Moja Mazda 3 BL – usterki
z usterek w mojej Maździe jest tak naprawdę tylko jedna, która jak dla mnie jest dokuczliwa – trzeszczący fotel kierowcy. Wystąpiła pod koniec gwarancji, serwis poczarował trochę, był przez pewien czas spokój ,ale wróciło. Fotel w 11 letniej 206 żony takich dźwięków nie wydaje. Zostaje chyba zaakceptować ....
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
http://www.4kolkaszczescia.pl
Znajomemu wymieniali stelaż fotela.
mysiak napisał(a):Zostaje chyba zaakceptować ....
Masz jeszcze gwarancję to męcz ASO (możesz spróbować w innym) a jeśli się skończyła to sam się weź za ten fotel. Nie czujesz się na siłach to oddaj go w ręce tapicera lub jakiegoś kumatego serwisu. No, jeszcze pozostaje opcja, że nic z tym nie robisz

Panowie,
To ja dorzucę jeszcze swoje 2 grosze:
– problem z pedałem sprzęgła – przy puszczaniu pod sam koniec lekki zgrzyt – ktoś z Was miał już coś takiego? Podejrzewam, że to raczej kwestia pedału, ale nie wiem, czy jest sens latać do ASO, czy może coś samemu można zrobić?
A co do TSB do Mazdy to znalazłem jeszcze to:
http://parts.arlingtonmazda.com/pages/Mazda3.html
Może się komuś przyda
To ja dorzucę jeszcze swoje 2 grosze:
– problem z pedałem sprzęgła – przy puszczaniu pod sam koniec lekki zgrzyt – ktoś z Was miał już coś takiego? Podejrzewam, że to raczej kwestia pedału, ale nie wiem, czy jest sens latać do ASO, czy może coś samemu można zrobić?
A co do TSB do Mazdy to znalazłem jeszcze to:
http://parts.arlingtonmazda.com/pages/Mazda3.html
Może się komuś przyda
- Od: 10 lis 2012, 16:38
- Auto: Mazda 3 2.0 Sport
Koledzy poratujcie stała się niebywała rzecz.
Mianowicie dzisiaj mechanicznemu uszkodzeniu uległa klapka od podłokietnika. Urwał się język klapki więc nie trzeba naciskać żeby ją otworzyć, oraz uszkodzeniu uległa tapicerka podłokietnika. Poprostu coś wkładałem do auta i zahaczyłem o podłokietnik.
Teraz się zastanawiam co dalej. W zasadzie wystarczyło by wymienić klapę podłokietnika. Patrzyłem na allegro sprzedają całe tunele (nawet jestem w stanie kupić) tylko czy da się wymienić samą klapę? A jeśli nie to czy dam rade z całym tunelem? Ktoś pomoże doradzi?
Auto dwuletnie a tu taki klops mi się przydażył
Jak to zona jutro zobaczy to koniec

Mianowicie dzisiaj mechanicznemu uszkodzeniu uległa klapka od podłokietnika. Urwał się język klapki więc nie trzeba naciskać żeby ją otworzyć, oraz uszkodzeniu uległa tapicerka podłokietnika. Poprostu coś wkładałem do auta i zahaczyłem o podłokietnik.
Teraz się zastanawiam co dalej. W zasadzie wystarczyło by wymienić klapę podłokietnika. Patrzyłem na allegro sprzedają całe tunele (nawet jestem w stanie kupić) tylko czy da się wymienić samą klapę? A jeśli nie to czy dam rade z całym tunelem? Ktoś pomoże doradzi?
Auto dwuletnie a tu taki klops mi się przydażył
Jak to zona jutro zobaczy to koniec

Kpl. podłokietnik występuje jako część zamienna...

