zamienniki przekaźników elektr.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez meniu » 24 mar 2012, 21:53

Cześć,

w mojej madzi siadły mi 2 przekaźniki, które znajdują się w puszcze pod maską obok obudowy filtra powietrza. Są tam przekaźniki firmy Denso i Imasen. Szukałem takich w google i można je dostać tylko na ebay i to za niemałe pieniądze. Znacie jakieś zamienniki, które można kupić w Polsce?

Obrazek
Ostatnio edytowano 25 mar 2012, 12:06 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 2 razy
Powód: poprawilem zdjecie.../edycja tematu
Początkujący

Od: 30 sty 2012, 21:05
Auto: Mazda 6 kombi GY
2003 r.
2.0 141KM + LPG

Postprzez Wojtek » 24 mar 2012, 21:59

sa to standardowe przekazniki...
a nie jest prosciej podjechac na jakies zlomowisko? :> (jak juz chcesz miec oryginaly?)

ps. a co sie stalo, ze az 2 szt padly?
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez meniu » 25 mar 2012, 01:38

Wojtek, mówisz, że to takie proste – po prostu pojechać do motoryzacyjnego i kupić? Kurde bele, na to bym nie wpadł... :)

Martwię się o te przekaźniki bo w ostatnim miesiącu dwa mi padły. Najpierw przekaźnik opisany "Main". Objaw był taki, że rozrusznik w ogóle nie kręcił, mimo, że kontrolki się paliły. Zacząłem "śledztwo" od najprostszych rzeczy, czyli właśnie od przekaźnika. Ale przekaźnik załączał się po przekręceniu kluczyka, cewka działała, więc sądziłem, że jest OK. Sprawdziłem cewkę od IMMO a potem stacyjkę wg instrukcji, czyli sprawdzałem ciągłość obwodów. Wszystko było idealnie. Podrapałem się po głowie i wróciłem do przekażnika. Z braku pomysłu przeszlifowałem pilnikiem styki przekaźnika i po tej czynności auto paliło jak ręką odjął, więc pewnie styki były zwęglone.
Dwa dni temu padł drugi, tym razem od wentylatora chłodnicy. Całe szczęście, że jechałem na stację benzynową tylko parę kilometrów. Zatrzymałem się na stacji a tu para spod klapy idzie. Wolę nie myśleć co by było gdybym w trasę jakąś ruszył. Zrobiłbym z madzi parowóz :)

Dobra rada dla innych użytkowników: to, że przekaźnik załącza się, to nie znaczy, że działa! Warto przeszlifować styki.
Początkujący

2003 r.
2.0 141KM + LPG

Postprzez Wojtek » 25 mar 2012, 05:33

meniu napisał(a):Dobra rada dla innych użytkowników: to, że przekaźnik załącza się, to nie znaczy, że działa! Warto przeszlifować styki.

racja i sprawdzic, czy na wyjsciu przekaznika pojawia sie napiecie...
wtedy juz masz pewnosc, ze uklad dziala... ;)
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez meniu » 27 cze 2012, 21:05

Witam,

udało mi się w sklepie nabyć zamienniki do przekaźników.

Pasują takie:

http://www.inprodus.pl/sklep/index.php? ... atiz-nexia

lub np. GM 90 229 206
Początkujący

2003 r.
2.0 141KM + LPG

Postprzez boger01 » 3 gru 2012, 21:41

U mnie kiedyś padł przekaźnik od klimy i na trochę przełożyłem od przeciwmgielnych. W ASO chcieli za ten przekaźnik 150pln (chyba musiałby być ze złota żeby za niego tyle zapłacić). Podjechałem do elektrycznego specjalizującego się w częściach samochodowych i za niecałe 15pln kupiłem taki przekaźnik tylko bez znaczka mazdy <płacze> Myślę, że z większością da się tak zrobić <jupi>
Jeżeli nie wiadomo co siedzi w środku w danym przekaźniku (na większości nie ma oznaczeń) to bierzemy śrubokręt płaski i zdejmujemy obudowę. Jeżeli ktoś się nie zna to pan w elektrycznym na pewno taki dobierze.

Nie dajmy się zwariować cenami z ASO!!!
Początkujący

Od: 28 lis 2009, 19:55
Auto: M6 2.0 MZR-CD 136KM 04r sedan