Mazdę 6 GG '07 zmienić na...
nemi napisał(a):Eeee, chyba porządnego Forda nie kupisz jak ja
Chcę podgrzewaną przednią szybę, to będę bardzo blisko.
Dzisiaj zajechałem do innego dilera i oglądałem kombi. Chyba się przekonam do karawana, zwłaszcza że ma elektryczną klapę pilotem dyganą i nie trzeba będzie się brudzić oraz szkło na dachu.
JohnnyB napisał(a):S60 T5 ?
Jeździłem dwoma V (V40 i S60) i zupełnie mi nie pasują te auta. Jakoś skrajnie źle się w nich czuję. V40 prowadziło się tragicznie, strach było jechać -- z ulgą wróciłem do Mazdy. S60 nieco lepiej, ale niewiele. Podobnie mam w Pierżocie, Citromenie czy Oplu jeśli chodzi o samopoczucie za kółkiem.
Mateusz L napisał(a):A 508? Co jest nie tak z C5?
J.w. W C5 nie mają dobrych jednostek napędowych. Jedynie wolnossaki (a nie chcę) -- turbo z BMW się sypią.
JohnnyB napisał(a):Chociaż Superbem nie jeździłem, więc nie ocenię.
Ja byłem właśnie w szoku po przejechaniu PL-AT-PL wspomnianą wcześniej Octavią. Jechało się lepiej niż Mazdą (przede wszystkim było ciszej nie tylko od silnika, ale także od zawieszenia). Fotele były niby gorszej jakości ale zupełnie nie odczułem tej podróży. W Superbie siedziałem krótko, więc też nie ocenię, ale nie może być raczej gorzej niż w Octavii.
Pozdor Myjk
W C5 nie mają dobrych jednostek napędowych.
Dałeś radę z DPF. FAP jest mniej problematyczny, a 3.0HDI musi nieźle latać, choć 2.2 bardziej przystępny cenowo, ale co kto lubi:) Jak koniecznie turbo-benzyna to poza VAG wyboru bardzo nie masz...
Zgadzam się że Mazda ma dość "sportowe" zawieszenie i w ciasnych zakrętach prowadziła się pewniej, ale w przypadku Volvo, które w moim przypadku ma automat, 64KM i 90Nm więcej, potrafię przełknąć ten "dyskomfort" ;–).
To dwa różne auta, do innego rodzaju przemieszczania się z punku A do punktu B. Mi ten drugi sposób pasuje bardziej :–).
Są gusta i guściki, podrzuciłem jako alternatywa dla Audi, bo przynajmniej jak dla mnie jest to alternatywa i do tego tańsza. Więc tym bardziej OK.
Zatem dwie kolejne alternatyw:–)
Lexus GS300
Honda Legend
.
.
.
W212
Co Ty na to ?
To dwa różne auta, do innego rodzaju przemieszczania się z punku A do punktu B. Mi ten drugi sposób pasuje bardziej :–).
Są gusta i guściki, podrzuciłem jako alternatywa dla Audi, bo przynajmniej jak dla mnie jest to alternatywa i do tego tańsza. Więc tym bardziej OK.
Zatem dwie kolejne alternatyw:–)
Lexus GS300
Honda Legend
.
.
.
W212

Co Ty na to ?
..::Born To Rise Hell::..
Myjk napisał(a):Ja byłem właśnie w szoku po przejechaniu PL-AT-PL wspomnianą wcześniej Octavią. Jechało się lepiej niż Mazdą (przede wszystkim było ciszej nie tylko od silnika, ale także od zawieszenia). Fotele były niby gorszej jakości ale zupełnie nie odczułem tej podróży.
Nie pisz tego na tym forum – większość posiadaczy Mazd pomyśli, że rano przywitałeś się z głupim

Padła tu propozycja Forda Mondeo – ja generalnie nie chciałem tego pisać, żeby nie było, że jestem jakimś fanatykiem (a nie jestem), ale może do salonu powinieneś się wybrać?
Nie mam pojęcia jak się jeździ nowym Mondeo, ani też nową Mazdą. Nie wiem jak wygląda kwestia ilości miejsca w środku etc – nie znam tych aut w ogóle, więc ciężko mi Cię przekonywać czy odradzać. Pewnie jak rozważasz auta pokroju Audi Ford nie będzie satysfakcjonujący, ale ma kilka rzeczy, których szukasz i do salonu można się wybrać:
– podgrzewana przednia szyba
– silniki ecoBoost (na stronie napisali /z błędami.../:
2,0-litrowy silnik benzynowy EcoBoost jest dostępny w wersji o mocy 203 KM lub wersji 240 KM. W zestawieniu z sześciobiegową dwusprzęgłową przekładnią automatyczną Ford PowerShift ten silnik sprawia, że nic nie stracąc z przyjemności prowadzenia samochodu i bedziesz miał zawsze do dyspozycji wystarczającą moc)
– przekładnie PowerShift.
Wiem też, że można naprawdę świetnie te auta wyposażyć i wiem też, że te droższe wersje biją na łeb te tańsze jeśli chodzi o użyte materiały (tak było już w MK3).
Ja bym rozważył jeszcze jedno auto ze stajni Forda: S-Maxa. Prowadzenie Mondeo, ogromna przestrzeń – idealne auto dla rodziny rozwojowej
Pany! To nie jest ojej KURA!
To je Indianin 
Skoda, Seat to tansze odpowiedniki VW i w wielu przypadkach całkiem udane. Może Superb wizualnie nie jest pięknością, ale stosunek wyposażenia, komfortu do ceny jest świetny. Miałem okazję się przejechać rocznikiem 2010 z klekotem i DSG. Ta skrzynia jest idealna
choć pewnie koszmarnie droga w serwisowaniu.
Wygląda obłędnie. Z resztą Mondki od MK3 wg mnie były jednymi z ciekawszych propozycji w swoim segmencie.
Skoda, Seat to tansze odpowiedniki VW i w wielu przypadkach całkiem udane. Może Superb wizualnie nie jest pięknością, ale stosunek wyposażenia, komfortu do ceny jest świetny. Miałem okazję się przejechać rocznikiem 2010 z klekotem i DSG. Ta skrzynia jest idealna

