Cruise Control – Tempomat – Różne problemy i pytania
gaz jest raczej elektroniczny w dieslu
Rozebrałem plastiki jeszcze raz i posprawdzałem wszystko. silniczek z linka który podciąga pedał jest zaraz nad pedałem gazu a moduł sterujący ukryty za gniazdem diagnostycznym... więc wszystko w jednym miejscu jednak przyczyną jest manetka coś w niej nie zwiera bo poruszałem przewodami i raz działa raz nie jednak nie miałem czasu dziś się z tym bawić ale już wiem gdzie winowajca
Akostarek zgadza się gaz jest elektroniczny ale dodatkowo do pedału gazu u mnie jest podpięta linka która działa tylko po uruchomieniu tempomatu podciąga pedał gazu tak jakbyś wcis go prawie że do deski zostaje max 1 cm na to że jak jedziesz na temp. a chcesz przyśpieszyć to naciskasz gaz i temp się wyłączy
Akostarek zgadza się gaz jest elektroniczny ale dodatkowo do pedału gazu u mnie jest podpięta linka która działa tylko po uruchomieniu tempomatu podciąga pedał gazu tak jakbyś wcis go prawie że do deski zostaje max 1 cm na to że jak jedziesz na temp. a chcesz przyśpieszyć to naciskasz gaz i temp się wyłączy
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Witam,
Posiadam M3 BK z 2008 roku:) 1,6 benzyna.
Chciałbym dołożyć tempomat i tutaj kilka pytań:
– po pierwsze czy jest to opłacalne i bardzo czasochłonne?
– rozumiem ze technicznie wystarczy zamontować manetkę przycisków na kierownicy i czujnik na pedale hamulca i to wszytko? czy to bardziej skomplikowane?
-a co z komputerem czy tempomat bedzie działał czy potrzeba wgrać jakiś nowy soft czy coś w tym rodzaju?
Dziękuje za pomoc:)
kurcze nie ma nikogo kto wie o co kaman;]
Posiadam M3 BK z 2008 roku:) 1,6 benzyna.
Chciałbym dołożyć tempomat i tutaj kilka pytań:
– po pierwsze czy jest to opłacalne i bardzo czasochłonne?
– rozumiem ze technicznie wystarczy zamontować manetkę przycisków na kierownicy i czujnik na pedale hamulca i to wszytko? czy to bardziej skomplikowane?
-a co z komputerem czy tempomat bedzie działał czy potrzeba wgrać jakiś nowy soft czy coś w tym rodzaju?
Dziękuje za pomoc:)
kurcze nie ma nikogo kto wie o co kaman;]
Ostatnio edytowano 23 mar 2013, 20:35 przez awido, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 3 cze 2012, 20:13
- Auto: 1. Mazda CX-3 2018 USA ver.TOURING Engine: 2.0L SKYACTIV-G DOHC 16-Valve
2.M3 BK 1,6benz 2008r. Inclusive
Próbował ktoś dołożyć przy pomocy tego poradnika?
http://www.mazda3forums.com/showthread.php?t=243917
Zastanawiam się czy nie usiąść do tego w weekend...
http://www.mazda3forums.com/showthread.php?t=243917
Zastanawiam się czy nie usiąść do tego w weekend...
Czy jeszcze komuś się udało? Mam nadzieję, że nie zostanę górnikiem roku
Zakupiłem zestaw przycisków z Mazdy 6 oraz brake switch, który chyba jest niepotrzebny
Dla uściślenia: M3 BK, 11/2006, Y6
Postanowiłem nie wymieniać brake switcha tylko zmienić same przyciski. Wszystko udało się zamontować, ale tempomatu nie ma. Co więcej, przyciski do sterowania głośnością pełnią teraz funkcję klaksonu
Zauważyłem, że brakuje na wiązce z M6 przewodu do masy, jaki jest w moich przewodach z M3.
Macie jakieś pomysły? Może komuś się udało?
Zakupiłem zestaw przycisków z Mazdy 6 oraz brake switch, który chyba jest niepotrzebny
Dla uściślenia: M3 BK, 11/2006, Y6
Postanowiłem nie wymieniać brake switcha tylko zmienić same przyciski. Wszystko udało się zamontować, ale tempomatu nie ma. Co więcej, przyciski do sterowania głośnością pełnią teraz funkcję klaksonu

Zauważyłem, że brakuje na wiązce z M6 przewodu do masy, jaki jest w moich przewodach z M3.
Macie jakieś pomysły? Może komuś się udało?
