Ciężko chodzący pedał gazu. Z5 98r.

Postprzez Dz[I]ki b3du[I]n :) » 29 sty 2013, 01:57

Witam szanowne towarzystwo :)

Mam problem a mianowicie chodzi mi o pedał gazu jak wciskam go to przez jakieś 3cm idzie normalnie natomiast potem napotykam na znaczący opór, bardzo mi to utrudnia swobodne przemieszczanie się moja madzią. Wykluczyłem linkę gazu ponieważ wypiąłem ja od przepustnicy i chodziła bez oporów jak i sam pedał gazu. Więc pojechałem do kolegi sprawdzić czy przepustnica chodzi jakoś ciężej czy coś, okazało się że pracuje z takim samym oporem jak i u mnie a pedał gazu u kolegi wciska się gładko i przyjemnie. Dodam również że czyściłem przepustnicę i bez efektu to samo przed i to samo po.
Bardzo proszę o pomoc ponieważ nie mam pojęcia co to może być.
Nie ważne ile masz tylko ważne ile znaczysz...
Forumowicz

Od: 5 gru 2012, 23:40
Auto: model: Mazda 323F BA 98r
silnik: DOHC 1.5 benzyna.

Postprzez Andrzej414 » 29 sty 2013, 15:44

Panie. Wszystko co tu napisałeś samo siebie wyklucza. I przyczyną jest nic. Po prostu nic.
Rozłóżmy to więc na czynniki.
– pedał pracuje płynnie (przy odpiętej lince u przepstnicy)
– linka pracuje płynnie (przy jej odpięciu od przepstnicy)
– przepustnica pracuje płynnie (przy odpięciu od niej linki)
Zatem wszystko siebie wyklucza.
Zapinasz linkę i pedał pracuje ciężko.
I. Sprawdź jeszcze raz dobrze linkę bo być może przy jej naprężeniu to ona właśnie powoduje gdzieś opór może być to np przerwana wiązka z całej tej plecionki.
II. Sprawdź mocowanie pedała czy nie jest luźny czy się nie kantuje podczas wciskania.
Forumowicz

Od: 7 sie 2011, 11:44
Auto: Mazda 323C BA 1.5 '96 – była
Mazda 2 DE 1.5 '09
Mazda 3 BK 1.6 '07

Postprzez puznies0 » 29 sty 2013, 22:25

Dz[I]ki b3du[I]n :) napisał(a):Witam szanowne towarzystwo :)

Mam problem a mianowicie chodzi mi o pedał gazu jak wciskam go to przez jakieś 3cm idzie normalnie natomiast potem napotykam na znaczący opór, bardzo mi to utrudnia swobodne przemieszczanie się moja madzią. Wykluczyłem linkę gazu ponieważ wypiąłem ja od przepustnicy i chodziła bez oporów jak i sam pedał gazu. Więc pojechałem do kolegi sprawdzić czy przepustnica chodzi jakoś ciężej czy coś, okazało się że pracuje z takim samym oporem jak i u mnie a pedał gazu u kolegi wciska się gładko i przyjemnie. Dodam również że czyściłem przepustnicę i bez efektu to samo przed i to samo po.
Bardzo proszę o pomoc ponieważ nie mam pojęcia co to może być.

hehehe... a wyjmij najpierw gumową wycieraczkę i zobacz wtedy... dziwne że skoro przez pierwsze 3 cm idzie normalnie to albo coś ci pod ten pedał podchodzi albo może stawia bokiem pedał na trzpieniu ... tak jak kolega andrzej414 napisał to co piszesz samo siebie wyklucza... oglądnij linkę dokładnie i pedał...
Forumowicz

Od: 14 cze 2008, 16:44
Auto: Mazda

Postprzez Dz[I]ki b3du[I]n :) » 30 sty 2013, 03:13

Na pewno to nie żadna wycieraczka, kupię ewentualnie linkę bo ja też nic innego tu nie widzę nie ma żadnej przerwanej wiązki na widoku a nie zajrzę przecież do wnętrza linki :), pedał jest na sztywno, ale tu mi podsunął kolega pomysł z tym że faktycznie linka może być rozerwana w środku i jak tam pracuje to w pewnym momencie się przemieszcza i się tam gdzieś blokuje. Dzięki :)
Nie ważne ile masz tylko ważne ile znaczysz...
Forumowicz

Od: 5 gru 2012, 23:40
Auto: model: Mazda 323F BA 98r
silnik: DOHC 1.5 benzyna.

Postprzez Marek 161BD081 » 18 mar 2013, 11:51

Czy problem jest już rozwiązany?
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH