Awaria zamka centralnego (323F BJ)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Neonixos666 » 2 lut 2012, 18:25

u mnie cała prawa strona zamarzła i nie działa centralny. Nie przejmuje się tym bo jak przyjdzie ciepło to wróci wszystko do normy a jak w lato znajdę czas to rozbiorę boczki :)
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez Marwis » 3 lut 2012, 13:25

Dziwne, zrobiło się -18* i wszystkie zaczeły normalnie działać :D
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 maja 2011, 18:59
Auto: M6 GG '06 LF 2.0 AT
była 323f 1,5 LPG '99

Postprzez bserfer » 3 lut 2012, 14:17

Nie sprawdzę, bo akumulator stoi grzecznie w pokoju :) wczoraj pod wieczór odmówił podania prądu i sąsiad ratował :D
Mazda 323f BJ, 1.8, 114KM
Forumowicz

Od: 28 paź 2011, 23:00
Auto: Mazda 323F BJ '99 1.8

Postprzez surbannippal » 3 lut 2012, 16:52

Marwis napisał(a):Dziwne, zrobiło się -18* i wszystkie zaczeły normalnie działać :D

Może Ci odmarzło po dłuższej jeździe. Miałem tak, że odmówił siłownik w drzwiach kierowcy, po zrobieniu dłuższej trasy zadziałał i po dłuższym postoju znów przestał. I też czekam na ocieplenie <lol>
Forumowicz

Od: 8 kwi 2011, 08:34
Auto: Mazda 323f Bj '98 1,8

Postprzez bserfer » 11 lut 2012, 00:01

Dzisiaj bo 3 tygodniach niedziałania :) otworzyły się z pilota drzwi. Autko postało na parkingu pod Ikeą na słoneczku, złapało promieni i wreszcie zadziałała centralka. Ciekaw jestem na jak długo.
Ale i tak coś trzeba będzie z tym zrobić, żeby nie było jaj co zimę
Mazda 323f BJ, 1.8, 114KM
Forumowicz

Od: 28 paź 2011, 23:00
Auto: Mazda 323F BJ '99 1.8

Postprzez black_pablo » 11 lut 2012, 00:07

przy minus -20 to jaja zawsze mogą być mi raz zamki przymarzły tej zimy mimo ich konserwacji wcześniejszej
Forumowicz

Od: 14 kwi 2011, 09:47
Auto: 323F BJ 99 1,5 ZL

Postprzez zurekk » 21 mar 2012, 20:35

Witam
Chciałbym zapytać czy taki siłownik jak na obrazku Obrazek podpasuje do mojej BJ. Na zdjęciu jest z 2002r a moja jest z 1998r i wizualnie trochę chyba się różni od tego mojego. Przewodów w tym na zdjęciu jest 5 albo 6 a w moim są tylko 2.

Reasumując: -czy siłowniki przed i po liftowe się czymś różnią?
-jakie są różnice między 2 przewodowymi a 5,6 przewodowymi (master slave??)

Pozdrawiam i proszę o podpowiedź (głupi jestem, bo najpierw kupiłem a dopiero teraz pomyślałem <glupek2> )

EDIT: mimo pewnych różnic wszystko działa ;)
Ostatnio edytowano 22 mar 2012, 11:58 przez zurekk, łącznie edytowano 1 raz
Madzia sprzedana, na forum na pewno jeszcze wrócę ;)
Forumowicz

Od: 16 paź 2009, 13:17
Auto: Była 323f BJ – dzielnie służyła, ale sprzedana. Jeszcze tu wrócę :)

Postprzez kierownik » 22 mar 2012, 08:42

jak już kupiłeś, to chwila moment rozbierania i będziesz wiedział ;)
Forumowicz

Od: 18 gru 2005, 02:26
Auto: służbowe

Postprzez valdi_k » 8 maja 2012, 21:44

Witam,

Rowniez mam problem z zamkiem centralnym, ale jednak troche innego typu.
Po otwarciu auta za pomoca pilota badz z klucza (przy drzwiach przednich lewych czy prawych czy tez w klapie) zamek centralny natychmiast (w ciagu sekundy) sie zamyka. Ten ulamek sekundy mozna wyczuc i otworzyc drzwi, jednak przy otwartych drzwiach centralny bezustannie otwiera i zamyka wszystkie zamki ( w kolko) az zamknie sie drzwi. Wtedy centralny ostatecznie zamyka wszystkie zamki i jest spokoj.