- Od: 24 lis 2011, 08:54
- Auto: 3BK Y6 '06
MX-5 NB 1,8 '98
jesli chodzi o tempomaty mam pytanie moze ktos wie.Szukam mazdy 5 chce zakupic ale nie wiem ktore mazdy posiadaja tempomat benzyny czy diesel i jakie silniki 1.8 czy 2.0 jesli ktos wie bardzo bym prosil o wiadomosc na priv
-
marcinz81
marcinz81 napisał(a):jesli chodzi o tempomaty mam pytanie moze ktos wie.Szukam mazdy 5 chce zakupic ale nie wiem ktore mazdy posiadaja tempomat benzyny czy diesel i jakie silniki 1.8 czy 2.0 jesli ktos wie bardzo bym prosil o wiadomosc na priv
ciekawe ile jeszcze takich postów napiszesz , w ogłoszeniu będzie czy ma tempomat i będzie miał przyciski na kierownicy z prawej
nie zawsze w ogloszeniu pisza czy ma czy nie zalezy kto to pisal zreszta ie kupuje tego samochodu w Polsce tylko w Wielkiej Brytani wiec to troche co innego chcialem wiedziec za jakimi mam sie ogladac bo patrzylem i na diesel i na benzyniaki nie widzialem przyciskow na kierownicy jedyne przyciski na kierownicy w mazie akurat jaka ja posiadam czyli mazda 3 jest plus i minus a wiadomo ze sluzy do czego innego i sa po lewej stronie a napisalem 2 posty bo ie kazy czyta wszystkie posty
Dopisano 8 sie 2013, 18:37:
a ten 2 nie wiem czemu pokazal sie 2 raz musial byc jakis blad nie z mojej winy
Dopisano 8 sie 2013, 18:37:
a ten 2 nie wiem czemu pokazal sie 2 raz musial byc jakis blad nie z mojej winy
-
marcinz81
Mam do odstąpienia kierownicę z Mazdy3 z przyciskami do radia i tempomatu. Kupiłem, ale okazało się że mój komputer nie obsługuje tempomatu. Gdyby był ktoś zainteresowany to proszę o kontakt.
-
tm82
Witam wszystkich.
Moja madzia jest z 2005 roku tuż przed liftem (Y6) i sprawdziłem kierownicę i napewno nie da się złożyć przycisków tempomatu w kierownicy gdyż brakuje 2 przewodów w kostce tuż pod kierownicą (kostka ma 12 pinów a jest 10 przewodów i tak 4 idą do poduszki a 6 do sterowania radia i klaksonu (2 – podświetlenie przycisków, 2 do sterowania i dwa do klaksonu) zostają dwa piny wolne które pewnie w nowszych służą do tempomatu.
przyciski od mazdy 6 maja inne połaczenia ale da się je przerobić (przełożyć) w kostce od nich tak aby pasowała do m3 gdzie są te (11 i 12) przewody. Normalnie będą tak się zachowywały że będzie w nich klakson tak jak ktoś pisał wcześniej.
Jeżeli chodzi o moją mazdę ma obydwa czujniki.
ALE jest jeszcze coś! pod kierownicą jest druga luźna kostka z 4 przewodami tuż obok tamtej i wychodzi z jednej wiązki.
Może to właśnie jest element instalacji do tempomatu tego na dodatkowej manetce? tak jak ma kolega "fly"
może ktoś wie więcej do czego ta kostka służy.
Moja madzia jest z 2005 roku tuż przed liftem (Y6) i sprawdziłem kierownicę i napewno nie da się złożyć przycisków tempomatu w kierownicy gdyż brakuje 2 przewodów w kostce tuż pod kierownicą (kostka ma 12 pinów a jest 10 przewodów i tak 4 idą do poduszki a 6 do sterowania radia i klaksonu (2 – podświetlenie przycisków, 2 do sterowania i dwa do klaksonu) zostają dwa piny wolne które pewnie w nowszych służą do tempomatu.
przyciski od mazdy 6 maja inne połaczenia ale da się je przerobić (przełożyć) w kostce od nich tak aby pasowała do m3 gdzie są te (11 i 12) przewody. Normalnie będą tak się zachowywały że będzie w nich klakson tak jak ktoś pisał wcześniej.
Jeżeli chodzi o moją mazdę ma obydwa czujniki.
ALE jest jeszcze coś! pod kierownicą jest druga luźna kostka z 4 przewodami tuż obok tamtej i wychodzi z jednej wiązki.
Może to właśnie jest element instalacji do tempomatu tego na dodatkowej manetce? tak jak ma kolega "fly"
może ktoś wie więcej do czego ta kostka służy.
