Pęknięta łapa sprzęgła (BA Z5)

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez zagraniczny » 19 mar 2011, 00:03

Witam, dzisiaj straciły mi się biegi podnoszę maskę i widze sika z wysprzeglika no to lece do salonu mazdy po zestaw naprawczy do garażu w kanał wymiana gumek i <dupa> poszła mi łapa (pęknięta w pół) sprzęgła w mojej madzi 1,5 (BA) z5 no i mam do was pytanie czy jest możliwość wyciągnięcia tej łapy (wiem jest na łożysku) bez ściągania skrzyni i czy jeszcze coś mogło walnąć docisk itp.. Jeżeli ktoś posiada taką łapę w okolicach śląska albo wie gdzie dostać taką używkę to proszę o info na pw. Pozdrawiam i postaram sie zrobić fotorelację jak mnie szlag nie trafi przy wymianie :D
Początkujący

Od: 15 lip 2008, 20:55
Auto: mazda 323f BA 97r Z5 1.5

Postprzez puznies0 » 20 mar 2011, 19:22

zagraniczny napisał(a):Witam, dzisiaj straciły mi się biegi podnoszę maskę i widze sika z wysprzeglika no to lece do salonu mazdy po zestaw naprawczy do garażu w kanał wymiana gumek i <dupa> poszła mi łapa (pęknięta w pół) sprzęgła w mojej madzi 1,5 (BA) z5 no i mam do was pytanie czy jest możliwość wyciągnięcia tej łapy (wiem jest na łożysku) bez ściągania skrzyni i czy jeszcze coś mogło walnąć docisk itp.. Jeżeli ktoś posiada taką łapę w okolicach śląska albo wie gdzie dostać taką używkę to proszę o info na pw. Pozdrawiam i postaram sie zrobić fotorelację jak mnie szlag nie trafi przy wymianie :D

nie wyjmiesz tej łapy bez zdejmowania skrzyni... niestety czeka cię zabawa.. jeśli nie robiłeś jeszcze sprzęgła to przy okazji zmień je żebyś 2 razy roboty nie robił... z tego co pamiętam to ta łapa trzyma się na takim druciku sprężynowym... no i jest przymocowana do łożyska dociskowego więc tym bardziej musisz zdejmować skrzynię żeby się dostać tam i wyjąć ją...
Forumowicz

Od: 14 cze 2008, 16:44
Auto: Mazda

Postprzez Marcin_1985 » 20 mar 2011, 19:51

Witam,
miałem ten sam problem jakieś 2 lata temu da się wyjąć pozostałą część łapy bez ściągania skrzyni, ja swoją pospawałem ze wzmocnieniami śmiga do dziś. problem jest z włożeniem nowej lub pospawanej trzeba rozkręcić połączenie silnika i skrzyni i rozsunąć jakieś 2,5 cm i da sie włożyć łapę.
Łapa jest wsuwana w łożysko oporowe mi się zabieg udał bez ściągania skrzyni.
Początkujący

Od: 27 lis 2009, 09:29
Auto: Mazda 323P BA,97, 1.5 Z5,LPG

Postprzez patol » 6 lut 2013, 11:19

witam .i mnie dopadł problem pęknietej łapy i zastanawiam się co może byc tego przyczyną?czy poprostu zużycie materiału?i moze ktos wie czy do premacy podejdzie z innej mazdy taka łapa?dzieki pozdrawiam
Początkujący

Od: 27 wrz 2012, 21:00
Auto: PREMACY 1.8 +LPG,2003