Pęknięta łapa sprzęgła (BA Z5)
Strona 1 z 1
Witam, dzisiaj straciły mi się biegi podnoszę maskę i widze sika z wysprzeglika no to lece do salonu mazdy po zestaw naprawczy do garażu w kanał wymiana gumek i
poszła mi łapa (pęknięta w pół) sprzęgła w mojej madzi 1,5 (BA) z5 no i mam do was pytanie czy jest możliwość wyciągnięcia tej łapy (wiem jest na łożysku) bez ściągania skrzyni i czy jeszcze coś mogło walnąć docisk itp.. Jeżeli ktoś posiada taką łapę w okolicach śląska albo wie gdzie dostać taką używkę to proszę o info na pw. Pozdrawiam i postaram sie zrobić fotorelację jak mnie szlag nie trafi przy wymianie 

- Od: 15 lip 2008, 20:55
- Auto: mazda 323f BA 97r Z5 1.5
zagraniczny napisał(a):Witam, dzisiaj straciły mi się biegi podnoszę maskę i widze sika z wysprzeglika no to lece do salonu mazdy po zestaw naprawczy do garażu w kanał wymiana gumek iposzła mi łapa (pęknięta w pół) sprzęgła w mojej madzi 1,5 (BA) z5 no i mam do was pytanie czy jest możliwość wyciągnięcia tej łapy (wiem jest na łożysku) bez ściągania skrzyni i czy jeszcze coś mogło walnąć docisk itp.. Jeżeli ktoś posiada taką łapę w okolicach śląska albo wie gdzie dostać taką używkę to proszę o info na pw. Pozdrawiam i postaram sie zrobić fotorelację jak mnie szlag nie trafi przy wymianie
nie wyjmiesz tej łapy bez zdejmowania skrzyni... niestety czeka cię zabawa.. jeśli nie robiłeś jeszcze sprzęgła to przy okazji zmień je żebyś 2 razy roboty nie robił... z tego co pamiętam to ta łapa trzyma się na takim druciku sprężynowym... no i jest przymocowana do łożyska dociskowego więc tym bardziej musisz zdejmować skrzynię żeby się dostać tam i wyjąć ją...
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda
Witam,
miałem ten sam problem jakieś 2 lata temu da się wyjąć pozostałą część łapy bez ściągania skrzyni, ja swoją pospawałem ze wzmocnieniami śmiga do dziś. problem jest z włożeniem nowej lub pospawanej trzeba rozkręcić połączenie silnika i skrzyni i rozsunąć jakieś 2,5 cm i da sie włożyć łapę.
Łapa jest wsuwana w łożysko oporowe mi się zabieg udał bez ściągania skrzyni.
miałem ten sam problem jakieś 2 lata temu da się wyjąć pozostałą część łapy bez ściągania skrzyni, ja swoją pospawałem ze wzmocnieniami śmiga do dziś. problem jest z włożeniem nowej lub pospawanej trzeba rozkręcić połączenie silnika i skrzyni i rozsunąć jakieś 2,5 cm i da sie włożyć łapę.
Łapa jest wsuwana w łożysko oporowe mi się zabieg udał bez ściągania skrzyni.
- Od: 27 lis 2009, 09:29
- Auto: Mazda 323P BA,97, 1.5 Z5,LPG
Strona 1 z 1