Uwagi do funkcjonowania forum

Uwagi na temat działania forum i strony klubowej. Zajrzyj, jeśli masz problemy z działaniem i obsługą.

Postprzez Wojtek » 5 sty 2013, 11:07

enkai, z pelnym szacunkiem dla Twojej osoby, ale prosze zapoznaj sie ze struktura forum i ich zasadami... polecam tutaj regulamin forum... oto wyciag:

1.6. Porządek
Nad utrzymaniem porządku na forum czuwają Moderatorzy, których praca wbrew pozorom jest bardzo ciężka, dlatego ich działania uznajemy za niepodważalne. Moderatorzy mają prawo edytować, przenosić i usuwać posty. W przypadku zwrócenia przez moderatora uwagi na niepoprawnie nazwany temat, użytkownik ma 24h na jego poprawę. Po tym czasie moderator ma prawo usunąć niepoprawnie nazwany temat. W przypadku wyraźnego niedbalstwa lub bałaganiarstwa ze strony uczestników mogą to robić bez dodatkowych wyjaśnień. Jeśli nie zgadzasz się z decyzją moderatora, spróbuj wyjaśnij jej powody prywatnie, w możliwe kulturalny sposób.

Rozumiem Twoje oburzenie za skasowanie jednego, czy dwoch postow, ale regulamin obowiazuje wszystkich...

Czy zastosowales sie do wskazowek ujetych wyzej? Jezeli nie, to prosze porozmawiaj z moderatorem dzialu na PW,wyjasnij swoje zdanie... Jezeli pozniej bedzie jeszcze taka potrzeba, to zapraszam do rozmowy ze mna...

Mysle ze ta sprawe mozna dalej wyjasnic na PW wsrod zainteresowanych, poniewaz nie dotyczy zaniedban czy tez balaganienia...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Grzyby » 5 sty 2013, 11:24

Wojtku, z całym szacunkiem ale idea tematów typu "Mazda X Team – szybkie pytania" była właśnie taka jak napisał enkai.
Uważam że moderator lekko się zapędził w swoich działaniach. Pewne tematy z założenia są "luźne" i zalatujące OT. Tak jak wspomniany.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Wojtek » 5 sty 2013, 11:35

nie przecze... ale nalezy sprawe wyjasnic jak nakazuje regulamin (sam go chyba rowniez zatwierdzales) ;)
Arkana , Captur , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez kinki » 5 sty 2013, 11:51

Wojtek większej bzdury nie czytałem
te Twoje odnoszenie się do tej części regulaminu o nie podważalnych decyzjach moderatora itp robią się nudne.
Grzyby napisał(a):idea tematów typu "Mazda X Team – szybkie pytania" była właśnie taka jak napisał enkai

dokładnie
sam czasem w swoim dziale rzucę na szybko pytanie. jak ktoś wie to odpowie a jak nie to szukam odpowiedzi przeszukując mozolnie forum
Wladca ognia
Moderator Globalny

Od: 28 lis 2006, 23:08
Auto: A4

Postprzez Paweł » 5 sty 2013, 14:38

kinki napisał(a):Wojtek większej bzdury nie czytałemte Twoje odnoszenie się do tej części regulaminu o nie podważalnych decyzjach moderatora itp robią się nudne.

Jeśli będziemy przestrzegać regulaminu, to Wojtek nie będzie musiał jego treści (jak uważasz do znudzenia) powtarzać.

kinki napisał(a):sam czasem w swoim dziale rzucę na szybko pytanie. jak ktoś wie to odpowie a jak nie to szukam odpowiedzi przeszukując mozolnie forum

Dajesz zły przykład. Zgodnie z tym, o co walczymy od lat na tym forum i dzięki czemu wiele osób je chwali, powinieneś zacząć właśnie od końca i najpierw poszukać odpowiedzi, a dopiero później tworzyć nowe posty. To, że mamy modelowe "czaterie" nie znaczy, że można w nich dodawać wpisy z tym, co ślina na język przyniesie.

