Undisputed napisał(a):Trochę poczytałem Waszych opinii. I zacząłem się zastanawiać BK czy BL....
A Wy doświadczeni czasem jakiego dokonalibyście wyboru wiedząc wszystko co teraz wiecie...
BL

some1 napisał(a):wielgachny akumulator (system start-stop)
Akumulator jest normalny, ma 45Ah. Jest jeszcze pomocniczy 26Ah, ale nawet biorąc pod uwagę oba nie można w odniesieniu do zastosowanych baterii powiedzieć, że są "wielgachne"

Tomek79 napisał(a):Panowie może ja sobie to tak tłumaczę, ale wydaje mi się, że w BL nie ma większej ilości wad/usterek niż w BK.
Przejrzyj oba działy...jest mniej

Tomek79 napisał(a):Dodam tylko że PODOBNO w BK jest mocniejszy – dający więcej frajdy – silnik 2.0
Moce są zbliżone i osiągi również.
Lakcow91 napisał(a):BK jest lżejsza więc ma lepsze osiągi od BL
BK nie jest lżejsza od BL, lecz cięższa, niewiele ale zawsze.
W kwestii masy obu modeli i nieporozumień na tym polu pisałem
TUTAJbigboy177 napisał(a):To, co podaje producent w tym przypadku nie koniecznie musi być prawdą. Jakiś czas temu była moda na zaniżanie – klienci marudzili, było, że producenci oszukują itd., później aby trochę załagodzić sprawę zaczęto zawyżać, wszak lepiej jak w testach wychodzi na plus, niż na minus. Właśnie z taką sytuacją mamy do czynienia w "walce" BK vs. BL. W testach przeprowadzanych przez magazyny itd., osiągu obu aut są praktycznie identyczne. Różnice na poziomie 0.2s to margines błędu.
Zgadza się. W rzeczywistości osiągi obu generacji "trójek" są zbliżone. Przy okazji warto wspomnieć, skoro już się "ścigamy", że na końcowy wynik, wygraną w sprincie, poza autem "coś do powiedzenia" ma kierowca – w tym przypadku, rzekłbym, że będzie "grał pierwsze skrzypce"

Tytan napisał(a):Muszę powiedzieć, że dzięki koledze Lakcow91 poczułem się jakbym wygrał w totka

Mam BL już przeszło 2 lata i to produkcja 2009 więc początek i jakoś kompletnie nic mi się nie dzieje.
To jest nas dwóch

KMBak napisał(a):Ja uważam, że auto jest bardzo komfortowe
Z uwagi na twarde/sztywne zawieszenie, w moim rozumieniu i definicji tego pojęcia, wspomniane cechy absolutnie nie pozwalają zaliczyć tego auta do bardzo komfortowego, zwłaszcza na naszych drogach.
some1 napisał(a):Jedna rzecz o której zapomniałem wspomnieć to to, że w wersji 2.0 jest sześciobiegowa skrzynia biegów. Co oznacza niższe obroty silnika w trasie, a więc większy komfort (ciszej) i niższe spalanie.
Myślę, że przede wszystkim to drugie.