W ASO będzie bardzo drogo, więc jeśli tylko masz możliwość kupna używki to zrób to, wymień i nie przejmuj się tym co się stało…zdarzają się gorsze rzeczy…mam nadzieję, że kobieta to zrozumie

W ASO będzie bardzo drogo, więc jeśli tylko masz możliwość kupna używki to zrób to, wymień i nie przejmuj się tym co się stało…zdarzają się gorsze rzeczy…mam nadzieję, że kobieta to zrozumie

Mój podłokietnik troszkę się różni od tych sprzedawanych na allegro (są takie jak na Twoim zdjęciu Zoomik). Czy ten ze zdjęcia tez będzie wysuwał się do przodu tak jak mój?, mam pewne wątpliwości.
Mój przedstawia się tak

Dobrałem się do niego odkręcając dwie śruby w podłokietniku.
Potem podważyłem palcami od dołu tunel z tyłu i wyciągnąłem tylną klapkę

Teraz nie wiem jak wyciągnąć ten podłokietnik. Rusza się na dwóch tulejkach które są przecięte w taki szlaczek. Za cholerę nie mogę ich wyjąć aby wyjąć podłokietnik z zawiasu.
PS Dzwoniłem do ASO. Cała klapa to koszt 1400zł. Natomiast sam urwany język 40zł część górna tej klapy ze skórą ok 312zł. W sumie koszt z robotą to około 400zł. Mogę zrobić to o połowę taniej jak tylko dam radę...
Mój przedstawia się tak

Dobrałem się do niego odkręcając dwie śruby w podłokietniku.
Potem podważyłem palcami od dołu tunel z tyłu i wyciągnąłem tylną klapkę

Teraz nie wiem jak wyciągnąć ten podłokietnik. Rusza się na dwóch tulejkach które są przecięte w taki szlaczek. Za cholerę nie mogę ich wyjąć aby wyjąć podłokietnik z zawiasu.
PS Dzwoniłem do ASO. Cała klapa to koszt 1400zł. Natomiast sam urwany język 40zł część górna tej klapy ze skórą ok 312zł. W sumie koszt z robotą to około 400zł. Mogę zrobić to o połowę taniej jak tylko dam radę...
tomeq83 napisał(a):Mój podłokietnik troszkę się różni od tych sprzedawanych na allegro (są takie jak na Twoim zdjęciu Zoomik). Czy ten ze zdjęcia tez będzie wysuwał się do przodu tak jak mój?, mam pewne wątpliwości.
I słusznie. Są dwa rodzaje podłokietników: wysuwany i niewysuwany. Na zdjęciach, które zamieściłem jest ten ostatni. Ty zaś masz ten pierwszy z wymienionych.
tomeq83 napisał(a):Teraz nie wiem jak wyciągnąć ten podłokietnik. Rusza się na dwóch tulejkach które są przecięte w taki szlaczek. Za cholerę nie mogę ich wyjąć aby wyjąć podłokietnik z zawiasu.
Podłokietnik powinien dać się wyciągnąć do góry, po odkręceniu tych dwóch wkrętów widocznych na Twoim ostatnim zdjęciu.
Miałem Ci napisać, że w ostateczności możesz sprawdzić ceny samego rygla i górnej części (poszycia) podłokietnika, bo są dostępne jako części zamienne, ale widzę, że już to zrobiłeś i też drogo to wychodzi. No, nic chyba jednak musisz szukać używki.

