jarku007 napisał(a):bartek_bart napisał(a):Jak słyszę że z powodu dpf auto może stanąć na drodze to już to dyskwalifikuje ten silnik
Kolego – prawidłowo eksploatowany silnik mzr-cd z dpf nie będzie dawał problemów użytkownikowi to 1 – a 2 to to że silnik hondy diesla w niczym nie jest lepszy od diesla mazdy – tylko się nie sprzeczaj bo w rodzinie mam CRV 2008 w dieslu i wiem jak " to " jeździ – moim zdaniem Mazdy silnik lepszy .
domyslałem się, że taka będzie reakcja... no cóż widać że każdy chwali to co ma... ale trzeba być obiektywnym. Mam tego diesla 2 lata i wymieniam tylko olej. mam znajomych którzy go użytkowują i nikt nie narzeka. Jak dla mnie i-ctdi jest lepszy choćby na brak problemowego dpf. A w czym według Ciebie diesel mazdy jest lepszy od hondy?? Podaj jakieś powody a nie subiektywną ocenę. Znajomi, którzy mieli mazdy w dieslu zgodnie twierdzili albo 2,0 bez dpf który występował w M6 przed liftem albo nowy 2,2. To, że u Ciebie w rodzinie ktoś ma problemy jeszcze o niczym nie świadczy. Zawsze może się zdarzyć bardziej problemowy model ale ich odsetek jest znacznie mniejszy. Bezproblemowy diesel to taki który jeździ nie tylko na dłuższych trasach ale i taki który jeździ tylko w koło "komina"
Proponuję poczytać opinię użytkowników na zagranicznych forach. Polecam parkers.co.uk czy choćby opinie, które są na auto trader uk. Dużo negatywnych odnośnie diesla 2.0 mazdy a odnosnie hondy wręcz przeciwnie. Zresztą na tutejszym forum też nie brakuje tematów odnośnie problemów z dpf
P.s poszę wyjaśnij mi " Jak to jeździ " bo chyba nie wiem

Może czegoś się dowiem... przygotuję się na możliwe problemy których nie mam i o których nie słyszałem... według mnie i nie tylko jeździ bardzo dobrze i co najważniejsze całkowicie bezproblemowo
Dopisano 12 gru 2012 22:09:iwi napisał(a):bartek_bart napisał(a):Jak słyszę że z powodu dpf auto może stanąć na drodze to już to dyskwalifikuje ten silnik
Poza tym to nie staje na drodze tylko wchodzi w tryb serwisowy (mniejsza moc, ale i tak można jechać – przejechałem tak z Torunia do Krakowa

)
hehe a jakie to ma znaczenie?? nie wyobrażam sobie sytuacji gdy jadę np w trasę o 2tyś km ( z uk do Polski ) z małymi dziećmi na pokładzie i auto wchodzi w tryb awaryjny... i co mam tak jechać całą trasę?? takie sytuacje nie powinny mieć miejsca... Nawet klekotami tdi od vw robiłem takie trasy dziesiątki razy i nigdy nie zawiodły. Ponownie polecam poczytac zagraniczne strony na których nie brakuje rozżalonych ludzi którym auta staneły i jedynie laweta do dilera na czyszczenie lub wymiane dpfu..
jak dla mnie ten silnik nie wchodzi w grę, jeśli kupie m5 to jedynie w benzynie. mniej problemowe
Dopisano 12 gru 2012 23:49:iwi napisał(a):Przed wakacjami wymieniałem rozrząd za parę tys zł i po 15kkm znowu ta sama robota.
Albo Wy koledzy macie szczęście albo nie piszecie o swoich troskach związanych z tą piękną Marką.
Samochód rewelacyjny, ale płacić po kilka tysięcy zł co pół roku to trochę przesada.
No i sam widzisz jak jest... a kolego wyżej twierdzi że to diesel hondy jest do pupy a tu takie wydatki i problemy u mazdy. Rozrząd w i-ctdi na łancuchu więc nie ma takich problemów. Kolejny obiektywny powód dla którego śmiem twierdzić że to lepszy silnik.
Niestety ale wielu nie pisze o problemach robiąc dobrą minę do złej gry, poniekąd dlatego czytam opinie na zagranicznych forach. ( szczególnie angole są szczerzy )