Mróz i świecąca kontrolka DSC(układ antypoślizgowy)

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez AKURAT » 27 lis 2011, 20:54

s4v4g3 napisał(a):
kristofers napisał(a):Jak świeci kontrolka to system nie działa.

Mi system działa jak kontrolka się świeci. Jak wpadnę w poślizg to kontrolka (która się świeci non stop) to zaczyna migać. Jak autko już jedzie normalnie to przestaje migać, ale kontrolka nadal się świeci :|
Tak czy siak sprawdzę niedługo patent jaki Ty zrobiłeś i zobaczymy.

mam ten sam problem. Kontrola świeci ale system działa po zagrzaniu sie silnika czasem kontrolka gasnie, czasem wylacze auto, wlacze i tez juz nie swieci
Obrazek
Forumowicz

Od: 9 lis 2008, 13:39
Auto: Mazda 6 2.0 Benz, 2003

Postprzez mick » 4 lut 2012, 09:22

Witam wszystkich a może ktoś się spotkał z takim objawem (mazda62003) włączam zapłon kontrolki zapalają sie tak jak powinny i gasną też jak powinny ale po przejechaniu kilku , kilkudziesięciu może kilkuset metrów zapala mi sie kontrolka od układu antypoślizgowego (ten ślizgający się samochodzik) i pali sie przez jakiś czas czasami 5 min czasami pół godziny zależy od stopni mrozu czym zimniej tym dłużej. Sam układ działa mimo świecenia się kontroli czuć to po wciśnięciu trochę gazu na lodzie wtedy też ta kontrolka mruga ale gdy się przestanie ślizgać świeci się dalej. Co może być przyczyną ? coś zamarza ?
Forumowicz

Od: 12 lis 2011, 15:43
Auto: Mazda 6 2,2 185Hp, 2009r.
Mazda 6 2,3 166Hp, 2003r.

Postprzez maarec » 4 lut 2012, 12:58

nie wiem co jest przyczyną, na pewno nie powinno tak być, na pewno było już o tym na forum – poszukaj...

u mnie po odpaleniu na mrozie przez 2-3 minuty świeci się kontrolka DSC – informująca o wyłączeniu układu, po chwili znika a układ działa – jak się ślizgam – miga samochodzik.

muszę przyznać, że to moja 1 zima z m6 – i na razie trzeba pochwalić układ DSC – przy ruszaniu z miejsca na lodzie pod górę – tak mam pod pracą – z wyłączonym DSC – nie mogę ruszyć nawet bardzo delikatnie dodając gaz, natomiast po włączeniu układu – również na delikatnym gazie ruszam bez kłopotów – a pod kołami totalny lód.

to moje 3 auto z podobnym systemem, muszę przyznać, że w m6 ruszanie w takich warunkach – radzi sobie zdecydowanie najlepiej – smart forfour (była tragedia a nie dało się układu wyłączyć), oraz ford focus c-max – nie było źle ale gorzej niż m6.

odnośnie jazdy po lodzie / śniegu – tutaj już lepiej wychodzi smart – bardzo płynnie przyśpieszał z wciśniętym gazem w podłogę trzymał tor jazdy prosty i szedł jak burza.. oczywiście mówię o testach a nie jeździe codziennej po mieście.

generalnie ja układ DSC głównie mam wyłączony teraz zimą – z wielu źródeł słyszałem (może totalną bzdurę, że bardzo obciąża on silnik a chyba dokładnie sprzęgło) – a że wydałem ostatnio na remont mazdy dużo gotówki.....
Forumowicz

Od: 13 kwi 2011, 10:12
Auto: ford cmax

Postprzez dobrzyn22 » 4 lut 2012, 13:14

przeniosłem do odpowiedniego wątku
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez robert12121 » 15 lut 2012, 09:18

