Witam. Jako że nasze mazdy bardzo lubia rdzę (a moja nie jest wyjątkiem) postanowiłem ją odnowić, szczególnie tylne nadkola i progi. O ile nadkola można kupić bez problemu (np. Inter Cars) o tyle z progami jest problem. Czy ktoś wie gdzie mogę kupic progi L i R do Mazdy Premacy fo lifcie? Będę wdzięczny za każda informację.
Pozdrawiam
Progi do Premacy po lifcie
Strona 1 z 1
Właśnie sprawdziłem na allegro – są, ale to są elementy wycięte z samochodów, a ja wolałbym kupic nowe. Kiedyś kupowałem i do mercedesa, i do opla i nie miałem problemów z ich znalezieniem. A do mojej madzi nie moge znaleźć. Jestem ciekawy czy wogóle ten element wystepuje jako cześć do wymiany, podobnie jak to ma miejsce z reperaturkami do tylnych nadkoli.
- Od: 15 kwi 2009, 23:20
- Auto: Mazda 5 Sport, 2009, Diesel MZR-CD 2.0 143KM>166KM
Witam, troche czasu minęło ale sprawy maja się tak. Ja obecnie mieszkam w Wielkiej Brytanii i pojechałem tutaj do serwisu Mazdy w Coventry i .... sie okazało że progi nie wystepuja jako część zamienna. Pracownik w serwisie tez był zdziwiony i pozwolił mi usiąść przy komputerze i samemu sprawdzić. Oni maja połaczenie on-line z bazą i owszem, na ogólnym podglądzie można zaznaczyć że chce się szczegóły tego elemntu (tu zaznaczyłem progi choć zaznacza się je jako część karoserii) ale na następnych stronach są inne elementy karoserii ale progów nie ma.
Dzwoniłem też do serwisu Mazdy w polsce i tu niespodzianka – progi są dostępne, za bagatela 984zł za jedną stronę. A chcę zauważyć, że chodzi mi o tę część progu który idzie od drzwi do spawanego rantu pod spodem samochodu, a długie od "koła do koła" (czyli tą zewnętrzna część). A muszę je wymienić bo "rdza zrobiła swoje" pod spodem zwławszcza.
Mam teraz pytanie do kolegów. Czy Premacy jest zrobiona na płycie podłogowej Mazdy 323, 626 czy Mazdy 6? Bo wtedy powinny pasowac progi od któregos z tych samochodów.
Dzwoniłem też do serwisu Mazdy w polsce i tu niespodzianka – progi są dostępne, za bagatela 984zł za jedną stronę. A chcę zauważyć, że chodzi mi o tę część progu który idzie od drzwi do spawanego rantu pod spodem samochodu, a długie od "koła do koła" (czyli tą zewnętrzna część). A muszę je wymienić bo "rdza zrobiła swoje" pod spodem zwławszcza.
Mam teraz pytanie do kolegów. Czy Premacy jest zrobiona na płycie podłogowej Mazdy 323, 626 czy Mazdy 6? Bo wtedy powinny pasowac progi od któregos z tych samochodów.
- Od: 15 kwi 2009, 23:20
- Auto: Mazda 5 Sport, 2009, Diesel MZR-CD 2.0 143KM>166KM
Czytałem że jest zrobiona na płycie 626. Ten temat też mnie interesuje bo ceny w serwisie (sprawdziłem) są kosmiczne. Wyczytałem w Auto-Świat, że znacznie lepszej jakości są blachy używane od zamienników. Są po prostu lepiej zabezpieczone tj.: na przykładzie VW okazało się że używana miała ocynk i powłokę kataforyczną, a zamiennik nie miał ocynku a powłoka kataforyczna była o połowę cieńsza. Wniosek był taki że lepiej kupić używkę, choć jak dla mnie to też niepewne.
-
sax
Strona 1 z 1