Czy można założyć relingi dachowe do wersji 7 osobowej?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez say » 14 lip 2007, 09:37

Witam serdecznie.

Moja Madzia wyjechala z fabryki bez relingów dachowych, ale ma fabryczne miejsca ( z zaślepkami) na montarz bagażnika dachowego. Dealer szczeciński twiewdzi, że relingów nie da się założyć (sprawdzał po vin) wiec pozostaje założenie dedykowanego bagażnika, pasującego do tych otworów albo uniwersalny. Niestety dealer nie potrafi pomóc mi (dziwne) w zdobyciu dedykowanego bagażnika i proponuje THULE, ale ten po jakimś czasie użytkowania pozostawia trwałe ślady na dachu. Może komus z was udało sie znaleść lepsze rozwiązanie?

Pozdrawiam :)
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez tedikier » 22 lip 2007, 22:12

kup orginalne relingi i zamontuj dilerek pieprzy głupoty jak jest miejsce to sie da wyjechała bez bo tak pierwszy własciciel sobie zażyczył spróbuj pod tym numerem502082377 gość ma dużo części może ma o thule zapomnij szkoda lakieru :) pozdrawiam
tedikier

Postprzez say » 24 lip 2007, 10:54

Dziękuję za odpowiedź.
Sądzę, że problem z zamontowaniem relingów jest taki, że one mają 3 punkty mocowania a u mnie są tylko dwa (maskowane plastikową zaślepką). Pierwszy nad przednimi drzwiami i drugi nieco za osią wyznaczającą środek tylnych drzwi. Nie ma trzeciego punktu mocowania, tego przed krawędzią klapy tylnej. Wygląda to tak jakby istniejące otwory były przewidziane jedynie do bagażnika dachowego dedykowanego, którego nie można nigdzie dostać.

Pozdrawiam :)
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez Yard » 8 gru 2012, 18:25

Można. Dach jest wykonany tak samo tylko wykończenie jest inne.

Obrazek
Obrazek
Moderator

Od: 13 mar 2004, 22:32

Postprzez rubi » 16 sie 2013, 00:46

Na przyszłość dla tych którzy może będą próbowali to zamontować ..

niestety ale nie da się zamontować na wersji 7os. relingów z wersji 5 os.
ściągałem te listwy zabezpieczające i nie ma szans. Są tylko 2 punkty mocujące, pewnie jakieś montażowe gwinty potrzebne przy produkcji karoserii.
Z tego powodu żadne dedykowane też nie będą pasowały, nie ma dowodów że takowe były kiedykolwiek.
Wg VIN jak widać nie było...
pozostaje tylko uniwersalny bagażnik niestety.

pozdrawiam
Początkujący

Od: 4 wrz 2008, 19:46
Auto: Mazda Premacy 2,0 DiTD 2003

Postprzez Yard » 19 sie 2013, 09:17

Obrazek

sprawdziłem wg VIN-ów. Rysunek jest ten sam tylko w 5. miejscowej w wykazie elementów nie występuje uchwyt bagażnika dachowego 56-47Z
Na wykończeniu jest ta sama listwa tylko u mnie jest ona przecięta w miejscach mocowania relingów.
Dachy są identyczne. Ty masz dodatkowo te cztery uchwyty zamykający otwory do montażu relingów.
Brakuje tylko ostatnich otworów.
Moderator

Od: 13 mar 2004, 22:32

Postprzez maly_slawek » 28 paź 2014, 12:16

Witam.
Ja też chciałbym założyć sobie relingi, jadąc nad morze co roku mam problem z bagażami.
Da się założyć czy nie? bo ja już nie wiem, co wywnioskować.
Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 16 lut 2012, 22:04
Auto: bmw

Postprzez rubi » 28 paź 2014, 14:33

Wg mnie nie ma możliwosci, dachy się różnią, brak mocowań na relingi w wersji 7-os, to co jest przykryte elementem 56-47Z jest w innym miejscu, trzeciego miejsca mocowania w ogóle brakuje co chyba wyklucza montaż, wiercenie chyba nie było by dobrym pomysłem.
Mam takie relingi i mi leżą, mogę oddać jak ktoś chce.

gp.
Początkujący

Od: 4 wrz 2008, 19:46
Auto: Mazda Premacy 2,0 DiTD 2003