Inny rok produkcji auta niż w dowodzie
1, 2
Witam,
w grudniu kupiłem od znajomego Mazdę 6 2.0 CITD, on auto sprowadził z Holandii w 2010 roku i jeździł nim do grudnia 2012. w dowodzie rejestracyjnym oraz w karcie pojazdu jest data produkcji 2006 , natomiast kiedy udałem się do serwisu Mazdy aby podłączyć ją do komputera i sprawdzić okazało się że pan w serwisie kiedy wpisał nr VIN do swojego komputera pokazało mu datę produkcji auta bodajże 02.02.2004 . to samo było w Intercars kiedy sprawdzałem cenę części po Nr VIN też wyszła data produkcji auta 02.2004 .
czy spotkał się ktoś z wami z podobnym przypadkiem ? gość z serwisu mówił że mogło być tak że auta długo mogły płynąć promem do europy później mogło stać sporo o dilera, ale czy jest możliwe że Mazda mogła pozwolić pierwszemu klientowi na sprzedaż auta z datą produkcji 2006 .
bardzo proszę o odpowiedź gdyby ktoś miał podobny przypadek
pozdrawiam
Paweł
w grudniu kupiłem od znajomego Mazdę 6 2.0 CITD, on auto sprowadził z Holandii w 2010 roku i jeździł nim do grudnia 2012. w dowodzie rejestracyjnym oraz w karcie pojazdu jest data produkcji 2006 , natomiast kiedy udałem się do serwisu Mazdy aby podłączyć ją do komputera i sprawdzić okazało się że pan w serwisie kiedy wpisał nr VIN do swojego komputera pokazało mu datę produkcji auta bodajże 02.02.2004 . to samo było w Intercars kiedy sprawdzałem cenę części po Nr VIN też wyszła data produkcji auta 02.2004 .
czy spotkał się ktoś z wami z podobnym przypadkiem ? gość z serwisu mówił że mogło być tak że auta długo mogły płynąć promem do europy później mogło stać sporo o dilera, ale czy jest możliwe że Mazda mogła pozwolić pierwszemu klientowi na sprzedaż auta z datą produkcji 2006 .
bardzo proszę o odpowiedź gdyby ktoś miał podobny przypadek
pozdrawiam
Paweł
- Od: 22 sty 2013, 12:59
- Auto: Mazda 6
bazylosss napisał(a):gość z serwisu mówił że mogło być tak że auta długo mogły płynąć promem do europy później mogło stać sporo o dilera, ale czy jest możliwe że Mazda mogła pozwolić pierwszemu klientowi na sprzedaż auta z datą produkcji 2006 .
auto mogło długo płynąć do europy, potem długo mogło stać u dilera, następnie ktoś kupił to auto w 2006 roku. Więc datę pierwszej rejestracji auto uzyskało w 2006 roku, niestety nasi wspaniali urzędnicy nie zawsze wiedzą jak czytać papiery sprowadzonego auta z za granicy i często dzieje się tak że jako datę produkcji wpisują datę pierwszej rejestracji w kraju z którego auto dotarło do Polski. I takim o to sposobem mamy rok czy dwa lata młodsze auto w Polsce niż za granicą...
no niby tak, tylko wkurzył bym się gdybym kupił to auto od handlarza za duże pieniądze 
na szczęście autko kupione za śmieszne pieniądze z pewnego źródła , tylko ciekawe jak to będzie jak będę chciał to auto kiedyś sprzedać , potencjalny kupujący pewnie nie będzie miał przy sobie komputera do sprawdzenia go i co za tym idzie nie wyskoczy mu data produkcji 2004.
beznadziejne to jest ale co zrobić niby auto ma 9 lat a patrząc w dowód tylko 7
na szczęście autko kupione za śmieszne pieniądze z pewnego źródła , tylko ciekawe jak to będzie jak będę chciał to auto kiedyś sprzedać , potencjalny kupujący pewnie nie będzie miał przy sobie komputera do sprawdzenia go i co za tym idzie nie wyskoczy mu data produkcji 2004.
beznadziejne to jest ale co zrobić niby auto ma 9 lat a patrząc w dowód tylko 7
- Od: 22 sty 2013, 12:59
- Auto: Mazda 6
mądry napisał(a):nie zawsze wiedzą jak czytać papiery sprowadzonego auta z za granicy
Brief nie ma daty produkcji niby jak maja umieć to przeczytać
bazylosss napisał(a):potencjalny kupujący pewnie nie będzie miał przy sobie komputera do sprawdzenia go i co za tym idzie nie wyskoczy mu data produkcji 2004.
Jak potencjalny kupujący bedzię kumaty to bez problemy odróżni przedlifta od polifta
Pamiętam jak przed wakacjami 2010 szukałem auta to właśnie było takie ogłoszenie że sprzedaje Mazda 2006, ale po winie 2004. Być może to ta
W firmach ubezpieczeniowych też takie cuda są. Niedawno ubezpieczałem w Compensie i na wydruku od nich mam datę produkcji 2012, podczas gdy data produkcji to końcówka 2011, natomiast pierwsza rejestracja to 2012. Nawet byłem u agenta dopytać czy to nie błąd, stwierdził że oni tak mają w formularzach i nie da się tego przeskoczyć.