Witam serdecznie.
Poszukuje tematu dotyczącego mojego problemu i nigdzie nie mogę znaleźć, nie wiem czy mam takiego pech czy tego nie ma.
Sprawa dotyczy świecenia kontrolki poślizgu kół.
Dzisiaj rano wyjechałem z domu było wszystko OK, droga była śliska kontrolka migała co jakiś czas.
Po przejechaniu 4 km zapaliła się na stałe i świeci non stop.
Nie wiem czy wystąpiła jakaś awaria czy coś niedobrego dzieje się z autem.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam i dziękuje.
Początkujący

Od: 4 lut 2012, 20:10
Auto: Mazda 6 rok 2002
2.0 d 136 KM

Postprzez MI$ » 15 lut 2012, 11:20

Kiepsko szukasz :p

A tak na poważnie:
1. przez przypadek wcisnąłeś przycisk i wyłączyłeś system. Z lewej strony kierownicy. Tam gdzie ściemnianie deski rozdzielczej.
2. czujnik ABS zaciapał Ci się błotem/śniegiem i system widzi jakby auto było w poślizgu.
3. uszkodzony czujnik konta skrętu. Znajduje się w kolumnie kierowniczej. Przelutowanie powinno pomóc a jak nie to wymiana

To tak na szybko mi przyszło do głowy
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 sie 2009, 20:52
Auto: Jest:
6 GH gorzka czekolada
Była:
6 GH 2,2 D
6 GY 2,0 D
6 GY 2,3 Pb

Postprzez maarec » 15 lut 2012, 11:36

opcja ostatnia najbardziej prawdopodobna – zacznij od tego.

system działa poprawnie ? – dodaj gazu gwałtownie – na dzisiejszym śniegu sprawdzisz to momentalnie :]
Forumowicz

Od: 13 kwi 2011, 10:12
Auto: ford cmax

Postprzez robert12121 » 15 lut 2012, 12:07

Dziękuje bardzo.
Wszystko wróciło do normy prawdopodobnie zabrudził się czujnik ABS.
Jeszce raz dziękuje.
Początkujący

Od: 4 lut 2012, 20:10
Auto: Mazda 6 rok 2002
2.0 d 136 KM

Postprzez krisbb » 2 gru 2012, 16:55

Kontrolka ABS i jak ktoś wcześniej opisał druga kontrolka "samochód na łyżwach" – przy niskich temperaturach zapala się w momencie uruchamiania silnika na 2-3 sekundy po czym gaśnie ....przy ponownym uruchomieniu już się nie zapala. Czy ktoś może już to przerabiał.
Początkujący

Od: 22 sie 2011, 14:59
Auto: Mazda 6 Kombi 121koników

Postprzez Pioteq25 » 2 gru 2012, 18:29

Masz słaby akumulator lub niedoładowany. Po prostu gdy napięcie spada poniżej pewnego progu zapalają się te kontrolki. Jak akumulator jest ok, to taka sytuacja nie ma miejsca.
Forumowicz

Od: 8 lut 2006, 19:26
Auto: UFO 1.8

Postprzez lukasrap » 14 gru 2012, 20:42

No to u mnie wlasnie pojawil sie podobny problem... Swieci kiedy chce i jak dlugo chce. Zalezy to od tego czy jest na zewnatrz mroz czy nie... Ale u mnie swiecie sie kontrolka DSC razem z konrolka hamulca recznego.... sprawdzilem nawet w dzien kiedy wogole sie nie swiecila, bylo dzisiaj duzo na plusie, na swiatlach ruszylem z pisku i odrazu zapala sie kontrolka recznego a po 2 sekundach DSC... i swieca kilka minut... W innym dniu swieca pol godziny a w innym wogole... Ale zawsze swieca sie razem i zawsze pierwsza zapala sie kontrolka hamulca recznego, a po 2,3 sekundach DSC.
Sprawdzilem plyn hamulcowy, sprawdzilem klocki i obie rzeczy sa ok... Niestety nie mam mozliwosci podpiecia do kompa, wiec zastanawiam sie czy moze ktos mial z Was taki podobny problem, a mianowicie kontrolka DSC swiecila sie razem z kontrolka hamulca recznego....

Wszystkim zycze Wesolych i Spokojnych Swiat Bozego Narodzenia.
Mazda, najlepszy przyjaciel człowieka.
Forumowicz

Od: 5 mar 2009, 22:15
Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.