Niestety nie wychodzi. Po odkręceniu tych dwóch śrub prawdopodobnie mogę tylko odczepić boki tunela. Zawias jest elementem stałym, raczej nie da się go wyciągnąć.
Ten zawias łączy się na dwóch tulejkach z klapą podłokietnika. One (tulejki) są widoczne na "Twoim zdjęciu". Wydaje mi się, że trzeba wyjąć te tulejki z zawiasów. Nie wiem czy idę dobrym tropem bo one nie chcą wyjść. Szczypce mam mało precyzyjne.
@właśnie okazyjnie kupiłem cały tunel z przesuwanym podłokietnikiem za 150zł + 30 przesyłka. Jak dojdzie to będę myślał dalej jak przełożyć sam podłokietnik, ew. zlecę wymianę podłokietnika w ASO.
Ten zawias łączy się na dwóch tulejkach z klapą podłokietnika. One (tulejki) są widoczne na "Twoim zdjęciu". Wydaje mi się, że trzeba wyjąć te tulejki z zawiasów. Nie wiem czy idę dobrym tropem bo one nie chcą wyjść. Szczypce mam mało precyzyjne.
@właśnie okazyjnie kupiłem cały tunel z przesuwanym podłokietnikiem za 150zł + 30 przesyłka. Jak dojdzie to będę myślał dalej jak przełożyć sam podłokietnik, ew. zlecę wymianę podłokietnika w ASO.
Dzisiaj doszedł zamówiony tunel.
Udało mi się rozebrać ten podłokietnik.
Sam zatrzask da się wyjąć, więc w przypadku ułamania języka da się wymienić (koszt w ASO ok 50zł)

Skóra z podłokietnika jest zdejmowalna (koszt w ASO ponad 300zł)
Cały podłokietnik też da się wymienić (koszt 1400zł) Te tulejki udało mi się wyciągnąć innymi szczypcami, bardziej precyzyjnymi. Pomaga przesunięcie foteli do przodu, jest wtedy więcej miejsca do manewru.

W sumie to wymieniłem cały podłokietnik.
Teraz został mi tunel, ale jest pęknięty więc go wyrzucę. Z tunelu wyjąłem mieszek z obudową. Jak ktoś potrzebuje tanio odsprzedam.

Udało mi się rozebrać ten podłokietnik.
Sam zatrzask da się wyjąć, więc w przypadku ułamania języka da się wymienić (koszt w ASO ok 50zł)

Skóra z podłokietnika jest zdejmowalna (koszt w ASO ponad 300zł)
Cały podłokietnik też da się wymienić (koszt 1400zł) Te tulejki udało mi się wyciągnąć innymi szczypcami, bardziej precyzyjnymi. Pomaga przesunięcie foteli do przodu, jest wtedy więcej miejsca do manewru.

W sumie to wymieniłem cały podłokietnik.
Teraz został mi tunel, ale jest pęknięty więc go wyrzucę. Z tunelu wyjąłem mieszek z obudową. Jak ktoś potrzebuje tanio odsprzedam.

Pamiętam, że komuś z forum ten srebrny plastik wokół mieszka się zniszczył (zszedł lakier) od jakiegoś preparatu do tapicerki... Mógłby kupić...
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Koledze Night , ale naprawił poprzez lakierowanie 
Był jeszcze jeden przypadek uszkodzenia tego elementu...
Był jeszcze jeden przypadek uszkodzenia tego elementu...
paros napisał(a):raczej nie ten temat ale nawiążę na chwilę do chemii – otóż niespodziewanie z odświeżacza samochodowego, małej buteleczki z płynem wykapało kilka kropelek pachnącego olejku na obudowę popielniczki i plastik obok. Zauważyłem po kilku minutach, było już za późno...
Koszt popielniczki to około 60 zł, a jeżeli ma być to z tym dużym plastikiem to 690 zł, gdyż jest on razem z wygrzewaczmi foteli i chyba właśnie mieszkiem – tu drugie nawiązanie do tematu.
W serwisie powiedzieli, że na to nie ma gwarancji i zasugerowali żeby uważać też z jakimś płynem od komarów, ale nie pamiętam nazwy.
Pozdrawiam

Chłopaki mam taki kłopot, to nie jest chyba usterka
mam nadzieję
W przejściu mrozów w M3 stała się rzecz następująca. Lusterko zewnętrzne prawe składa się, podgrzewa, można je ustawić lewo – prawo ale... góra – dół nie reaguje... czekać aż się oceipli, czy coś się skopsało w tajemniczy sposób?
Dzieki
Dzieki
U nas wymienili lusterko bo wypalił się jeden pin...