Dziwne dzwieki przy ruszaniu
Strona 1 z 1
Witam. Otoz chodzi o to ze podczas ruszania slychac jak by warkot przy niskich obrotach na 1 i 2 biegu... Nie wiem skad dochodzi ten dzwiek. Tak jak by gdzies z przodu auta z silnika... Mysle ze to nie wydech bo ten warkot bylo by moze slychac rowniez na innych biegach. A ten slychac tylko na 1 i 2 gdy silnik ma niewielkie obroty zedu 1500 do 2.500 co to moze byc? Zaczelo sie to od nie dawna... Ciezko jest mi sprecyzowac ten dzwiek takie jak by " pierdzenie"
- Od: 8 sty 2013, 00:52
- Auto: Mazda 3 2005 1.6 benzyna
Nie wiem, czy konkretnie o ten dźwięk Ci chodzi, ale u mnie występuję coś podobnego- takie warkliwe niskie brzmienie silnika w bardzo niskim zakresie obrotów. Ujawnie się np gdy ruszymy z drugiego biegu przy bardzo niskiej prędkosci toczenia. Jeżeli to ten dzwięk, to mi sie osobisice bardzo podoba jest taki rasowy
i wydaje mi się jest to jak najbardziej naturalny dźwięk silnika.
Nuno
Tak dokladnie o to mi chodzi... Takie "pierdniecie" przy ruszaniu... Moze to i naturalne sam nie wiem... Mazde mam od niedawna i wydaje mi sie ze przed zakupem tego nie slyszalem...
To "pierdniecie" czy "pierdzenie"?
Bo to "pierdniecie" to moze byc uzbrajajacy sie ABS.
A jesli sobie "pierdzi" caly czas to juz inna historia.
Bo to "pierdniecie" to moze byc uzbrajajacy sie ABS.
A jesli sobie "pierdzi" caly czas to juz inna historia.
- Od: 6 kwi 2011, 09:32
- Auto: Mazda 3 BK Y6 '04 Hatchback
Golf MK 7,5 1.4TSI '18
Cześć, moja M3 też tak ma, 1 i 2 bieg, "pierdnięcie" jak w rasowej rajdówce. fajny dźwięk tylko czy nieszkodliwy? Proszę o podpowiedzi.
Hasan
Hasan
-
Hasan1106
Kurcze ciezko to opisac ten dzwiek... Nagrac sie nie da bo nie wychwytuje tego dzwiegu. Tak to jest 1 i 2 bieg przy niskich obrotach... Taki dzwiek jak ze sportowego tlumnika. Ale nie wydaje mi sie zeby to byl tlumnik. byc moze to i normalne bo widze ze juz kilka oob opisuje ze tak ma. Kiedys tak zaczelo sie robic dla mojego szfagra w Hondzie Accord z 2004r pewnego dnia poprostu zaczela [tiiit] na 1 i 2 biegu.... I perdziala do dnia az ja sprzedal...
tylko skas ten dzwiek?? I czy wlasnie nie jest szkodliwy? Gdzies juz sie troche naczytalem ze to moga byc zawory czy cos tam...
Nie mieszkam w Polsce...
Mi oczywiście Pawello747 nie chodziło o dzwięk uzbrajania ABS który następuję jednorazowo po uruchomieniu silnika i po przejechaniu kilku metrów.
Dziś specjalnie nasłuchiwałem i to basowe pomrukiwanie (pierdzenie jak to woli) występuję tylko i wyłącznie w dolnym rejestrze obrotów, na pograniczu "dławienia" silnika i występuję ono bardzo krótko (może 2-3 sek) do osiągniecia właściwej minimalnej prędkosći obrotowej dla danego biegu.
