Czynność taką zalecił mi mój gazownik, tak żeby było jeszcze lepiej
Aparat zapłonowy (CA KF) Wątek wspólny
Strona 1 z 1
Witam, mam takie pytanie. Które elementy muszę koniecznie ściągnąć, żeby dostać się do aparatu zapłonowego (kopułki) ? Chciałbym go przeczyścić, paluch też. Ktoś to już przerabiał?
dolot powietrza ten mocowany do przedniego pasa,
obudowę filtra powietrza, najlepiej ja chyba będzie zdjąć razem z ta harmonijka przy przepustnicy
aparat zapłonowy jest przykręcony na 2 śruby, 12 z tego co pamietam na górze i na dole,
pamiętaj ze po wyjęciu aparatu musisz ustawiać kat zapłonu, albo zaznacz cobie na bloku silnika w jakim położeniu był aparat
powodzenia
obudowę filtra powietrza, najlepiej ja chyba będzie zdjąć razem z ta harmonijka przy przepustnicy
aparat zapłonowy jest przykręcony na 2 śruby, 12 z tego co pamietam na górze i na dole,
pamiętaj ze po wyjęciu aparatu musisz ustawiać kat zapłonu, albo zaznacz cobie na bloku silnika w jakim położeniu był aparat
powodzenia
- Od: 22 sie 2012, 23:03
- Auto: mazda 6 gh 2008
2.0 147km
do przeczyszczenia nie musisz zdejmowac calego aparatu ani pozniej ustawiac katu. Wystarczy odkrecic czarny plastik na aparacie (jesli sie nie myle to srubki na klucz 8 i jednoczesnie na krzyzak). Wtedy wyczyscisz wszystkie styki i palec. Skladasz to na spowrotem i juz
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
jedrzej07 ma racje nie musisz ściągać całego żeby to wyczyścić,
ale jak sobie kat zapłonu ustawisz to na pewno nic nie zaszkodzi:)
powinien wynosić z tego co pamiętam od 10 do 12 stopni,
jak ustawić? jedz do najbliższego mechanika który ma lampe stroboskopowa,
czas ustawienia 5 minut, koszt 10-20zł,
jeśli już chcesz cały wyjmować i ustawiać kąt to przykręć aparat tylko na jedna ta górna śrubę,
bo jak pojedziesz do mechanika to będziesz musiał u niego znowu wszystko rozkładać i składać,
a do górnej nakrętki dostanie się bez rozbierania czegokolwiek
i ustawi ci ten kat tak jak mówiłem w 5 minut,
a później ta śrubę dolna sobie przy okazji kiedyś dokręcisz
ale jak sobie kat zapłonu ustawisz to na pewno nic nie zaszkodzi:)
powinien wynosić z tego co pamiętam od 10 do 12 stopni,
jak ustawić? jedz do najbliższego mechanika który ma lampe stroboskopowa,
czas ustawienia 5 minut, koszt 10-20zł,
jeśli już chcesz cały wyjmować i ustawiać kąt to przykręć aparat tylko na jedna ta górna śrubę,
bo jak pojedziesz do mechanika to będziesz musiał u niego znowu wszystko rozkładać i składać,
a do górnej nakrętki dostanie się bez rozbierania czegokolwiek
i ustawi ci ten kat tak jak mówiłem w 5 minut,
a później ta śrubę dolna sobie przy okazji kiedyś dokręcisz
- Od: 22 sie 2012, 23:03
- Auto: mazda 6 gh 2008
2.0 147km
Kopułka i palec są takie same w KF I KL?

-
Keeper of the Art
- Od: 22 kwi 2012, 18:06
- Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'
Palec tak a kopułka nie koniecznie zależy do czego ma być w X6 masz cewkę zewnętrzną i do kopułki idzie siedem kabelków a na przykład do X9 sześć taka różnica
Kopułek i palcy jest kilka rodzajów.
Jeżeli nie ma cewki zewnętrznej, to musisz dopasować palec z kopułką.W jednych są ruchome grafity w innych stałe i zagięta blaszka na palcu.
Najlepiej mieć na wzór
Jeżeli nie ma cewki zewnętrznej, to musisz dopasować palec z kopułką.W jednych są ruchome grafity w innych stałe i zagięta blaszka na palcu.
Najlepiej mieć na wzór
Powiem CI Piotr miałem w ręku palec od probe i x6 różnicy nie zauważyłem jedynie jak zmieniałem u siebie kopułkę i palec to na palcu tak jak piszesz jest taka blaszka u mnie siedziała taka sztywna a dostałem palec z miękką blaszką i grafitem ruchomym w kopułce na sprężynce
Strona 1 z 1