Jakie kupić głośniki? (na przód, na tył, nie subwoofery)

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Lowiec » 26 lis 2012, 12:02

Szczególnie rozwiązań dotyczących komfortu w budżetowych autach.

No więc zamówiłem, kupiłem i zamontowałem nowe głośniki, poniżej porównanie co było a jest:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podsumuję to tak, soczystego basu nie ma ale pojawiły się za to tony których wcześniej nie było (bo skąd) i całość gra świetnie i teraz może stanowić bazę do rozbudowy o wzmacniacz lub tubę.
Nie dokazuj, miła nie dokazuj...
http://www.youtube.com/watch?v=eP5wNDeGqLk&feature=related

Link do kilku dokumentów na temat Xedosa:
https://docs.google.com/folder/d/0B_CZcjbKtd0KblBqRVpPcEVxaE0/edit
Forumowicz

Od: 13 lis 2008, 22:57
Auto: Xedos 6 1.6 '96 CA B6 Z8 CA2 LPG BRC
M-B 180 Kompressor Sportcoupe
Opel Astra II 1.6 16V
E53 3.0d

Postprzez Lantis 89 » 19 gru 2012, 17:54

Witam

Od pewnego czasu rozglądam sie za materiałami do rozbudowy audio, wpadły mi w oko takie głośniki:
http://allegro.pl/glosniki-165-mm-crunc ... 77106.html

Złych opinii nie spotkałem o tej firmie, czy ktoś zna lub ma głośniki Crunch?????
Chciałbym kupić komplet na cztery furtki i do tego wzmacniacz tej samej firmy.
Lantis 89

Postprzez Krzemol » 19 gru 2012, 19:06

Za 180zł kupisz zestaw odseparowany, np. Autotek A6.2CS :) Ten sam koncern co Crunch. A zamiast kupować dwa zestawy lepiej zrobić dobry przód z wygłuszeniem – z tyłu nie jeździsz.
Forumowicz

Od: 4 mar 2010, 23:11
Auto: Lexus IS200t 245KM '15r

Postprzez rider143 » 19 gru 2012, 19:33

Lantis 89 napisał(a):czy ktoś zna lub ma głośniki Crunch?????
Mam je w tylnych drzwiach w Madzi, grają świetnie i jestem z nich bardzo zadowolony <spoko>
Forumowicz

Od: 5 paź 2012, 21:29
Auto: Mazda 323F BA
1,5 B+G 1997r

Postprzez Lantis 89 » 19 gru 2012, 20:40

Krzemol1994 napisał(a):Za 180zł kupisz zestaw odseparowany, np. Autotek A6.2CS :) Ten sam koncern co Crunch. A zamiast kupować dwa zestawy lepiej zrobić dobry przód z wygłuszeniem – z tyłu nie jeździsz.

Zgadzam sie ze lepiej zrobić miej a pożadniej ;)
Ale za to im więcej głośników tym efekt jest lepszy, drzwi mam już wszystkie wygłuszone oraz auto z grubsza też :D

rider143 napisał(a):
Lantis 89 napisał(a):czy ktoś zna lub ma głośniki Crunch?????
Mam je w tylnych drzwiach w Madzi, grają świetnie i jestem z nich bardzo zadowolony <spoko>

No i super, skuszę nie chyba bo stosunek jakości do ceny podobno BDB :)
Z początku myslałem na HERTZ ale mają mniejsze moce...
Lantis 89

Postprzez Barthez » 19 gru 2012, 21:46

Lantis 89 napisał(a):Z początku myslałem na HERTZ ale mają mniejsze moce...

głośniki mają moce? – jak można je wykorzystać? w magii?

tak spytam z ciekawości: a wzmacniacze czym sie charakteryzują ? też mocą? – w takim razie się ją sumuje, mnoży???
:P
Lantis 89 napisał(a):rider143 napisał(a):
Lantis 89 napisał(a):
czy ktoś zna lub ma głośniki Crunch?????
Mam je w tylnych drzwiach w Madzi, grają świetnie i jestem z nich bardzo zadowolony

No i super, skuszę nie chyba bo stosunek jakości do ceny podobno BDB

dobrze zadane pytanie, konstruktywna odpowiedź no i wniosek oparty o "podobno" <lol>

:]

Chłopie – chcesz kupić głośniki – to ich posłuchaj a także konkurencji w podobnej cenie, najlepiej nie wiedząc, która marka właśnie gra, a nie opierasz sie o opinię "grają świetnie"...
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez Bartg » 19 gru 2012, 23:29