Najcześciej podczas ruszania na dwójce z prędkości toczenia w zakresie wolnych obrotów (700obr/min), lub np gdy z prędkości 50km/h człowiek chciałby gwałtownie przyśpieszyć nie redukując z piątego biegu
Ja odbieram ten dźwięk jako normalny, w poprzednich autach podobny dźwięk też występował, ale może nie tak "bulgoczący" basowo jak w mazdzie.
Dziś specjalnie nasłuchiwałem i to basowe pomrukiwanie (pierdzenie jak to woli) występuję tylko i wyłącznie w dolnym rejestrze obrotów, na pograniczu "dławienia" silnika i występuję ono bardzo krótko (może 2-3 sek) do osiągniecia właściwej minimalnej prędkosći obrotowej dla danego biegu.
Najcześciej podczas ruszania na dwójce z prędkości toczenia w zakresie wolnych obrotów (700obr/min), lub np gdy z prędkości 50km/h człowiek chciałby gwałtownie przyśpieszyć nie redukując z piątego biegu
Ja odbieram ten dźwięk jako normalny, w poprzednich autach podobny dźwięk też występował, ale może nie tak "bulgoczący" basowo jak w mazdzie.
Nuno
Tam Nuno widze ze teraz dokladnie mowimy o tym samym dzwieku... Swietnie go opisales
dla mnie ten dzwiek wydaje sie jakos podejrzliwy... Nie wiem czemu... Mialem kilka samochodow fakt ze rocznikowo troche starszych... No ale spotykam sie z tym dzwiekiem drogi raz... Moze wszystkie japonce maja to do siebie.. Ale wydaje mi sie ze wczesniej tego nie slyszalem :p
Pawello747 napisał(a):Tam Nuno widze ze teraz dokladnie mowimy o tym samym dzwieku... Swietnie go opisalesdla mnie ten dzwiek wydaje sie jakos podejrzliwy... Nie wiem czemu... Mialem kilka samochodow fakt ze rocznikowo troche starszych... No ale spotykam sie z tym dzwiekiem drogi raz... Moze wszystkie japonce maja to do siebie.. Ale wydaje mi sie ze wczesniej tego nie slyszalem :p
vvt-i, vtec czy jak jest tam zmiennym fazom rozrządu. moze po prostu chodzi wam o to ze w tym zakresie obrotów i obciazenia silnika zmienia sie faza i jest lekkie kopniecie połaczone z burknięciem słyszalne szczegolnie na zimnym silniku.
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
U mnie slychac ten dzwiek bez roznicy czy silnik jest rozgrzany czy zimny...
Dopisano 13 sty 2013, 00:03:
Ciekawi mnie odpowiedz "fachowca"
Dopisano 13 sty 2013, 00:03:
Ciekawi mnie odpowiedz "fachowca"
Ostatnimi czasy wydaje mi sie ze dzwiek ten dosyc mocno sie nasilil :/
Pawello747 napisał(a):Ostatnimi czasy wydaje mi sie ze dzwiek ten dosyc mocno sie nasilil :/
Nie bardzo wiem ci powiedzieć, ponieważ opisywany uprzednio przezemnie dźwięk występuję od samego początku posiadania auta czyli 1,5 roku i w rzaden sposób nie uległ on zmianie. Z stąd traktuje go jako całkowicie nomalny oddzwiek pracy silnika przy zbyt niskich obrotach. Być moze nie do końca myślimy o tym samym zjawisku. Najlepiej podjedź z tym do jakiegoś mechanika, niech posłucha, bo najpewniej na forum nikt Ci nie pomoże nie mając możliwości posłuchania tego na żywo.
Nuno
Poprubuje jeszcze raz moze uda mi sie to nagrac. Gdy kupowalem auto jestem pewien teraz ze tego nie bylo slychac
Dopisano 27 sty 2013, 18:39:
Poprubuje jeszcze raz moze uda mi sie to nagrac. Gdy kupowalem auto jestem pewien teraz ze tego nie bylo slychac
Dopisano 27 sty 2013, 18:39:
Strona 1 z 1