Kontrolka awari silnika – ZM
Strona 1 z 1
Witam dzisiaj jadąc do pracy zapaliła mi sie kontrolka awari silnika/wtrysku.
Pomarańczowa kontrolka:
http://autopolki.pl/images/stories/co-j ... mnic/9.jpg
Prosze powiedzcie co może być przyczyną samochód nie zachowuje sie jakoś dziwnie, jak dla mnie normalnie. Troche panikuje bo do pracy mam 40 km i bez samochodu to moze być cieżko dojechać.
Porosze o jakąś podpowiedz.
Sorki juz poprawiam . Mazda 323 f 2001 1.6 bezyna.
Pomarańczowa kontrolka:
http://autopolki.pl/images/stories/co-j ... mnic/9.jpg
Prosze powiedzcie co może być przyczyną samochód nie zachowuje sie jakoś dziwnie, jak dla mnie normalnie. Troche panikuje bo do pracy mam 40 km i bez samochodu to moze być cieżko dojechać.
Porosze o jakąś podpowiedz.
Sorki juz poprawiam . Mazda 323 f 2001 1.6 bezyna.
Ostatnio edytowano 3 gru 2012, 09:14 przez maciekoch, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 27 kwi 2011, 16:04
Jakbyś tak jeszcze był łaskaw uzupełnić profil i napisać jakie to autko to byłoby łatwiej.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
chodzi o check engine
już ten temat był poruszany na forum. Częsta przypadłość 323 BJ (2001-2003) w silnikach 1.6 ZM i 2.0 FS. prawdopodobnie albo walnięty przepływomierz, sonda lambda lub katalizator. Rok temu bodajże ktoś z forum miał podobny przypadek w sedanie 323 1.6 2002r. po wymianie na nowy katalizator już mu się nie świeci owa kontrolka (z tego co pamietam – koszt takiej naprawy wyniósł go z wymianą katalizatora na nowy 700-800zł). Ja również mam paląca się kontrolkę. przejechałem z nią już ponad 50 tys.km i nic się nie dzieje. Samochód co 10 tys.km jest serwisowany (wymiana wszystkich płynów, filtrów itp.). Niestety winą za to możemy obarczyć nasze polskie ,,chrzczone paliwko", które neistety BJ-tki widocznie trawią i nie trawią. Skoro samochód jeździł na Zachodzie i nic się nie działo? To odpowiedź sama ciśnie się na usta.
PS. resetowanie i podpięcie samochodu pod komputer serwisowy nic nie daje. Kontrolka znika, ale po przejechaniu 10-15 km z powrotem się zapala.
PS. resetowanie i podpięcie samochodu pod komputer serwisowy nic nie daje. Kontrolka znika, ale po przejechaniu 10-15 km z powrotem się zapala.

- Od: 9 kwi 2005, 21:00
- Auto: Mazda 3 BL 1.6 2013; Mazda 3 BL 2.0 Disi 2012;
była;Mazda3 1.6 Active 2006 & Mazda3 2.0 Sport 2009
323F BJ 2.0 FS Sportive '01
maciekoch – tym autku to nie da się wybłyskać kodów błędów – pozostaje tylko podpięcie się kompem via OBD2 i sprawdzenie czego błąd dotyczy.
Sprawdzenie czego błąd dotyczy napewno nie zaszkodziłoby.
Swoją drogą to wpisałbyś w profil skąd jesteś i jakim autkiem jeździsz.
To takie "leczenie objawowe" – jak boli głowa to dać tabletkę od bólu głowy
Nie jest problemem skasować błąd ale skoro zdiagnozowali to powinieneś też wiedzieć czego błąd dotyczył.
Sprawdzenie czego błąd dotyczy napewno nie zaszkodziłoby.
Swoją drogą to wpisałbyś w profil skąd jesteś i jakim autkiem jeździsz.
gerz50 napisał(a):resetowanie i podpięcie samochodu pod komputer serwisowy nic nie daje. Kontrolka znika, ale po przejechaniu 10-15 km z powrotem się zapala.
To takie "leczenie objawowe" – jak boli głowa to dać tabletkę od bólu głowy
Nie jest problemem skasować błąd ale skoro zdiagnozowali to powinieneś też wiedzieć czego błąd dotyczył.
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Ja na LUKOILA nigdy nie narzekałem
Bardziej już miałbym wątpliwości jeśli chodzi o Orlen
Bardziej już miałbym wątpliwości jeśli chodzi o Orlen
- Od: 12 kwi 2009, 10:55
- Auto: 323F BJ 2.0 RF4F DiTD '01 Classic Red
Witam!
Niestety dopadła mnie jakaś niezidentyfikowana usterka
cały czas miga mi kontrolka check, non stop- auto w sumie jedzie bez problemów, czasami mam lekkie wahania obrotów na gazie na zimnym silniku (czyli jadę niby na benzynie
– gaz sekwencja) ale po przerzuceniu na minutkę na benzynę (przełączenie centralki) obroty w się stabilizują, wszystko było do przyjęcia do czasu jak nie zaczął migać cały czas ten check. Miałem na wiosnę zajechać na regulację instalacji a tu zrypało się wcześniej, czy ma ktoś jakieś pomysły, kontrolka miga cały czas poza nie ma właściwie żadnych oznak niewłaściwego zachowania się auta.
Niestety dopadła mnie jakaś niezidentyfikowana usterka
- Od: 6 cze 2008, 13:31
- Auto: Mazda 3 2.0 (150KM) BK 2007r.
oraz
Mazda 2 1349 (85KM) 2009r.
Na komputerach znam się całkiem nieźle
jako mechanik pracowałem także dawno dawno temu także wiem jak klucz trzymać
natomiast nie bardzo wiem które z tych interfejsów wybrać,
czy taki z bloutooth-em
tutaj może być czy lepsze jest coś innego. Jak masz lepsze propozycje wyślij mi na pw. Dzięki
czy taki z bloutooth-em

- Od: 6 cze 2008, 13:31
- Auto: Mazda 3 2.0 (150KM) BK 2007r.
oraz
Mazda 2 1349 (85KM) 2009r.
- Od: 10 paź 2007, 16:51
- Auto: 323F BJ 2001 1.6 sport
sprzęt jest ok, mam taki i działą extra, na komórce z androidem zainstalowałem torque pro i zczytuje błędy i wszelkie informacje o działaniu silnika (temp dolotu, temp silnika, przeciążenia, obciążenie silnika, obroty, prędkość, otwarcie przepustnicy i to właściwie tyle jeżeli chodzi o nasze samochody) ale przydatka rzecz za małe pieniądze 
Witam...znowu wyswietlila mi sie wspomniana kontrolka.
Objawy kali mam to 1/4 baku (z 55 litrow) poszla na 55 km.....
Co to może być?
Dopisano 4 mar 2013, 22:04:
Panowie o 15 pisalem ze zapalila mi sie kontilka check enginer...
podjechalem samochodem do sklepu zaparkowałem na pochylonym terenie.....po godzinie wruciłem odpaliłem samochód i lampka sie nie zapaliła (zarówka nie jest przepalona bo po przekreceniu kluczyka zapalły sie kontrolki). Czy jest to mozliwe żeby kontrolka zgasła? co może być przyczyną? Któryś z płynów? zapchany filtr paliwa?
Objawy kali mam to 1/4 baku (z 55 litrow) poszla na 55 km.....
Co to może być?
Dopisano 4 mar 2013, 22:04:
Panowie o 15 pisalem ze zapalila mi sie kontilka check enginer...
podjechalem samochodem do sklepu zaparkowałem na pochylonym terenie.....po godzinie wruciłem odpaliłem samochód i lampka sie nie zapaliła (zarówka nie jest przepalona bo po przekreceniu kluczyka zapalły sie kontrolki). Czy jest to mozliwe żeby kontrolka zgasła? co może być przyczyną? Któryś z płynów? zapchany filtr paliwa?
- Od: 27 kwi 2011, 16:04
sprawdź błędy, nikt tutaj nie jest wróżką... a ta kontrolka sygnalizuje praktycznie wszystkie błędy...
a to że tyle pali to ja bym obstawiał sondę....
a to że tyle pali to ja bym obstawiał sondę....
Witam kolegów i koleżanki. dawno mnie tu nie było. nie dawniej jak wczoraj podczas jazy zapalila mi sie kontorlka check engine, ot tak po przejechaniu 3km. po powrocie do domu obruszalem kostki od sondy lambda i chyba od drugiej sondy lambda(znajduja sie na przodzie silnika jedna nad kolektorem wydechowym a druga tak jakby pod). po tym zabiegu kontorlka zgasla. dzis rano po odpaleniu silnika ponownie sie zaswiecila wiec powtorzyłem poprzednio opisany zabieg ale to juz nic nie pomogło. styki wyglądaja jak nowki wiec powinny łączyć. auto nie kicha prycha ani nic z tych rzeczy. poprostu swieci sie kontrolka.wie ktos o co biega?
mazda 1,6 benzyna 98 km.
mazda 1,6 benzyna 98 km.
ZYCIE JEST PO TO, BY JEŹDZIĆ NA MOTO !!!
- Od: 31 mar 2012, 11:17
- Auto: MAZDA 323 S, 1.6 16V, 2001
MAZDA 2 BL 2.0 2015
Strona 1 z 1