Przy otwartych drzwiach jedynie przytrzymanie "dzyngal" w drzwiach kierowcy w najwyzszym punkcie uspokaja te wariactwa ale tylko do momentu az sie go pusci.

Boje sie ze takie wariowanie centralnego moze spalic wszystkie silowniki.

Czy ktos z Was moze mial juz cos takiego badz jest w stanie okreslic w czym tkwi problem??
Z gory dziekuje za kazda pomoc.

>>>>> Problem rozwiazany<<<<<

Mimo braku odzewu ze strony forum problem udalo sie rozwiazac. Dla zainteresowanych okazalo sie ze ktos drugi raz probowal dostac sie do auta w sposob niewyrafinowany (srubokret w zamek od kierowcy).
Jako ze to byla druga proba a juz za pierwszym razem wkladka zostala uszkodzona (i nie wymieniona) to do dzisiaj nie zwrocilem na to uwagi. Przy drugiej probie zamek w drzwiach zostal przekrecony w pozycje "zamknij" i tak sie zatrzymal. Spowodowalo to ze centralny caly czas dostawal impuls do zamykania wszystkich drzwi.

Milego dnia zycze wszystkim :)
valdi_k

Postprzez MIHAL PREMACY » 24 gru 2012, 13:23

siemka
valdi_k dzieki za info. ( nie wszyscy wpisuja rozwiazanie problemu :D ) u mnie tez tak sie dzieje wiec zajrze do drzwi od kierowcy i przyjrze sie wkladce. raz jest super raz zle. czyli sam otwiera i zamyka wszystkie zamki. i zaczelo sie wlasnie prawdopodobnie od zamkniecia samochodu z kluczyka :D . mysle ze wkladka sie ustawila na "zamykanie". ja zauwazylem tez ze tak dzieje sie na odpalonym samochodzie z kluczykiem w stacyjce!! dobrze ze mialem zapasowy kluczyk <zawstydzony>
zdrowych i wesolych no i zeby mazdy przyszly rok mialy spokojny papa
Mihal Premacy
Początkujący

Od: 28 gru 2011, 21:41
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD 2001r. RF4F

Postprzez tajfunkrk » 14 sty 2013, 23:35

Witam,

Ja od dwóch dni mam taki o to problem. Postaram się opisać go w punktach, (nie mam zamykania na tzw. pilota, zamykam kluczykiem):
– jak zamykam drzwi kluczykiem od strony pasażera to zamykają się wszystkie zamki oprócz od strony kierowcy.
-jak zamykam drzwi od strony kierowcy to zamykają się wszystkie zamki oprócz od strony pasażera
-jak zamykam poprzez bagażnik to zamykają się wszystkie zamki oprócz od strony kierowcy
-jak siedzę w środku i zamknę "dzyndzlem" od strony kierowcy to zamykają się wszystkie zamki łącznie z drzwiami pasażera

O co tu chodzi???
Jedyne co ostatnio miałem nie typowego to na chwilę odłączony akumulator, ale nie wiem czy od razu po tym tak się stało czy po przymrozku.
Początkujący

Od: 14 sty 2013, 15:54
Auto: 323f BJ 2.0 TD 90KM 98 rok

Postprzez kierownik » 14 sty 2013, 23:41

mrozy kolego, mrozy... ;)
Forumowicz

Od: 18 gru 2005, 02:26
Auto: służbowe

Postprzez tajfunkrk » 15 sty 2013, 19:54

No właśnie dzisiaj wszystko wróciło do normy, będę musiał przy odrobinie szczęścia w lecie rozebrać drzwi i zobaczyć jak tam styki.
Początkujący

Od: 14 sty 2013, 15:54
Auto: 323f BJ 2.0 TD 90KM 98 rok

Postprzez Korek » 16 sty 2013, 20:34

witam

potrzebuje wymienić lewy przedni zamek drzwi tyle, że na allegro w opisach nie ma czy cześć pochodzi od anglika czy z samochodu z kierownica po lewej stronie. i czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć ile jest pinów w kostce połączeniowej w normalnej wersji? bo wiem, że po tym można określić który zamek jest z którego rodzaju samochodu.

