Cofanie powitrza z kolektora ssącego do filtra powitrza
Strona 1 z 1
Witam
Koledzy wiem ten problem był już obmawiany ale nie daje mi to spokoju. Moja madżia 323F BJ-otka dostała dziwne odgłosy w momencie skręcania kirowńicą w dowolną stronę. Odgłosy te słychać w filtrze powietrza są to takie głuche pukania . Może ktoś coś wie na ten temat . Pozdrawiam
- Od: 14 sty 2013, 18:40
- Auto: Mazda 323F 1,6BJ16V 98KM Rok2002
hmm... tak się zastanawiam co ma kręcenie kierownicą do dolotu... a to na 100% dobiega z okolic filtra? na bank nie magiel albo końcówki? nie pompa wspomagania?...
hmm... to dziwna sprawa, że powietrze wraca... jakieś błędy masz? dusi Ci silnik jak skręcasz i dajesz gazu?
ogolnie jak skręcasz na postoju to zawsze obroty trochę spadną bo serwo obciąża silnik, a jak dokręcisz do maxa to słychać pompę i też obroty idą lekko w dół – to jest normalne... ale jak podniesiesz koła.... hmm... znaczy że pompa musi być bardziej obciążona żeby uzyskać ten efekt... a jak obciążasz silnik w inny sposów (dmuchawa, klima, podgrzewanie szyby itp ) to też jest taki efekt?
hmm... to znaczy że jak obciążasz silnik to zaczyna sie stukanie... a może to spalanie stukowe?
skoro to samo masz przy klimie to znaczy że dzieję sie tak przy obciążeniu silnika, pompa to robi, tak samo kompresor od klimy, swiatła itp... teraz jest kwestia dlaczego stuka jak jest obciążony silnik, może być przesunięty zapłon i podczas obciążenia masz spalanie stukowe które słychać w kolektorze i z niego dzwiek ile po dolocie...
tylko czy zapłon by się tak sam mógł przestawić bo to zaczęło się objawiać gdy zmieniłem łączniki stabilizatora i po tym zaczęło się to dziać.a może to naprowadzi na konkretne wnioski .....kiedyś zdiołem przewód z czujnika który jest w pompie wspomagania i pukanie przestało ale zapaliła sie kontrolka komputera pomarańczowa
Dopisano 15 sty 2013, 15:34:
tylko czy zapłon by się tak sam mógł przestawić bo to zaczęło się objawiać gdy zmieniłem łączniki stabilizatora i po tym zaczęło się to dziać.a może to naprowadzi na konkretne wnioski .....kiedyś zdiołem przewód z czujnika który jest w pompie wspomagania i pukanie przestało ale zapaliła sie kontrolka komputera pomarańczowa
Dopisano 15 sty 2013, 15:34:
- Od: 14 sty 2013, 18:40
- Auto: Mazda 323F 1,6BJ16V 98KM Rok2002
łącznik pewnei zgrał się z inna usterką... nie wiem co to za czujnik pompy... a wspomaganie normalnie działa po wyjęciu tego czujnika?
zrób zdjęcie tego czujnika
zrób zdjęcie tego czujnika
Witam. Po długich poszukiwaniach nareszcie natrafiłem na wątek dotyczący również mojej madzi. Objawy są identyczne, pukanie w filtrze, głównie przy skręcaniu kierownicą, ale też przy zmianie obciążenia typu klima, podgrzewanie tylnej szyby. Nie zauważyłem żeby ktoś to opisał ale u mnie nasila się ten odgłos szczególnie jak silnik złapie temperaturę. Ogólnie nic złego się nie dzieje tylko denerwujące jest to pukanie
Czy nikt z forumowiczów nie rozwiązał tego problemu?
- Od: 29 maja 2012, 21:16
- Auto: Mazda 323f 1.6 BJ
Może zabrzmi to dziwnie ale zapytam czy masz wszystkie spinki na nadkolach z przodu?
Miałem ostatnio ten sam objaw, przy dokręceniu kierownicy na maxa albo włączeniu ogrzewania tylnej szyby obroty silnika spadały i też coś zaczęło pukać... Początkowo myślałem, że to właśnie z okolic filtra powietrza, ponieważ po otworzeniu maski słychać było właśnie stukanie jakby pod filtrem lub gdzieś w okolicy ale okazało się, że jak mi gość pod blokiem przytarł zderzak swoją zje... A klasą to wyskoczyły mi kołki od nadkola lewego i właśnie ono wpadało w rezonans i odbierało Radio Maryja! 
- Od: 5 lip 2011, 15:18
- Auto: MAZDA 323F BJ 1.5 16V 2000R
Strona 1 z 1