Marianek napisał(a):poczekaj na nowe Mondeo
Wygląda obłędnie. Z resztą Mondki od MK3 wg mnie były jednymi z ciekawszych propozycji w swoim segmencie.
Mateusz L napisał(a):Dałeś radę z DPF. FAP jest mniej problematyczny, a 3.0HDI musi nieźle latać, choć 2.2 bardziej przystępny cenowo, ale co kto lubi:) Jak koniecznie turbo-benzyna to poza VAG wyboru bardzo nie masz...
Ale ja nie chcę już diesla, a tym bardziej 2.2 czy 3.0 gdzie wchodzi +15% od samej akcyzy i pewnie kolejne 10-15% za większy silnik. Starcza mi obecne 140KM, to tym bardziej starczy mi 180-200KM.
Aha, uwaga! Znalazłem drugą wadę w Superbie!
Mały bak paliwa -- raptem 60L, a użytkowej jest ponoć 54.
Tymczasem dostałem wycenę od brookera na Superba Kombi 2.0 TFSI DSG, wersja Platinium czyli najwyższa opcja, plus: grzana przednia szyba, grzane i wentylowane przednie siedzenia, szklany dach, z tyłu przyciemniane szyby z roletami w drzwiach, kierownicą z łopatami, itp. za... 125 000 zł brutto. To samo w salonie Śkody... 148 tys. Nieźle przycinają.
nemi napisał(a):Nie pisz tego na tym forum – większość posiadaczy Mazd pomyśli, że rano przywitałeś się z głupim
To jakby z moją żoną? Tymczasem ona chce zostać przy Mazdzie.
loockas napisał(a):Ta skrzynia jest idealnachoć pewnie koszmarnie droga w serwisowaniu.
Znaczy nie wytrzyma 5 lat normalnej kapeluszniczej jazdy?
Pozdor Myjk
Jak już ktoś napisał.
Wybrałeś auto, zatem dalsza dyskusja jest zbędna. ;–)
Cena wygląda jak najbardziej ok, jak za taką furę, więc po co dalej kombinować.
Wybrałeś auto, zatem dalsza dyskusja jest zbędna. ;–)
Cena wygląda jak najbardziej ok, jak za taką furę, więc po co dalej kombinować.
..::Born To Rise Hell::..
JohnnyB napisał(a):Wybrałeś auto, zatem dalsza dyskusja jest zbędna. ;–)
Na to wychodzi. Ale szukam zalet u konkurencji, wad w Superbie -- i nie ma... Superb stosunkiem jakości i ilości wyposażenia do ceny bije resztę stawki na łeb na szyję. Poważnie się zastanawiam, czemu tego tak mało jeździ po ulicach. Rzeczywiście musi mieć etykietę auta dla kapelusza mocno przyklejoną. :/
Pozdor Myjk
to ja taki mały OT, piszesz o ofercie od brokera, którego jeśli można wiedzieć ? pytam bo moja rodzicielka jest zainteresowana nową octavią, zastanawiam się jaka może być różnica w cenie akurat tego modelu pomiędzy salonem a brokerem.
Z góry dzięki.
Z góry dzięki.
- Od: 22 lip 2012, 14:58
- Auto: Była: Mazda 6 Sedan 2006 2.0 Pb 147 KM
chmooreck napisał(a):do tego jest brzydki z zewnątrz
Mi ten prawiesedan-prawieliftback też się wyjątkowo nie podoba, ale kombi jest całkiem niezłe. Jednak gdybym stał przed takim dylematem, dopuszczając lekko używany samochód, to jednak wybrałbym coś innego niż szkodę. Za dużo w niej specyficznego klimatu.
the right man in the wrong place...
Paweł napisał(a):Mi ten prawiesedan-prawieliftback też się wyjątkowo nie podoba, ale kombi jest całkiem niezłe.
Mam dokładnie takie same odczucia. Wręcz kombi mi się podoba i ja bym tylko to nadwozie brał pod uwagę – przynajmniej nie wygląda tak, jakby tył auta rozdusił słoń

Patrzę na Superba w sedani codziennie pod pracą i z każdym dniem jest co raz brzydszy
Ale miałem okazję się przejechać na tylnej kanapie z kierowcą ( like a sir
) tym autem ( wersją 2.0 TDi 170 DSG ) w skórze itd i rzeczywiście nie było na co narzekać – cicho, wygodnie, skrzynia super płynna, miejsca mnóstwo, tylko koniecznie kombi jest dużo ładniejsze 

krótko mówiąc Myjk rozum mówi skodę a serce .... ? 
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999