrazek

mam wrażenie że cały czas mam problem zrobić dobre, ostre zdjęcie <co?>
Zwykle 80% zdjęć idzie do kosza :|
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Od: 13 kwi 2009, 00:28
Auto: rower miejski :D

Postprzez mlodyMazda » 17 lut 2013, 19:17

Seraf napisał(a):mam wrażenie że cały czas mam problem zrobić dobre, ostre zdjęcie Zwykle 80% zdjęć idzie do kosza

Tzn? Całe zdjęcie jest nie ostre czy tylko punkt ,który chcesz ,żeby został ostry?

Some say..
Forumowicz

6 GG LF '02
Audi A3 8P '06

Postprzez Seraf » 17 lut 2013, 20:41

jest nie ostre tam gdzie tego chce, udaje mi się zrobic ostre zdjęcie ale nawet na statywie nie jest to proste :D bo sądzę że zmierzasz do głębi ostrości a jestem świadomy tego zjawiska :D
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Postprzez Beny » 17 lut 2013, 21:51

Panowie spokojnie to tylko aparat nie spinajcie się :)
Wiem ze budżet niewielki,ale str wcześniej były podane przez Was dobre aparaty więc nie chciałem przekraczać.Ok 300zł mogę dołozyć..
NIe potrzebuję gps,tysiaca megapikseli i jakiś bajerów typu android wifi itp.

Jak tak czytam to chyba najlepszym wyborem bedzie jakiś kompakt z wymienna optyką.
A cos takiego
http://allegro.pl/aparat-fotograficzny- ... 58931.html

Dziś miałem w ręce lustrzanke sony alfa,nie pytajcie o model i obiektyw bo nie zapamietałem ale jest do sprzedania za 700zł ok 7tyś zdjeć przebiegu.Tylko tu juz wchodzimy w duże gabaryty.
Poczekam jeszcze,przejde po sklepach i zobacze jak te aparaty na żywo wygladaja.
Dzieki
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez Pankuba » 18 lut 2013, 00:02

mlodyMazda napisał(a):Dlatego napisałem ,że kompakty i tak sobie słabo radzą w trudnych warunkach oświetleniowych

Czyli miałem rację poddając pod rozwagę sprzęt powyżej 1 tyś?
Czy może jednak łyknąć Nikona P510 albo Samsunga WB150F? :P

Seraf napisał(a):mam wrażenie że cały czas mam problem zrobić dobre, ostre zdjęcie <co?>
Zwykle 80% zdjęć idzie do kosza :|

To chyba nie są dobre obrazki do oceny problemu. Ale o tym ewentualnie później.
Na początek: Masz wgrany aktualny firmware 1.13? To może rozwiązać problem.

Beny napisał(a):Jak tak czytam to chyba najlepszym wyborem bedzie jakiś kompakt z wymienna optyką.
A cos takiego

To Sony ma jak dla mnie bardzo dobre wysokie ISO i dynamikę matrycy, wyraźnie lepsze od tego, co wcześniej podawałem (Samsung NX najmniej odstaje). Autofocus zbiera dość różne oceny w kwestii szybkości i celności. Obiektyw18-55 jest chyba najsłabszą stroną zestawu, w zależności od egzemplarza, w centrum kadru dobra/bardzo dobra rozdzielczość, na bokach i krańcach przeciętnie lub słabo.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez mlodyMazda » 18 lut 2013, 06:20

Seraf napisał(a):jest nie ostre tam gdzie tego chce, udaje mi się zrobic ostre zdjęcie ale nawet na statywie nie jest to proste :D bo sądzę że zmierzasz do głębi ostrości a jestem świadomy tego zjawiska :D

Nie nie chodzi mi o głębie ostrości ,tylko często tak się zdarza ,że ludzie maja ustawiony 1 punkt ostrości na środku ekranu a obiekt fotografowany jest po lewej lub prawej stronie kadru i wtedy Af celuje tam gdzie nie powienien a dokładnie nie tam gdzie chcesz.Często tego nie widać po zrobieniu zdjęcia i na podglądzie w aparacie ,a gdy wrzucisz zadowolony fotki na kompa wtedy załamka :|
Ja żeby mieć zawsze pewność celności AF zawsze punkt wybieram manualnie tam gdzie ma "strzelić".Zobacz może w tym jest problem.(Jeżeli jest oczywiście możliwość ręcznego wyboru punktu AF).

Some say..
Forumowicz

6 GG LF '02
Audi A3 8P '06

Postprzez Seraf » 18 lut 2013, 09:51

Też nie tu jest pies pogrzebany :D wybieram sam punkt AF :D

kupię dziś może jutro pilota i zobaczę czy problem pozostanie.

co do firmware widziałem że jest aktualizacja a jakoś o niej zapomniałem.

zastanawiam się jeszcze jaka aperture da mi najlepszą ostrość.