Natomiast sprawa, którą zgłosił enkai została poruszona na forum moderatorskim i będziemy starali się lepiej sugerować umiejscawianie dyskusji, ale od drugiej strony dalej oczekujemy podporządkowania się wspólnie określonym zasadom.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Barthez » 5 sty 2013, 16:25

linki z allegro... :]

można zrobić po staremu? Co za problem kliknąć w link i otworzyć w nowej karcie to co potrzeba a nie przewijać hektarów strony rolką... Kto mi zapłaci za wymianę łożyska w myszce? :]
przykład:
viewtopic.php?f=28&t=57518&p=2484596#p2484596

może inne strony tak, ale allegro ma za dużo pierdół, reklam i innego badziewia wokół treści... 3 linki na stronie i rolka w myszce gorąca...
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez Bartek1986 » 5 sty 2013, 16:32

Ale to właśnie chodzi o allegro. Po to to zrobili, żeby było wiadomo o co chodzi w temacie jak aukcja wygaśnie.
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 wrz 2005, 13:44
Auto: Impreza GF8 GT
Impreza GF8 GT
Impreza GC8 GT Nardi Torino
Impreza GF8 STi
Impreza GC8 STi +++
Volvo S80 V8

Postprzez Wojtek » 5 sty 2013, 16:48

Bartek1986 napisał(a):Po to to zrobili, żeby było wiadomo o co chodzi w temacie jak aukcja wygaśnie.

dokladnie...
jest plan, aby zmniejszyc rozmiary tworzonych zrzutow... lecz na to potrzeba czasu...
Paweł ma sie tym zajac... jak da rade ;)
Arkana , Captur , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez enkai » 5 sty 2013, 16:57

Wojtek napisał(a):Moderatorzy, których praca wbrew pozorom jest bardzo ciężka, dlatego ich działania uznajemy za niepodważalne.

Czy wynika z tego, że zaangażowanie forowiczów jest lekkie i dlatego mogą spotykać się z radosnym łajaniem pejczykiem? Zresztą, co to za konstrukcja? Czy dlatego, że praca górnika jest ciężka, ich żądania są niepodważalne?
Wojtek napisał(a):Moderatorzy mają prawo edytować, przenosić i usuwać posty.

Należałoby to skonkretyzować. Kiedy zmieniać i w jakim zakresie, kiedy przenosić i w jaki sposób usuwać.
Powszechnie przyjęte jest, że treści rażące w postaci niecenzuralnych słów wykropkowuje się tak, aby wiadomo było znającym te słowa co napisał autor, ale aby nie funkcjonowały w obiegu swobodnie. Jednak inny zakres nie jest powszechnie akceptowalny.
Przenoszenie tam, gdzie lepiej pasuje, tak, ale nie może to być arbitralna decyzja zwłaszcza niedoświadczonego życiowo i funkcyjnie moda. Macie doskonały przykład z akcją w LW. KTO MAJĄC 323 DORADZI W SPRAWIE ZBIORNIKA W LW?! Dodatkowo, autor pytań został skierowany do doświadczonego w zakresie LPG forowicza. Temat był wyczerpany i w tym momencie pojawił się ktoś z niepotrzebnym wtrętem. To jest problem.
Wojtek napisał(a):W przypadku zwrócenia przez moderatora uwagi na niepoprawnie nazwany temat, użytkownik ma 24h na jego poprawę. Po tym czasie moderator ma prawo usunąć niepoprawnie nazwany temat. W przypadku wyraźnego niedbalstwa lub bałaganiarstwa ze strony uczestników mogą to robić bez dodatkowych wyjaśnień.

Tu jest dobrze opisane i takiego opisu brakuje dla wyżej wspomnianych przypadków. Jednak nie dotyczy to tych przypadków, nie ma tu zastosowania, więc moja odpowiedź na:
Wojtek napisał(a):Czy zastosowales sie do wskazowek ujetych wyzej?

Nie odnosi się do tego.
Napisałem do Yard PW:
enkai napisał(a):To ja bardzo proszę o niewtrącanie niczego niewnoszących i niepotrzebnych OT do luźnych rozmów o MPV.
bo było to zupełnie niepotrzebne. Sprawa została wyczerpana w dwóch postach Skololego i moim.
Yard odpisał mi PW:
enkai napisał(a):Ostatnie posty są tylko o gazie. Jeśli ktoś ma pytania o instalację to po to jest ten dział.
viewforum.php?f=20

Proszę nie robić OT.

Co było oczywistą nieprawdą. Wystarczy przeczytać ostatnie posty. Nie wiem, co powodowało Yardem, ale na pewno nie była to dbałość o trzymanie się tematu luźnych rozmów o MPV!