- Od: 8 lut 2004, 00:15
- Auto: 3 BK 1,6 CITD 119 km
B2500 1997r. 79km
SIGNUM FL 1,9 150km
Gdyby był ktoś z mojej okolicy co potrafi rozkminić instalację to mogłbym wam pomóc. Zdjąć kilka plastików to nie problem a auto przedliftowe więc było by to dla wielu pomocne.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Witam, czy ktoś z kolegów może doradzić jakiś serwis w woj śląskim który zna się na tempomatach bo mam mały problem z moim, działał idealnie aż do teraz problem to nie trzyma stałej prędkości potrafi sam przyspieszać np. po ustawieniu 90km/h przez chwile jedzie ok aby za moment przyspieszać bądź zwania, model który jest u mnie to John Gold cruise control CM25, następca tego modelu to CM5 w internecie to tylko w Holandii jest serwis a na naszych stronkach to nie wiele można się dowiedzieć
i teraz nie wiem za bardzo gdzie to ogarnąć bo chcę go reanimować by znowu śmigał 

Czy ktoś z was również miał taką przypadłość że podczas jazdy wyłącza się im kompletnie tempomat (gaśnie lampka Cruise Control) i nie da się go ponownie uruchomić aż do ponownego odpalenia auta?
Podejrzewam że może to mieć związek z czujnikiem stopu pod pedałem hamulca
Podejrzewam że może to mieć związek z czujnikiem stopu pod pedałem hamulca
Idzie zima więc odkopuję temat dokładania tempomatu do Y6 w wersji poliftowej (białe zegary). W teście kontrolek widze ikonę tempomatu, ktoś ogarnął czy dokładka działa?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Mam mały problem. Kupiłem czujnik pedału hamulca, o kodzie BN7N-66-490. Kupiłem też kierownicę z przyciskami do tempomatu. W sobotę zebrałem się i powymieniałem wszystko. Niestety coś nie pykło, ponieważ nie wyświetla się kontrola CRUISE. Generalnie nie reaguje na nic.
Wiązka do wpięcia czujnika hamulca posiada 4 przewody, więc powinno być si. Kostka w przełącznikach jest kompletna. Masę w kierownicy podłączyłem. Macie jakiś pomysły co mogło pójść nie tak? Może zakupione przełączniki są nie kompatybilne, ponieważ mają zielone podświetlenie oraz obudowa tych przełączników jest czarna a nie jak reszta beżowa? Swoją drogą słabo to wygląda, całe autko na czerwono a kierownica na zielono. Gdzieś czytałem, że może być taka sytuacja ze będzie trzeba zamienić miejscami 2 przewody w kostce w kierownicy, czy to może być to? W przyszły weekend chcę jeszcze raz rozebrać i sprawdzić przejścia na kostce no chyba, że macie inne pomysły. Czy trzeba coś aktywować w komputerze?
Wiązka do wpięcia czujnika hamulca posiada 4 przewody, więc powinno być si. Kostka w przełącznikach jest kompletna. Masę w kierownicy podłączyłem. Macie jakiś pomysły co mogło pójść nie tak? Może zakupione przełączniki są nie kompatybilne, ponieważ mają zielone podświetlenie oraz obudowa tych przełączników jest czarna a nie jak reszta beżowa? Swoją drogą słabo to wygląda, całe autko na czerwono a kierownica na zielono. Gdzieś czytałem, że może być taka sytuacja ze będzie trzeba zamienić miejscami 2 przewody w kostce w kierownicy, czy to może być to? W przyszły weekend chcę jeszcze raz rozebrać i sprawdzić przejścia na kostce no chyba, że macie inne pomysły. Czy trzeba coś aktywować w komputerze?
Przeciski takie jak w tej kierownicy, z tym, że z podświetleniem zielonym więc strzelam, że z mazdy 6.
Czujnik hamulca jest nowy, kupiony w aso, więc ta część jest sprawna. Jakieś pomysły? 
Dodam, że podczas testu kontrolek wyświetla się napis CRUISE, więc instalacja jest raczej przygotowana. Wg mnie problem leży w zamienieniu przewodów w kostce. Czy ktoś dysponowałby schematem przełącznika tempomatu z mazdy 3 i 6?
Dodam, że podczas testu kontrolek wyświetla się napis CRUISE, więc instalacja jest raczej przygotowana. Wg mnie problem leży w zamienieniu przewodów w kostce. Czy ktoś dysponowałby schematem przełącznika tempomatu z mazdy 3 i 6?