Czy oślepiają was światła innych samochodów?
1, 2
Mam pytanie, bo zauważyłem, że często samochody jadące z przeciwka w nocy mnie oślepiają.Znaczy bez przesady tez, ale jest to irytujące.
Może mi słabo żarówki świecą?
Albo to ja mam problem z oczami?
Albo źle ustawioną wysokość świateł?
Jak jade samochodem taty to nic mnie nie oslepia.
"Ale herbatka dobra" :)
- Od: 13 paź 2011, 23:14
- Auto: Mazda 323C
1.5 PB
90KM
65kW
16V
1995r.
a jaki jest ten drugi samochód? siedzisz w nim wyżej, jest wyższy? jeśli tak to masz odpowiedź.
Taki nasz los, pozycja za kierownicą jest dość niska, auta niskie, dlatego inni nas oślepiają. Ustawienie twoich świateł nie ma tu nic do rzeczy. Zależy też w jakim stanie jest szyba przednia, jeśli mocno porysowana to bardziej się światło rozprasza i razi po oczach.
Taki nasz los, pozycja za kierownicą jest dość niska, auta niskie, dlatego inni nas oślepiają. Ustawienie twoich świateł nie ma tu nic do rzeczy. Zależy też w jakim stanie jest szyba przednia, jeśli mocno porysowana to bardziej się światło rozprasza i razi po oczach.
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
In rock we trust
Pindurek napisał(a):Mam pytanie, bo zauważyłem, że często samochody jadące z przeciwka w nocy mnie oślepiają.Znaczy bez przesady tez, ale jest to irytujące.
Mam to samo
Problem jest najprawdopodobniej w reflektorach. Nie dosc że ja mam matowe to zamiast swiecić tak jak powinny czyli biało albo niebiesko to mi świecą na chyba na żółto czy coś koło tego, a lustra pewnie już nie odbijają światła jak powinny i dlatego żarówki słabo świecą. Mnie czeka wymiana reflektorów na nowe bo raz te oślepianie już mnie zaczyna newrować a dwa nie nalepiej widać drogę szczególnie poza miastem.
także jedź na stacje diagnostyczną to ci poedzą to co mi ( zrób pan cos z tym!!)
Prawda jest też taka, że wielu kierowców ma źle ustawione światła co zresztą widać – jedna lampa wyżej druga normalnie albo niżej i jeżdżą z zezem i się nie przejmują. Irytuje mnie to bardzo i osobiście walił bym słone kary za źle ustawione światła. Niestety w Polsce nadal dominuje mała świadomość społeczna i nikt się nikim nie przejmuje tylko dba wyłącznie o swoje wygody. Ja często zadaje pytania swoim znajomym czy pomyśleli o...? na co najczęstszą reakcją jest pusty śmiech. Naprawdę dbajmy nie tylko o nasz komfort ale również o komfort innych użytkowników drogi.
Wracając do tematu tak jak kolega wyżej napisał porysowana szyba również przyczynia się do niekomfortowej jazdy w nocy ale także ustawienia fotela a jak wiadomo, w naszych Mazdach fotel ma wiele zakresów regulacji więc warto troche pokombinować z jego ustawieniem. Ja jestem z kolei wysoki i mam fotel na przedostatnim zębie, maksymalnie opuszczone podudzie oraz tyłek. Nie lubie mieć ustawionych tych dwóch ostatnich rzeczy wyżej bo czuje się jakbym siedział na klozecie wolę więc niemalże leżeć w mojej Maździe
Ale zbytnio problemu nie mam z oślepianiem mnie przez samochody z naprzeciwka no chyba, że jest tak jak mówiłem, ktoś jedzie ze źle ustawionymi lampami.