MiastoGier.pl – Moja Praca :D
- Od: 11 sty 2012, 22:17
- Auto: Mazda 3 2011 1.6 MZR
Aluminium Metalic
MOMO Corse
brodaM6 napisał(a):Czyli mam M6 z 2007 nie jak pisze w dowodzie że 2006 ,po Vin wyskakuje mi 07
Jeśli w dowodzie jest 06 a vin 07 to wybacz ale coś tu nie pasuje , odwrotnie tak. Możliwy jakiś wałek.
Ja tak miałem z motocyklem – wg. VINu moto 2003 wg. dowodu 2002. Akcja polegała na tym, że to był model 2003 który zaczęli klepać już we wrześniu 2002 a sprzedaż rozpoczęto w grudniu 2002, z tą 6 pewnie podobnie było.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
brii napisał(a):Ja tak miałem z motocyklem – wg. VINu moto 2003 wg. dowodu 2002. Akcja polegała na tym, że to był model 2003 który zaczęli klepać już we wrześniu 2002 a sprzedaż rozpoczęto w grudniu 2002, z tą 6 pewnie podobnie było.
Identyczną sytuację miałem z seatem. Modelowo jest to 1999r, a produkcyjnie 2000r. Pani Juzia z wydziału komunikacji mimo przetłumaczonego briefu twierdziła, że to rok 1999r i koniec. W polskim przeglądzie miałem oczywiście 2000r, ale "w briefie pisze 1999" i jakbym ze ścianą gadał. Dopiero drugi pracownik kazał jej wpisać tak jak jest w PL przeglądzie i chyba tylko dzięki niemu mam 2000r. Masakra.
mądry napisał(a):auto mogło długo płynąć do europy, potem długo mogło stać u dilera, następnie ktoś kupił to auto w 2006 roku. Więc datę pierwszej rejestracji auto uzyskało w 2006 roku, niestety nasi wspaniali urzędnicy nie zawsze wiedzą jak czytać papiery sprowadzonego auta z za granicy i często dzieje się tak że jako datę produkcji wpisują datę pierwszej rejestracji w kraju z którego auto dotarło do Polski. I takim o to sposobem mamy rok czy dwa lata młodsze auto w Polsce niż za granicą...
Tak też pewnie było.
Moja na briefie też była 2004, a VIN mówił co innego. Ale te 3 miesiące różnicy nie czyniło ;–).
Problem miałem jak ubezpieczałem inne auto.
Produkcja 1999, pierwsza rejestracja 2002 i jak się okazuje w wielu ubezpieczalniach, nie może być takiej rozbieżności miedzy tymi datami. W moim przypadku, auto stało na wystawie przez całe 2,5 roku :–).
Problem miałem jak ubezpieczałem inne auto.
Produkcja 1999, pierwsza rejestracja 2002 i jak się okazuje w wielu ubezpieczalniach, nie może być takiej rozbieżności miedzy tymi datami. W moim przypadku, auto stało na wystawie przez całe 2,5 roku :–).
..::Born To Rise Hell::..
Odkurzając trochę temat mam 323F BA 1.5 i w dowodzie mam "Data pierwszej rejestracji" 08.1998 a po VIN-ie wychodzi, że rok prod. 06.1995. Może to jakiś egzemplarz powystawowy, ale aż 3 lata rozbieżności?
- Od: 13 lut 2014, 12:36
- Auto: Mazda 323F (BA) 1.5 (Z5) '95
Mazda 6 (GY) 2.0 (LF) +LPG BRC Sequent 24.11 '03
A jaki to problem? Mogło tak sobie stać w salonie.
Ja miałem tak z Cronosem (produkcja 01.1993, sprzedaż w salonie 07.1995 – rejestracja końcówka 1995).
Ja miałem tak z Cronosem (produkcja 01.1993, sprzedaż w salonie 07.1995 – rejestracja końcówka 1995).
Poza tym, że trochę dziwnie wygląda z rocznikiem 98 a jest sprzed liftu – dla mnie żaden problem tylko przy doborze części podaje rok 95, albo dobieram po VIN-ie. Poprzedni właściciel chyba o tym nie wiedział bo pasek od pompy wspomagania i sprężarki klimy jest ciutkę za długi i zrobił jakieś rzeźby
. Żeby tylko więcej takich niespodzianek nie wyszło.

- Od: 13 lut 2014, 12:36
- Auto: Mazda 323F (BA) 1.5 (Z5) '95
Mazda 6 (GY) 2.0 (LF) +LPG BRC Sequent 24.11 '03
żadne egzemplarze powystawowe, tylko składaki. Kiedyś sprowadzano tak auta (rozbierano na części a u nas składano z powrotem do kupy), i wtedy datą pierwszej rejestracji była data rejestracji składaka w Polsce.
Oczywiście ze jest wbijany w następny dowód , nie widzę powodu dlaczego miał ktoś to zaniechać sam miałem dwa dowody z takim wpisem. Po za tym jak mnie pamięć nie myli do taka furtka była do 1997r.
1, 2