Stuknięcie przy wrzucaniu ostatniego biegu – Tribute 3.0 v6 Automat

Mazda Tribute 2003–2007 (EP) / Mazda Tribute 2001–2003 (EP)

Postprzez samjo » 12 paź 2010, 15:00

Witam, mam problem z moim Tribute, skrzynia automat. Wszystkie biegi włącza fajnie, tylko przy załączaniu ostatniego biegu czuć jak po samochodzie przenosi się takie drgnięcie (stuk). Może ktoś doradzi od czego zacząć szukać? Poduszki, jakieś luzy na wale czy coś? Proszę o pomoc pozdrawiam. papa
Ostatnio edytowano 15 maja 2014, 20:44 przez l3mur91, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawa tematu i błędów ort.
samjo

Postprzez biszkopt2 » 15 lis 2010, 23:18

witam kolegę. mam tributa od niedawna i mam podobny problem z ostatnim biegiem przy niewielkiej predkosci. nie wiem czy to typowa przypadłosć tej automatycznej skrzyni czy zaczyna się coś dziać niedobrego co napedzi nam kosztów?! przy wyższych obrotach i nabieraniu prędkości problemu nie ma,ale przy obrotach poniżej 2000 i niskiej prędkosci zaczyna szarpać ostatnim biegiem. może to nic złego???
biszkopt2

Postprzez 41centy » 30 gru 2010, 17:24

Mam identycznie to samo w ESCAPE ,nie wiem.Byłem u kilku majstrów,każdy co innego mówi.To może być coś z cewkami/przerywają i jest takie szarpanie,inny że konwerter w skrzyni,jak zapina look-up,jeszcze inny że może luzy na krzyżakach lub podpora na wale / ale ich nie mam/,może półoś.
I tak więc nie wiadomo.
Cewki błędów nie pokazują ,a żeby je dokładnie sprawdzić trzeba je wyjąć a to wymaga sporo roboty – zdjęcie kolektora i tych pierdół wokół. Sprzęgła / konwertera/ nie sprawdzi się bez zdjęcia skrzyni/ból/Krzyżaki lub podpora ? Trzeba by było zdjąć,odłączyć cały wał i sprawdzić jak się jedzie bez niego,ale nie wiem czy tak można zrobić.
Początkujący

Od: 18 maja 2010, 22:39
Auto: Ford Escape 3.0 V6 2005 automat

Postprzez samjo » 1 lis 2012, 20:27

Witam wał dołączyła i jest tak samo. Jeżeli ktoś już wie co to,proszę o podpowiedzi
samjo

Postprzez larsson8 » 9 lut 2013, 09:54

Witam. Umnie też tak było. Po wymianie oleju przeszło, skrzynia zaczeła zmieniać tak biegi że sam niewiem kiedy sie zmieniają. :D
Początkujący

Od: 8 lut 2013, 19:11
Auto: Ford escape 3.0v6 xlt 4x4 2001r