Dzwiny dzwięk ( elektroniczne wycie) z silnika 2.0 LF
Witam,
Ostatnio zauważyłem, że spod maski wydobywa się dziwne "wycie". To "wycie" jest non stop, bez znaczenia czy auto jest pod obciążeniem, czy ma włączone nadmuchy, klime itp, czy rozgrzane czy zimne, po prostu taki dźwięk słyszę cały czas.
Wg mnie źródło tego dźwięku pochodzi z okolic akumulatora, gdzieś za nim/pod nim
Jak myślicie co to może być?
jakiś wiatraczek elektryczny?
Spotkaliście się z takim dźwiękiem?
Video:
z wewnątrz
Ostatnio zauważyłem, że spod maski wydobywa się dziwne "wycie". To "wycie" jest non stop, bez znaczenia czy auto jest pod obciążeniem, czy ma włączone nadmuchy, klime itp, czy rozgrzane czy zimne, po prostu taki dźwięk słyszę cały czas.
Wg mnie źródło tego dźwięku pochodzi z okolic akumulatora, gdzieś za nim/pod nim
Jak myślicie co to może być?
jakiś wiatraczek elektryczny?
Spotkaliście się z takim dźwiękiem?
Video:
z wewnątrz
zastanawiam się czy to nie działanie wentylatora? W 1.6 nie ma takiego dźwięku.
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
lukaszm napisał(a):astanawiam się czy to nie działanie wentylatora?
wentylatory wyłączone w momencie nagrywania nie obracały się. Może za 2 tyg jak znajdę więcej wolnego czasu to podjadę do jakiegoś mechanika, może rozkmini co tak wyje
marcin255 napisał(a):stożek tak wyje ?
no właśnie raczej nie (aczkolwiek nie wykluczam tej opcji związanej z dolotem), jak dodaje gazu ten dźwięk zostaje taki sam, w protege5 tez jest dolot injena, ale tam stożek ładnie syczy, a po dodaniu gazu bulgocze
mój tez tak samo wyje na wolnych po dodaniu gazu dźwięk się zmienia ale jak chcesz dalej szukać 
peza napisał(a):u mnie w 2.0 nie ma czegoś takiego
a masz SRI ?
Jak dla mnie na filmiku słyszalne są "skrzydełka" w kolektorze ssącym (chyba, że chodzi o jeszcze inny dźwięk), z którymi też walczyłem wiosną. Jak odepniesz plastikową osłonę, na wysokości świec po prawej stronie są dwie kostki, jeżeli po wypięciu czerwonej dźwięk ustanie to na pewno jest to ten problem o którym mówię.
- Od: 26 mar 2012, 14:19
- Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF Top '05 HB
marcin255 napisał(a):stożek tak wyje ?
przed chwilą wróciłem z trasy 70km i zaobserwowałem że po dodaniu gazy wycie ustępuje – ogólnie podczas jazdy jest niesłyszalne, tylko na postoju, czyli pewnie te wycie po części jest spowodowane dolotem.
buczos napisał(a):czyli pewnie te wycie po części jest spowodowane dolotem.
na 99 %
Rura od dolotu wpadła Ci w rezonans i dlatego
a tak serio to też mi się wydaje że to dolot. Bliżej tłoków słychać bo pewnie między silnikiem a karosierią ci dolot leci tak?

a tak serio to też mi się wydaje że to dolot. Bliżej tłoków słychać bo pewnie między silnikiem a karosierią ci dolot leci tak?
Konrado2104 napisał(a):a tak serio to też mi się wydaje że to dolot. Bliżej tłoków słychać bo pewnie między silnikiem a karosierią ci dolot leci tak?
tak dokładnie
Tomek , Ty masz do bólu fabryczny silnik
Ostatnio edytowano 4 gru 2012, 18:32 przez marcin255, łącznie edytowano 1 raz