Wracając do tematu tak jak kolega wyżej napisał porysowana szyba również przyczynia się do niekomfortowej jazdy w nocy ale także ustawienia fotela a jak wiadomo, w naszych Mazdach fotel ma wiele zakresów regulacji więc warto troche pokombinować z jego ustawieniem. Ja jestem z kolei wysoki i mam fotel na przedostatnim zębie, maksymalnie opuszczone podudzie oraz tyłek. Nie lubie mieć ustawionych tych dwóch ostatnich rzeczy wyżej bo czuje się jakbym siedział na klozecie wolę więc niemalże leżeć w mojej Maździe
Rzeczywiście pominąłem kwestię ustawienia świateł w innych autach, ale uważam że powodem takiego czegoś jest nie tylko ignorancja, ale też brak świadomości, wiedzy i wyobraźni. To że jeden z drugim ma światła ustawione za wysoko nie znaczy że będą lepiej i dalej widzieć, wręcz przeciwnie, nie dość że oślepiają innych to sami niewiele widzą... głupota po prostu.
Mimo to nawet ustawienie poprawne może powodować nasze oślepianie, właśnie przez to że niskie auto, nisko się siedzi, a obecnie samochody są coraz bardziej napompowane, wyższe, wyżej mają światła, a pozycja za kierownicą jak na taborecie albo klozecie
hehe.
Jest recepta, przerobić Mazdy na CrossCountry tak jak był dreswagen golf2
Mimo to nawet ustawienie poprawne może powodować nasze oślepianie, właśnie przez to że niskie auto, nisko się siedzi, a obecnie samochody są coraz bardziej napompowane, wyższe, wyżej mają światła, a pozycja za kierownicą jak na taborecie albo klozecie
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Jest recepta, przerobić Mazdy na CrossCountry tak jak był dreswagen golf2
Don't hate me, i'm just an alien....
In rock we trust
In rock we trust
Andrzej414 napisał(a): Ale zbytnio problemu nie mam z oślepianiem mnie przez samochody z naprzeciwka no chyba, że jest tak jak mówiłem, ktoś jedzie ze źle ustawionymi lampami.
no ciebie nie oślepiają a mnie 99% aut oślepia
Nie dość że niektórzy mają źle ustawione światła to jeszcze mają te pseudo xenony co nawet w dzień oslepiaja. Fakt faktem w naszych mazdach siedzi nisko i to jest fajne chociaż podejrzewam że jakbym miał z 1,90m to bym potrzebował jeszcze niżej siedzieć żeby głową o dach nie zaczepić 
Wysłane z HTC Sensation XL
Wysłane z HTC Sensation XL
Ja mam 193 wzrostu i jakoś sobie radzę choć wysiadanie bywa czasem problemem gdy ciasno stoje na parkingu:–) fotel na maksa w dol oczywiscie:–)
Ohh ja mam 168 wzrostu i moje światła świecą na śnieżno biały kolor a klosze mam w stanie idealnym.
No mnie akurat wszyscy nie oslepiają, ale znaczna większość.Oczywiście pomijam tych,którzy mają takie fajne mocne światła, ze wygląda jakby na długich jezdzili non stop.
Mi się wydaje, że poprostu niskie auta tak mają i juz.
Jechałem VW Borą obniżaną na gwincie...dosłowna gleba to poprstu jechał maluch na starych żółtych światłach a waliło prosto w oczy.
No mnie akurat wszyscy nie oslepiają, ale znaczna większość.Oczywiście pomijam tych,którzy mają takie fajne mocne światła, ze wygląda jakby na długich jezdzili non stop.
Mi się wydaje, że poprostu niskie auta tak mają i juz.
Jechałem VW Borą obniżaną na gwincie...dosłowna gleba to poprstu jechał maluch na starych żółtych światłach a waliło prosto w oczy.
1.5 PB
90KM
65kW
16V
1995r.
