http://www.youtube.com/watch?v=_j5jhwq0kzM "Ale urwał 2"
Kiedy zakładacie zimowe opony?
Filmik nie jest nowy ale warto sobie przed zimą przypomnieć
tu nawet zimowe nie pomogą
-
miro62
na 95% jestem przekonany ze zaden z nich nie mial zimówek. w USA nie sa zwyczajni zeby je zakladac, bo zima zaatakuje u nich raz na pare lat – a efekty widac na zalaczanym obrazku. dziwi mnie tylko ten pierwszy kręgiel bo strasznie obtłukal inne auta jak i swoje, jakby byl napity i cisnął na pałe.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
ja jeszcze na letnich
w tym roku spróbuję pobić rekord... jak dalej będzie taka pogoda to będę jeździł tak do wiosny 

-
Keeper of the Art
- Od: 22 kwi 2012, 18:06
- Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'
McMan napisał(a):Crenshaw napisał(a):ja jeszcze na letnichw tym roku spróbuję pobić rekord... jak dalej będzie taka pogoda to będę jeździł tak do wiosny
Według ostatnich prognoz, to już ostatni dzwonek
no właśnie słyszałem, że ma być mroźno i już miałem jechać na wulkanizację ale wczoraj w wieczornej prognozie powiedzieli, że ten mróz to fałszywy alarm i ma być deszczowo ale nie mroźno

-
Keeper of the Art
200SX SR20DET 89'
Crenshaw napisał(a):McMan napisał(a):Crenshaw napisał(a):ja jeszcze na letnichw tym roku spróbuję pobić rekord... jak dalej będzie taka pogoda to będę jeździł tak do wiosny
Według ostatnich prognoz, to już ostatni dzwonek
no właśnie słyszałem, że ma być mroźno i już miałem jechać na wulkanizację ale wczoraj w wieczornej prognozie powiedzieli, że ten mróz to fałszywy alarm i ma być deszczowo ale nie mroźno![]()
![]()
póki nie ma śniegu i mrozu można jeździć na letnich.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
-
cross
Krzemol1994 napisał(a): podobno
Też tak kiedyś myślałem. teraz nawet gazety motoryzacyjne zmieniły zdanie. te 7 stopni ustalone jest umownie. W jakiejś gazecie był ostatnio test letnich i zimowych na mokrym. A takie warunki teraz panują.
Zimowe wypadły bardziej niż fatalnie na wodzie.
Co nie zmienia faktu, że i ja już na zimówkach we wszystkich trzech furach.
Do saaba przyszły kurierem nówki i dzisiaj je założyłem.
niestety nadszedł już ten dzień... dzisiaj spadł u nas śnieg i musiałem zmienić oponki i ku mojemu zdziwieniu na wulkanizacji ogromna kolejka, myślałem, że jestem jednym z niewielu którzy tak późno zmieniają ale okazało się inaczej...

-
Keeper of the Art
200SX SR20DET 89'
Crenshaw napisał(a):niestety nadszedł już ten dzień... dzisiaj spadł u nas śnieg i musiałem zmienić oponki i ku mojemu zdziwieniu na wulkanizacji ogromna kolejka, myślałem, że jestem jednym z niewielu którzy tak późno zmieniają ale okazało się inaczej...
Ja zawsze mam beke z takich co zmieniaja jak spadnie snieg i czekaja godzinami w kolejce do wulkanizatora
wyslane za pomoca nokia 3210
możesz mieć beke jak jest tylko jeden zakład wulkanizacyjny w mieście, ja nawet długo nie szukałem, na drugim z kolei wymienili od ręki 
i powiem Ci jeszcze, że opony zimowe sprawują się dużo gorzej na mokrym jak temperatura jest powyżej 5'C niż letnie a akurat taka aura panuje tej zimy (przynajmniej u mnie).
i powiem Ci jeszcze, że opony zimowe sprawują się dużo gorzej na mokrym jak temperatura jest powyżej 5'C niż letnie a akurat taka aura panuje tej zimy (przynajmniej u mnie).

-
Keeper of the Art
200SX SR20DET 89'
Crenshaw napisał(a):możesz mieć beke jak jest tylko jeden zakład wulkanizacyjny w mieście, ja nawet długo nie szukałem, na drugim z kolei wymienili od ręki
Taaa bo ja jezdze 250 na godzine i zauwaze roznice miedzy zimowkami a letnimi. Poza tym nawet gdyby to i tak noe w moim przypadku, goodyeary ktore mam przy tej temp robia sie juz bardzo twarde. A zimowki lepiej miec wczesniej niz za pozno. Potwierdzaja to kazdego roku statystyki wypadkow kiedy to tacy mistrzowie kierownicy z letnimi oponami wylatuja z drogi lub na przeciwny pas bo mroz chycil.
wyslane za pomoca nokia 3210
eee tam:) Już kilka lat tak jeżdżę i żadnej kolizji. 
fiat 126p => Ford Fiesta I => Ford Fiesta II (LPG) => Opel Vectra (LPG) => Citroen XM (PB) => VW Passat (LPG) => Volvo V40 (ON) => Mazda 626 GF (LPG). – to są pojazdy którymi jeździłem dłużej niż rok. Mogłem coś pominąć.
- Od: 4 kwi 2011, 15:06
- Auto: Mazda 626 GF 1.8 (90km) 98r + LPG
Miałem zmieniać wczoraj bo spadł śnieg i wszędzie jechałem bokiem nawet jak nie chciałem
splot wydarzeń sprawił, że nie miałem chwili.. Jutro myślę, że się uda
zmieniam sam, więc kolejki nie będzie..
splot wydarzeń sprawił, że nie miałem chwili.. Jutro myślę, że się uda

Dzisiaj zmieniłem. Na asfalcie i mokrym asfalcie zero różnicy, natomiast na lekko ubitym śniegu pod domem różnica przeogromna. O ile na letnich oponach trudno było mi ruszyć, czy zatrzymać samochód z ~25 km/h na kilkunastu metrach, to subiektywnie na zimówkach zachowuje się niemal jak na suchym (ER300 vs WR G2, które wcale nie mają najlepszych opinii na śniegu!).
the right man in the wrong place...