Im więcej głośników =/ lepszy efekt ;) Lepiej kupić lepsze odseparowane na przód, niz 4x takie Crunche i ładować w tylne drzwi, ja u siebie w ogóle nie mam głośników z tyłu, a z przodu kilogram Moreli, jak kiedyś wpadniesz na spota to udostępnie do posłuchania ;)
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

Od: 23 sty 2008, 22:25
Auto: Volvo V50 2.4 '04
EX Premacy FS Sportive '02
EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez Lowiec » 19 gru 2012, 23:43

Daj z przodu zestaw separowany a na tył nawet takie kruncze. I tak jak cokolwiek zamontujesz z tyłu to będzie źle. A jak zrobisz głośniej to uśmiech i radość nie zejdzie Ci długo z twarzy:)
Ach...pamiętaj że źródło dźwięku jest równie ważne jak nie ważniejsze.

Forumowicz

Opel Astra II 1.6 16V
E53 3.0d

Postprzez Lantis 89 » 20 gru 2012, 16:22

Barthez- wypowiedz poniżej krytyki,zachowaj takie dla rodziny...

Jak już Baretek mówi aby postawić na odseparowanym zestawie i w tył nie inwestować to posłucham morelowego chłopaka :)
Miałem ogólnie pisać do Ciebie Bartku w tej sprawie ale... :)

Crunche ma w ofercie fajny i mocny zestaw za ok 350zł i na dodatek sprzedawca z Łodzi wiec podjadę osobiście, może przy okazji jakiś piecyk do nich kupię u niego :D
Lantis 89

Postprzez Barthez » 20 gru 2012, 18:12

Lantis – jak dla mnie to możesz sobie wstawić nawet estradówke w tylne drzwi, klape czy gdzie tam chcesz... tylko nie pisz więcej głupot :]
Barthez napisał(a):chcesz kupić głośniki – to ich posłuchaj

to jest najważniejsza rzecz przy wyborze głośników...
Forumowicz

Postprzez Krzemol » 20 gru 2012, 19:56

Odsłuch może i jest ważny, ale nie zawsze jest taka możliwość :P
Forumowicz

Postprzez Barthez » 20 gru 2012, 20:04

żonę też można sobie wybrać na podstawie opinii z internetu, po co poznawać wcześniej osobiście :P

zależy co kto lubi ;)
Forumowicz

Postprzez Lantis 89 » 20 gru 2012, 20:58

Masz tak idiotyczne podejście do tematu aż mi Ciebie szkoda sie robi,może właśnie żony Ci brakuje skoro o niej wspominasz.?
Lantis 89

Postprzez Barthez » 20 gru 2012, 21:37

chłopczyku – musisz sie jeszcze wiele nauczyć w temacie audio i nie tylko...

Lantis 89 napisał(a): fajny i mocny zestaw za ok 350zł

zdecydowanie najlepsze rozwiązanie dla ciebie <spoko>

<lol>
Forumowicz

Postprzez Krzemol » 20 gru 2012, 22:33

Barthez napisał(a):żonę też można sobie wybrać na podstawie opinii z internetu, po co poznawać wcześniej osobiście :P

Nie widzę powiązania tych kwestii...
Forumowicz

Postprzez Lowiec » 21 gru 2012, 00:48

Nie wierzę, że Bartek takie wojenki piszesz...rozumiem niezgadzanie się z ideą montażu głośników w tylną półkę/tylne drzwi...Ale taka wojenka a "generalnie w car audio się tego nie poleca" to różnica.
Mogę stwierdzić jedynie, że bez tyłu w puszce czegoś brakuje a budowanie w niej pokoju odsłuchowego nie ma sensu, chyba że brykamy mclarenem f1, jesteśmy jego kierowcą a resztę mamy w d.

Forumowicz

Opel Astra II 1.6 16V
E53 3.0d

Postprzez Barthez » 21 gru 2012, 11:03

Lowiec napisał(a):"generalnie w car audio się tego nie poleca"

widzę że nawet Ty mnie nie zrozumiałeś...
Stary byku ;) – nie chodzi o to czy gość chce założyć głośniki do przodu, tyły, na dachu czy gdzie sobie tam wymyśli. Nie chodzi też o to jakie i za jaką kasę...
Sedno sprawy w wielkim skrócie:
Dobierając jakiś system audio ja kieruję się wrażeniami słuchowymi i do tego cały czas zmierzam ;)
Krzemol1994 napisał(a):nie zawsze jest taka możliwość

na to też jest rada – można zawsze wybrać się do "porządnego" salonu gdzie są możliwości odsłuchu, a jak się wybierze już model (wie się czego chce) to wtedy szukać najtańszej oferty...