Obrazek
powyższe zdjęcie przedstawia skalę problemu :D nie jest kompletnie rozmazane ale widać że ostrość kuleje
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Postprzez Pankuba » 18 lut 2013, 14:46

Seraf, no nie ułatwiasz :).
Zdjęcia małe. Nie wiadomo, czy nie są lekko poruszone, jakie parametry wybrałeś. Ocenę utrudniać może np. wysoka wartość ISO. Dodatkowo ingerowałeś tu mocno obróbką.

Jak już pisałem, bardzo ważne jest, żebyś wgrał najnowsze firmware. Może poprawić nie tylko kwestię szybkości i celności ostrzenia, ale dodatkowo usunie mniejsze bugi (np. usprawni korzystanie z baterii). Żeby aktualizacja zadziałała, po instalacji zresetuj ustawienia domyślne i ustawienia niestandardowe (są w dwóch różnych miejscach menu).

Potem porównaj wyniki ostrzenia fazowego z ostrzeniem kontrastowym w trybie LV. Możesz użyć statywu, puszka z wyłączoną stabilizacją, samowyzwalanie z opóźnieniem 2 lub 12 sekund, ale staraj się robić przy dobrym świetle dziennym, żeby mieć krótkie czasy naświetlania i wykluczyć ewentualne poruszenia (np. przy słabszym statywie). Bez wysokiego ISO oczywiście, na skrajnych ogniskowych, zawsze z najniższą możliwą wartością przysłony (czyli f3.5 wzgl. f5.6). Powiedzmy, że dla ogniskowej 18 mm możesz sobie wybrać jakis obiekt w odległości ok. 1,5-2 m. Przy 55 mm niech to będzie 5-6 m. Obiekt powinien być kontrastowy, czyli jakiś wyraźny wzorek, napis itp. Ważne, żeby przed każdym ostrzeniem, czy to w LV czy fazowym AF, rozostrzyć obiektyw, czyli przełączyć wajchę MF/AF na MF, potem przekręcić pierścień ostrości obiektywu tak, żeby obraz w wizjerze wzgl. monitorze był mocno nieostry. Dopiero wtedy przełączyć spowrotem na AF i pstryknąć zdjęcie.

Jak zauważysz różnice w rozdzielczości na korzyść LV, można pobawić się mikroregulacją AF w menu.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Seraf » 18 lut 2013, 15:30

:] Dużo zabawy z aparatem :D Podoba mi się :D Dziś się pobawię :D

P.S. Dwie nibyprofesjonalne fotorelacje a jak różne zdjęcia na korzyść SW wg mnie :D

Obrazek
BMW z4 wg Stance Works
Obrazek
BMW z4 wg Speedhunters
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Postprzez Dominooo » 22 lut 2013, 03:03

Seraf a czytałeś o takich terminach jak Front Focus i Back Focus? One powodują nieostrość w wybranym punkcie...
Obrazek
Forumowicz

Od: 1 wrz 2010, 05:47
Auto: マツダ 3 Y6 BK '05

Postprzez Seraf » 22 lut 2013, 09:22

Znaczy rozmawiałem trochę poza anteną z Pankubą i już problem się rozwiązał po wgraniu nowego softu i resecie ustawień. Za pewne sam coś namodziłem w ustawieniach i się narobiła lipa :D
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Postprzez cbr » 3 mar 2013, 22:53

Obrazek
Oceńcie to zdjęcie, mi się w nim pogoda jak udało się idealnie w linii maski złapać odbicie lustrzane napisu :)
2+2=5
Forumowicz

Od: 27 mar 2011, 01:01
Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)

Postprzez Seraf » 3 mar 2013, 23:38

moim zdaniem lepiej by było jakby było widać że odbija się ono w blachach auta bo gdyby nie to że to mówisz to nic nie wiadomo. Ale co ja mogę wiedzieć sam raczkuję z tematem :D
Obrazek
Obrazek
aka "bez sensu"
Forumowicz

Postprzez Crenshaw » 8 kwi 2013, 20:24

koledzy, chodzi mi po głowie kupno jakiegoś lepszego aparatu niż kompakt, zainteresował mnie SONY NEX 5R. Może ktoś mi powiedzieć czy to dobry wybór dla amatora, dodam, że nie umiał bym wykorzystać w 100% lustrzanki a kompakt to znacznie za mało dlatego szukam czegoś pośredniego.
Obrazek
Keeper of the Art
Forumowicz

Od: 22 kwi 2012, 18:06
Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'