z góry dzięki za pomoc.
pozdrawiam;)
Forumowicz

Od: 19 kwi 2009, 17:36
Auto: Była: 323BJ DITD
Była: Mazda 3BM HB 2015
Jest: Mazda 6 GJ 2016 2.5

Postprzez MIHAL PREMACY » 18 sty 2013, 12:31

czesc.
u mnie problemem bylo otwieranie i zamykanie sie zamka centralnego prawie caly czas. do momentu zamkniecia wszystkich drzwi i wtedy jak sie zamknol to byl spokoj.
przyczyna -- u mnie bylo "przestawiona" ta nakladka na zamek w prawych drzwiach . nakladka ustawiona byla "bardziej" na zamykanie i ustawienie jej w normalnej pozycji spowodowalo ze zamykanie z kluczyka i pilota wrocilo do normy.
Mihal Premacy
Początkujący

Od: 28 gru 2011, 21:41
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD 2001r. RF4F

Postprzez Fliper11 » 24 sty 2013, 18:15

Witam mam podobny problem w mojej Premacy jak Valdi_k Tylko że u mnie Na początki przez chwile po otwarciu z pilota przez około 2 minuty zamek się otwierał i zamykał Po 3 dniach takiego wariowania zamek przestał się otwierać z pilota ale kierunki mrugały działał tylko z kluczyka po kolejnych paru dniach przestał działać Ale zauważyłem że jak włączę ogrzewanie tylnej szyby to zamek ciągle się zamyka i otwiera Musiałem wyciągną bezpiecznik od centralnego Wiązka w klapie została sprawdzona Proszę o pomoc
Fliper11

Postprzez tubarski » 13 lut 2013, 10:31

Witam, stałem się szczęśliwym, mam nadzieję, posiadaczem Mazdy 323. Jednakże mam z nią mały problem.
Dotyczy on centralnego zamka. Mianowicie, jeśli otwieram auto przez drzwi pasażera bądź bagażnik, ładnie otwierają się wszystkie drzwi, natomiast jeśli otwieram drzwi od strony kierowcy otwierają mi się tylko i wyłącznie drzwi kierowcy. Miał ktoś podobny problem, lub wie jak go rozwiązać?
Kolejna sprawa, mianowicie sprzedający twierdził, że jest ona wyposażona w ABS, jednakże w momencie podania zapłonu nie pali się kontrolka ABS, być może jest ona odłączona, jednakże nie wiem, gdzie poszukiwać "najprostszego" miejsca gdzie można by tego dokonać.
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 13 lut 2013, 10:24

Postprzez xedos1972 » 13 lut 2013, 13:34

najlepiej uzupełnij profil jaki silnik rok itd.
zdekoduj numer vin na tej stronie przez przeglądarkę google chrome to odrazu ci przetłumaczy http://www.mazda-fun.net.ru/vin/ to się dowiesz czy masz abs i czy coś jest nie halo , bo może wyjęty jest bezpiecznik bo padły czujniki na tyle . a TCS ci się pali ?
co do zamka to otwieram z pilota z kluczyka rzadko albo w ogóle bo nie pamiętam czy tak jest dziwi kierowcy są głównymi tak mi się wydaje dziś sprawdzę jak jest u mnie .
xedos1972
Forumowicz

Od: 25 sty 2010, 00:15
Auto: 323S/BJ/1.5 ZL/LPG/1999r.

Postprzez black_pablo » 13 lut 2013, 13:47

siłowniki typu master czyli sterujące pozostałymi drzwiami są w od kierowcy, pasażera i w klapie, więc jak pozostałe 2 działają obstawiam uszkodzenie siłownika(sterownika) od kierowcy
Forumowicz

Od: 14 kwi 2011, 09:47
Auto: 323F BJ 99 1,5 ZL

Postprzez tubarski » 13 lut 2013, 16:48

xedos, zdekodowałem na tej stronie co podałeś i wyszło że nie ma ABS w moim modelu :)
Tak więc odpuszczam tą sprawę.
Black_pablo, z tego co piszesz, i w sumie u mnie tak jest, to najłatwiej będzie przełożyć siłownik z od pasażera do kierowcy i wszystko będzie ok. Dobrze rozumiem?
Początkujący

Od: 13 lut 2013, 10:24