Natomiast kierowanie się opiniami "fajne", "mocne", "podobno"... jest jak wróżenie z fusów :P
Życzę powodzenia w modyfikacjach

O prasę też nie ma się co do końca opierać, bo jest podatna na sugestię reklamodawców ;) Skoro połowa objętości to reklamy – to jak można napisać o tych produktach źle? – Wiem z życia, przerabiałem ten temat i na odsłuchach w studiu prostowałem wielu "oczytanych" klientów, którzy nie mogli uwierzyć jak to możliwe ;)

Ale ja już jestem starej daty... teraz może technika posunęła się do przodu i nie potrzeba słuchać...
Forumowicz

Postprzez Bartg » 21 gru 2012, 11:17

Wiadomo, że tego zastąpić się nie da, ale poza meritum sprawy nie wiem po co te wszystkie uszczypliwe na maxa uwagi... Zawsze może posłuchać na spocie czy to MS, czy jakis milosników car audio sprzętu konkretnego, ja np u małpaTomekmałpa posłuchałem Moreli w Rykach i przekonałem się do kupna <spoko>
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

Od: 23 sty 2008, 22:25
Auto: Volvo V50 2.4 '04
EX Premacy FS Sportive '02
EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez Lowiec » 21 gru 2012, 12:09

Zrozumiałem, chodziło mi jednak o generalne zasady według których buduje się domowe, garażowe czy samochodowe audio. Osobiście mega podoba mi się yamaha z lat 90, którą widziałem w szczecinie w salonie audio na placu zwycięstwa. Pamiętam jak dziś, stylistyka amplitunera klasyczna dla yamahy ale kolor...śliwkowy:) Potem gdzieś się przewinął przed oczyma piękny wzmacniacz technicsa z dwa dużymi podświetlanymi wskaźnikami wysterowania. Już miałem "podobny" kupować od kolegi, jarało mnie pokrętło kręcące się przy regulacji pilotem ale przy podłączeniu do reszty tego co miałem to zagrał tak czysto, pusto bezgłebnie w porównaniu do ws 442, że kazałem mu się z tym złomem wynosić. Parę dni temu przed sprzedażą ws442, który leżał na szafie 5 lat podłaczyłem go i posłuchałem tego przyjemnego ciepłego brzmienia harmonicznych z lat 80. Jego miejsce zajął H/K który gra czysto ale w porównaniu do yamahy i technicsa ciepło i głeboko. Wiem, że sprzyjają mu w tym odpowiednie kable i kolumny:)
W aucie i tym temacie bardziej mi zalezało na opinii typu "te nie są warte ceny, te grają jak hsk" no ale cóż, postawiłem na nieodpowiedniego konia, może się wygrzeją i zaczną lepiej grać. Poprzednio miałem Magnaty BullPower i one grały lepiej, cieplej. IMHO jest duuuużo lepiej niz było na nastoletnich głośnikach ale i tak jeśli nie robi się kompleksowo to dostaje się to co się dostaje po takiej zmianie czy kawałek tortu. Ideałem by było dać do rozebrania auto, poprzyklejania takich to a takich mat, posłuchania tego i tego i wybrania. No ale to nie kosztuje 300zł i tu z pomocą powinno przyjśc forum bo po to jest.

Forumowicz

Opel Astra II 1.6 16V
E53 3.0d

Postprzez Barthez » 21 gru 2012, 13:21

Lowiec napisał(a):W aucie i tym temacie bardziej mi zalezało na opinii typu "te nie są warte ceny, te grają jak hsk"

ale jak już wiesz – w jednym aucie ten sam zestaw może zagrać to przyzwoicie, a w drugim fatalnie...
i jeszcze dochodzi rodzaj muzyki który będziemy męczyć
przykładem mogą być głośniki hertz... opinie mają świetne a u mnie w samochodzie zagrały fatalnie...
brak sceny, ogólny bałagan... Wysokie tony jeszcze przyzwoite, średnica ujdzie w tłoku natomiast bass zdecydowanie nie do przyjęcia... (pudełkowy). Dołożony woofer zamiast pomóc, pogorszył...
Nie było sensu nic z tym robić – sprzedałem razem z samochodem...
Jak gra obecny zestaw – doskonale wiesz ;) a w planach mam zrobienie podobnego tylko w zamkniętej budzie ;)
Forumowicz