a z lusterek was nie razi? mam je tak ustawione ze widze wszystko co powinienem a oślepia okrutnie, z przeciwka tez mnie oslepiają ale to Ci z ksenonami z biedronki albo majacy zle ustawione swiatla, a Tych z ,,pseudo ksenonami" najczesciej w golfach traktuje dlugimi 
Dopisano 16 lut 2013, 08:22:
a z lusterek was nie razi? mam je tak ustawione ze widze wszystko co powinienem a oślepia okrutnie, z przeciwka tez mnie oslepiają ale to Ci z ksenonami z biedronki albo majacy zle ustawione swiatla, a Tych z ,,pseudo ksenonami" najczesciej w golfach traktuje długimi
Dopisano 16 lut 2013, 08:22:
a z lusterek was nie razi? mam je tak ustawione ze widze wszystko co powinienem a oślepia okrutnie, z przeciwka tez mnie oslepiają ale to Ci z ksenonami z biedronki albo majacy zle ustawione swiatla, a Tych z ,,pseudo ksenonami" najczesciej w golfach traktuje długimi
- Od: 16 maja 2012, 15:53
- Auto: Mazda 323F BA 1,5 Z5 1997
mi światłą świecą niewiem czy to jest biało-żółty czy żółty ..... ale na pewno nie biały
i teraz pytanko na jaki kolor mają swiatła świecić żeby widzieć droge w nocy i żeby mnie auta nie oślepiały nie mówiąc o tych co mają źle światła ustawione
i teraz pytanko na jaki kolor mają swiatła świecić żeby widzieć droge w nocy i żeby mnie auta nie oślepiały nie mówiąc o tych co mają źle światła ustawione
Mi się wydaje, ze nie liczy się kolor w jakim żarówki świecą.Chyba natężenie światła odgrywa tu wazną role?
Model C ma to do siebie, ze jego światła sa do
Ja na wiosne będe chyba robił tzw. retrofit
Model C ma to do siebie, ze jego światła sa do

Ja na wiosne będe chyba robił tzw. retrofit
1.5 PB
90KM
65kW
16V
1995r.
Nie zgadzam sie. Mam model C i swieca moje swiatla rewelacyjnie mimo ze nawet jeden reflektor mam przyparowany. Jezdzilem wieloma wozami i oja mazda swieci jako jedna z najlepszych.
A ja Pindurek proponowałbym Ci sprawdzić odblysniki i doprowadzic klosze do porzadku jezeli masz nieklarowne, bo tak jak wyzej pisalem ja mam klosze sparowane a mimo wszystko swiatlo rzucane jest prawidlowo i wzystko na drodze widzę. Kwestia moga byc rowniez slabej jakosci zarowki lub zarowki z fabrycznym bledem.
Hmm jak te klosze yy wyczyścić/wypolerować?
Klosze u mnie akurat sa ok-zero pary, a żarówki wydaje mi się sa ok,bo świecą ładnym bialutkim światłem.
Jednak reflektor mógłbym sam wypolereowac chyba,nie?
Klosze u mnie akurat sa ok-zero pary, a żarówki wydaje mi się sa ok,bo świecą ładnym bialutkim światłem.
Jednak reflektor mógłbym sam wypolereowac chyba,nie?
1.5 PB
90KM
65kW
16V
1995r.
Ja robilem pasta Tempo. Jednakze w moim przypadku nalot tez jest od wewnatrz i musze w tym roku to zrobic bo ostatnio w styczniu na przegladzie mi sie doczepil ze reflektor nie rzuca swiatla jak powinien po tej krzywej i ze mam go wyczyscic. Mozesz miec tez zuzyte odblysniki lub zaparowane. Jak nie rozbierzesz to sie nie dowiesz. No i kwestia ustawienia swiatel. Chyba masz ok?
Światła ustawione ok.
Teraz tak poszlem zobaczyć i chyba wiem co jest problemem.Te przezroczyste klosze są takie hmm "mleczne".
Chyba rozkleje je, wypoleruje od środka i z zewnątrz.
Tylko niewiem jak,nie polerowałem nigdy nic i nie chciał bym tego spalić.Ogarne to ręcznie tylko czym?Też pastą Tempo???
Teraz tak poszlem zobaczyć i chyba wiem co jest problemem.Te przezroczyste klosze są takie hmm "mleczne".
Chyba rozkleje je, wypoleruje od środka i z zewnątrz.
Tylko niewiem jak,nie polerowałem nigdy nic i nie chciał bym tego spalić.Ogarne to ręcznie tylko czym?Też pastą Tempo???
1.5 PB
90KM
65kW
16V
1995r.
1, 2