komputer silnika
Strona 1 z 1
Komputer silnika znajduje się pod wykładziną w nogach pasażera.
zdejmij wykładzinę pod nogami pasażera i Twoim oczom ukaże się kawał blachy, która jest przykręcona do podłogi a pod nią właśnie znajduje się komputer.
dziękuję, znalazłem. Komputer podobno jest do wymiany, ponieważ na desce rozdzielczej mruga kontrolka od świec żarowych.... Cała historia rozpoczęła się pewnego zimowego dnia rok temu,przy odpalaniu auta, moment obrotowy dochodzil do 2700... i trwało to mniej więcej 3 sek.. po nich obrotomierz wskazywał 1100...Gdy auto było rozgrzane obroty spadaly na wymagane 900.. Okazało się,że co jakiś czas mrugała kontrolka od świec do takiego momentu, że jej mruganie stało się dla mnie denerwujące,(cały czas) Wymieniłem czujnik temp wody na bloku, po miesiącu problem wrócił, więc kupiłem drugi(ta sama sytuacja) jezdzilem tak jakis czas ( na desce rozdzielczej, mimo mruganie kontrolki wskazówka pokazywała dobrze temp. wody)Za jakiś czas doszedl problem z odpalaniem, po przekreceniu kluczyka auto reagowalo po 5 sekundach... Dłuzej tak nie moglem sobie z tym poradzic, pojechalem na kompa, gosc powiedzial ze stacyjka i zamki do wymiany oraz komp silnika i modul pod kierownica, z takiego wzgledu ze ich komp nie moze sie polączyc z autem!!! po wymianie kompa, stacyjki, modulu jest to samo! kontrolka dalej mruga i denerwuje, stacyjka w porządku.... nie mam już sił na to autko, do którego mam słabość, nigdy mnie nie zawiodło w trasie......
- Od: 2 lut 2011, 12:22
- Auto: Kiedyś Mazda 626 GF hatchback 99rok 2.0 DiTD 101 km
obecnie 323F BG GT 1840CM 128KM
próbowałem dawno temu, nie pamiętam dokładnie numeru kodu, ale wskazywał na czujnik temp wody i coś jeszcze..ale nie pamiętam..
Dopisano 20 lut 2013, 22:00:
chyba będę musiał sobie przypomnieć jak to się robiło i odczytać je teraz....jeżeli nic się nie zmieni..
Dopisano 20 lut 2013, 22:00:
chyba będę musiał sobie przypomnieć jak to się robiło i odczytać je teraz....jeżeli nic się nie zmieni..
dejwid21 napisał(a):Dłuzej tak nie moglem sobie z tym poradzic, pojechalem na kompa, gosc powiedzial ze stacyjka i zamki do wymiany oraz komp silnika i modul pod kierownica, z takiego wzgledu ze ich komp nie moze sie polączyc z autem!!! po wymianie kompa, stacyjki, modulu jest to samo!
ja bym miał dość nie tego auta, tylko takich mechaników... zapłaciłeś im w ogóle za to?
wymiana komputera i zamków bo kontrolka świec żarowych mruga a mechanik ma kiepski sprzęt – takie rzeczy tylko w Polsce 
dejwid21 pochwal sie co to za mechanik
- Od: 25 lip 2010, 10:53
- Auto: Mazda 323f BJ '98 2.0ditd 90KM +
Kutno rządzi............pełno tutaj takich fachowców, co najlepsze jest to stacja kontroli pojazdów tam dodatkowo uczą tam zawodu dzieciaków z zawodówki.. jutro powinienem wiedzieć więcej. Okaże się czy kolejny "fachowiec" jest kompetentny. Za usługę w tym zakładzie zapłaciłem 3 dyszki..więc do przeżycia(to że stacyjke miałem do wymiany to sam wiedzialem)
Dopisano 25 lut 2013, 22:08:
Panowie znalazłem gościa, który podjął się zadania. Jego komputer wynalazł takie błedy
0115- ect circuit fault
47.wheel speed sensor(rr)-mal
13.wss. sr(rr) open or short
powiedział mi, ze jesli chodzi o to pierwsze to spodziewa sie jakiegos problemu w okablowaniu od czujnika temp.cieczy( zaznaczyl ze na pewno nie bedzie to czujnik)
a pozostale 2 błedy dotycza ABSu tylnego prawego koła....wszystko okaze sie po odebranu auta od fachowca, wynikiem operacji na pewno się podziele;)
Dopisano 25 lut 2013, 22:08:
Panowie znalazłem gościa, który podjął się zadania. Jego komputer wynalazł takie błedy
47.wheel speed sensor(rr)-mal
13.wss. sr(rr) open or short
powiedział mi, ze jesli chodzi o to pierwsze to spodziewa sie jakiegos problemu w okablowaniu od czujnika temp.cieczy( zaznaczyl ze na pewno nie bedzie to czujnik)
a pozostale 2 błedy dotycza ABSu tylnego prawego koła....wszystko okaze sie po odebranu auta od fachowca, wynikiem operacji na pewno się podziele;)
Strona 1 z 1