Postprzez mgrbart » 13 sty 2013, 16:54

lukasrap napisał(a):... Ale u mnie swiecie sie kontrolka DSC razem z konrolka hamulca recznego....

Witam,
u mnie od wczoraj te same objawy... Zauważyłem jeszcze że obie kontrolki gasły jak zblokowałem koła przy hamowaniu i zadziałał ABS. Ale to NIE jest tak że wystarczy zblokować koła żeby na pewno zgasły. Co prawda jeszcze nie sprawdziłem poziomu płynu hamulcowego ale zrobię to jutro. lukasrap dałeś sobie już z tym radę? Wiesz o co chodziło?
Obrazek
Początkujący

Od: 11 mar 2012, 09:34
Auto: Mazda 6 2002 r.
(GG) – liftback
2.0 141KM
LPG STAG-300/4

Postprzez mgrbart » 14 sty 2013, 20:20

No u mnie już OK. Chodziło o dolanie płynu hamulcowego. Dolałem około 100 ml. Teraz się zastanawiam czy ubywało go przez długi czas po trochu czy nagle tyle ubyło. A jeśli nagle to z jakiego powodu.....
Obrazek
Początkujący

(GG) – liftback
2.0 141KM
LPG STAG-300/4

Postprzez Hubix » 15 sty 2013, 21:25

Obserwuj czy ubywa. Jeśli szybko ubywa to wyciek.

Być może cały czas miałeś mało płynu no i klocki się zużyły bardziej i poziom płynu spadł.
Forumowicz

Od: 29 maja 2010, 19:34
Auto: Mazda 6 2.0 CDVI Exclusive

Postprzez mgrbart » 16 sty 2013, 19:33

Hubix napisał(a):Być może cały czas miałeś mało płynu no i klocki się zużyły bardziej i poziom płynu spadł.

...i na to liczę :)
Obrazek
Początkujący

(GG) – liftback
2.0 141KM
LPG STAG-300/4

Postprzez lukasrap » 12 lut 2013, 22:00

mgrbart napisał(a):
lukasrap napisał(a):... Ale u mnie swiecie sie kontrolka DSC razem z konrolka hamulca recznego....

Witam,
u mnie od wczoraj te same objawy... Zauważyłem jeszcze że obie kontrolki gasły jak zblokowałem koła przy hamowaniu i zadziałał ABS. Ale to NIE jest tak że wystarczy zblokować koła żeby na pewno zgasły. Co prawda jeszcze nie sprawdziłem poziomu płynu hamulcowego ale zrobię to jutro. lukasrap dałeś sobie już z tym radę? Wiesz o co chodziło?

Poki co nic z tym nie robilem, brakuje mi czasu i warunkow. Poki co, kontrolki zapalaja sie przy minusowej temperaturze, na plusie wszystko gasnie. Zauwazylem tez, ze przy plusie, gdy kontrolki sie nie swieca i wydaje sie ze wszystko ok, podczas mocniejszego, gwaltownego zahamowania problem na chwile powraca. Podczas najblizszego urlopu przejże caly uklad hamulcowy, tarcze, czujniki, plyn hamulcowy i dam znac. Pzdr. :)
Mazda, najlepszy przyjaciel człowieka.
Forumowicz

Od: 5 mar 2009, 22:15
Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.

Postprzez nosekBd » 21 lut 2013, 21:23

Witam , mam ten sam problem z tymi dwoma kontrolkami( hamulca i poślizgu ) w mrożne dni przy hamowaniu.Spryskałem tylne klocki hamulcowe wd40 i po sprawie na tydzień.Po tygodniu mam to samo z powrotem.Wydaje mi się że przyczyną tego może być brudny (zabłocony np) czujnik poślizgu lub za mało płynu w układzie hamulcowym.
Początkujący

Od: 25 mar 2007, 14:08
Auto: Mazda 323 f BJ 2.0 DITD 2000 r-Była
Mazda 6 121 KM GY 2003 r-Jest OBECNIE