Podbija obroty – silniczek krokowy (BA Z5)
Strona 1 z 1
od jakiegoś czasu zauważyłem ze moja mazda 323f BA 1.5 podbija obroty tzn : kiedy auto jest na luzie samoistnie wzrastają obroty do około 1500 ,gdy wrzucę bieg obroty wracaja do normy dzieje sie tak gdy silnik jest zagrzany co to może być? 
- Od: 7 lis 2010, 23:14
- Auto: 323F BA 1.5 98r
mk7777 napisał(a):od jakiegoś czasu zauważyłem ze moja mazda 323f BA 1.5 podbija obroty tzn : kiedy auto jest na luzie samoistnie wzrastają obroty do około 1500 ,gdy wrzucę bieg obroty wracaja do normy dzieje sie tak gdy silnik jest zagrzany co to może być?
silnik krokowy sprawdź, wyczyść lub ewentualnie podmień na jakiś inny sprawny...
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda
Witam, szukam pomocy z moją madzią (323f ba 1.5 95r LPG) po włączeniu czegoś elektrycznego spadają obroty (zwłaszcza jak włącze ogrzewanie tylnej szyby, nawiew na 4) czyściłem już przepustnice wg. wskazówek z forum, elektrozawór w krokowym działa, rusza się po daniu na niego napięcia, szczelnie domyka kanał. Nie ruszałem tej sprężyny znajdującej się pod taką śrubą ktorej się nie da odkrecić (bez rozwalania jej) ale ona chyba jest odpowiedzialna za obroty na ssaniu (mam ok 1500) Napięcie przy włączonym silniku ~14 V z tym że jeśli włącze coś gwałtownie to dopiero po chwili osiąga to 14 gdy obroty sie nieco podniosą, ustabilizują. Jeśli włącze wszystko co moge to silnik prawie zgaśnie i troszkę się obroty podniosą, łącznie spadają o jakieś 400-500 Często się zdarza że pasek od alternatora się ślizga (po wjechaniu w kałuże) Na gazie i PB jest tak samo. Mam błąd 25 czyli zawór ciśnienia paliwa. Bardzo proszę o pomoc.
- Od: 13 maja 2011, 10:49
- Auto: 323f 1.5 95 r. BA
Mam ten sam problem
Strona 1 z 1