Wykopcie co napisałem w obrzezanych przez Yard postach. Pierwszego nie pamiętam. W drugim napisałem, że jest w LW temat "LPG w MPV" na co Yard zareagował brzytwą i przeniósł ten wątek do sekwencyjnych LPG.
O skali nieprzemyślenia i reaktywnym charakterze opresyjnych działań Yarda świadczy fakt, że w LW istnieją jeszcze dwa wątki o LPG w LW "lpg w mpv 3.0 V6" i "MPV 2.0 PB+LPG".
Gdyby kierował się on dobrem forum i jego uczestników, podziękowałby za wskazanie, poszukał innych i przeniósł lub skonsultował z kimś i bez pośpiechu zastosowałby wypracowane rozwiązanie.
Babskie auto, wersja amerykańska viewtopic.php?f=313&t=118894
Forumowicz

Od: 19 maja 2010, 19:22
Auto: Мазда МПВ '2004 LW AJ 24V6 / Corolla EE111
LPGTECH 516 / czysta benzyna
NIKO300SMC+ / brak
Hana 2000 zielona / /brak

Postprzez Grzyby » 5 sty 2013, 17:12

Paweł napisał(a):Dajesz zły przykład. Zgodnie z tym, o co walczymy od lat na tym forum i dzięki czemu wiele osób je chwali, powinieneś zacząć właśnie od końca i najpierw poszukać odpowiedzi, a dopiero później tworzyć nowe posty. To, że mamy modelowe "czaterie" nie znaczy, że można w nich dodawać wpisy z tym, co ślina na język przyniesie.

Nie bardzo Cię Pawle rozumiem z tym "złym przykładem".
Idąc dalej – zlikwidujmy te niepotrzebne "czaterie" modelowe. Niech nie oddziaływują negatywnie na "powszechne chwalenie".
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez kinki » 5 sty 2013, 17:44

Grzyby napisał(a):Nie bardzo Cię Pawle rozumiem z tym "złym przykładem".

ja również. nie piszę w modelowej czateri postu: "moja madzia zaczęła brać olej co robić". pytam np. "kto kojarzy jaki klucz potrzebny do naciągu paska alternatora". odpowiedź: "14 najlepiej oczko". ok, dzięki
i po sprawie.
Wladca ognia
Moderator Globalny

Od: 28 lis 2006, 23:08
Auto: A4

Postprzez Fasola » 5 sty 2013, 18:07

kinki napisał(a):odpowiedź: "14 najlepiej oczko". ok, dzięki
i po sprawie.

12 przyjacielu i po sprawie <faja>
Fasola

Postprzez Barthez » 5 sty 2013, 23:53

Bartek1986 napisał(a):Ale to właśnie chodzi o allegro. Po to to zrobili, żeby było wiadomo o co chodzi w temacie jak aukcja wygaśnie.

według mnie – jak ktoś boi się wygaśnięcia aukcji to może zrobić screena i wkleić ;)
Wojtek napisał(a):jest plan, aby zmniejszyc rozmiary tworzonych zrzutow... lecz na to potrzeba czasu...

Wiem ile na to potrzeba czasu. Szybciej może się pojawić następca windowsa 8 :P
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez Paweł » 5 sty 2013, 23:57

Barthez napisał(a): jak ktoś boi się wygaśnięcia aukcji to może zrobić screena i wkleić

Nikt się nie bał i teraz w kilkuset wątkach nie wiadomo o co chodzi. ;)
Poza tym w ten sposób wyręczyliśmy z tego obowiązku piszących w dziale "kupuję mazdę". :)
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17

Postprzez Pawciu » 6 sty 2013, 01:20

Fasola napisał(a):
i po sprawie.

hahaha hahaha hahaha
Pawciu

Postprzez Siw-y » 6 sty 2013, 04:17

Fasola napisał(a):
i po sprawie.

A mi się wydaje, że jednak 10 :P
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Od: 31 paź 2006, 13:36
Auto: présidentiel

Postprzez Leszek » 6 sty 2013, 13:37

Siw-y napisał(a):A mi się wydaje, że jednak 10

Nie wiem, o który model się kłócicie, ale to chyba nie miejsce na takie dywagacje co? :> Buźka
Jakiś tam podpis Leszka :P
Dark Defender
Forumowicz

Od: 13 maja 2008, 19:20
Auto: Brak

Postprzez Fasola » 6 sty 2013, 14:47

BA ma 12 i basta :D
Fasola

Postprzez Paweł » 6 sty 2013, 14:51

W FB też jest 12 – wiem, bo mam ten kluczyk przytroczony do alternatora na łańcuszku, żeby szybciej zakładać nowe paski po każdej ostrej jeździe. :)

P.S. Chyba trzeba tu posprzątać. :)
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17

Postprzez Fasola » 6 sty 2013, 15:08

gdzie ten KF.....hmn..
Fasola