@Wojtek to nie chodzi o żadne rekordy i pokazywanie, że moje spalanie chwilowe wynosi 0.0 jak odpuszczę gaz, a jadę 200 km/h.
Moim zdaniem spalanie chwilowe przy dobrych warunkach może lepiej pokazać, czy coś w silniku nie gra niż spalanie średnie. Jeśli poobserwuję się chwilowe spalanie jadąc na tempomacie przy w miarę stabilnych warunkach to można zauważyć prawidłowość na jakich wartościach komputer "zatrzymuję się" przy ustabilizowaniu prędkości. Jeśli dobrze poznasz swój samochód, to od razu widzisz, że coś jest nie tak. Widać nawet kiedy włącza się wypalanie DPF, a kiedy Webasto. Przez ostatnie kilka miesięcy miałem nieprzyjemność co weekend jeździć trasą Warszawa Katowice i wlec się w sznurze aut 80-100 km/h, więc z nudów obserwowałem jak to wygląda chwilowe spalanie.
Co do przekłamywania komputera w stosunku do "dystrybutora" to jak najbardziej się zgadzam – od 2 lat spisuje wydatki na paliwo i spalanie z komputera w Motostacie – mam też rozeznanie, że w moim przypadku komputer "oszukuje" ok 0,5-0,7 l, więc mogę sobie skorygować wynik.
Moim zdaniem średnie spalanie o ile nie jest badane według tych samych norm, też nie jest miarodajnym wynikiem. Każdy "depcze" inaczej, jeździ różnej długości odcinki i w różnych stosunkach miasto/poza miastem (nawet miasto miastu nierówne). Jeżdżąc poprzednim samochodem razem z Żoną ja miałem średnią 8l, a Małżonka 6,5l (teraz trudno mi porównać, bo Małżonka jeździ swoim). Ale patrząc w Motostat moje średnie spalanie przez ostatnie 2 lata waha się od 6,42 do 11,08 ("dystrybutorowo"), wiec też jest spory rozstrzał.
Jeśli uważasz, że podawanie takiego spalania jest bez sensu to ok – Twoje prawo, ale może ktoś ma też jakieś obserwacje i też się chętnie podzieli z innymi. Ja np. chętnie bym porównał, jak układa się spalanie przy różnych prędkościach w rożnych silnikach (benzyna/diesel), czy jest jakaś różnica miedzy sedanem i kombi z tym samym silnikiem. Chętnie sprawdziłbym, jak to się ma spalanie do współczynnika oporu powietrza np. czy jest jakaś różnica pomiędzy Twoją 5 (wyższy samochód) a 6 z tym samym silnikiem.
Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi obserwacjami chwilowego spalania