Wyprzedaż rocznika – atrakcyjne ceny?
Strona 1 z 1
Witam wszystkich forumowiczów. Postanowiłem napisać tu na forum, ponieważ jestem przekonany, że tutaj uzyskam najlepszą poradę. Jeżeli chodzi o auta, to jestem totalnym laikiem, a moja wiedza o markach pochodzi jedynie z sieci. Przymierzam się do zakupu pierwszego auta – mam fundusze, ale, oczywiście nie chcę przepłacać. Interesuje mnie zakup nowego auta, no i, jeżeli piszę na tym forum, oczywiście Mazdy. Jestem z Łodzi, wertowałem ofertę tutejszych salonów i trafiłem na promocję w Mazda Matsuka przy 3-go maja. Zaciekawił mnie model Mazdy 3 1.6 w dieslu (małe spalanie) no i ten wygląd.. hm.. Co sądzicie o tym modelu i zniżce 7,5 tys?
-
mariomazur
Ach zapomniałem dodać, że jestem singlem, ale lubię podróżować i samochód kupuję również pod tym kątem. Czy według Was wybrałem dobry model? Będę wdzięczny za wszelkie rekomendacje.
-
mariomazur
Sam musisz sobie odpowiedzieć, czy dla Ciebie to dobra cena.
Mazda 3 z dieslem 1.6 to raczej bezpieczny (dobry) wybór.
Porównaj z autami konkurencji (np. Auris, Civic, Golf) i zobacz, co tam możesz dostać za tę cenę.
Pamiętaj, że płacąc gotówką masz sporą możliwość negocjacji, także tę cenę – nawet po rabacie, możesz jeszcze zbić. Próbuj dalej z nimi negocjować. nawet jeśli nie będą chcieli opuścić ceny – wynegocjuj dodatkowe wyposażenie (np. czujniki parkowania, dywaniki, chlapacze, tempomat, światła przeciwmgielne, lakier metaliczny, etc.).
I przede wszystkim, przejedź się tym autem (jazda próbna) i innymi z konkurencji, może po jeździe próbnej będziesz już na 100% pewien, że to to auto, albo dojedziesz do wniosku, że jednak fajniej się jeździ którymś z konkurencyjnych kompaktów.
Wyprzedaż rocznika – czyli będzie to 2011? Ma to duże znaczenie, przede wszystkim zawsze bierz tylko model po liftingu (jeśli był w tym roku). I odpowiedz sobie na pytanie, kiedy będziesz chciał sprzedać to auto – jeśli szybko (tak do 3 lat) to nie warto brać starszego rocznika – różnice cen na rynku wtórnym są dość spore w zależności od rocznika w młodych autach. Jeśli chcesz pojeździć dłużej (np. 5-8 lat), możesz brać taką z poprzedniego rocznika – w starszych autach nie ma już takich różnic cenowych pomiędzy rocznikami.
Co więcej, dowiedz się, czy dealer oferuje jakieś promocyjne pakiety ubezpieczeniowe, albo atrakcyjne metody finansowania, np 50/50, wtedy zapłaciłbyś 50% wartości auta, drugie 50% po roku, a kasa może leżeć na lokacie i zarabiać...
Trochę tego jest, a Ty musisz rozegrać to tak, żeby wyglądało, że Tobie na zakupie tego konkretnego auta zależy mniej niż dealerowi na jego sprzedaży – masz przecież tyle konkurencyjnych ofert. Co wytargujesz to Twoje.
Mazda 3 z dieslem 1.6 to raczej bezpieczny (dobry) wybór.
Porównaj z autami konkurencji (np. Auris, Civic, Golf) i zobacz, co tam możesz dostać za tę cenę.
Pamiętaj, że płacąc gotówką masz sporą możliwość negocjacji, także tę cenę – nawet po rabacie, możesz jeszcze zbić. Próbuj dalej z nimi negocjować. nawet jeśli nie będą chcieli opuścić ceny – wynegocjuj dodatkowe wyposażenie (np. czujniki parkowania, dywaniki, chlapacze, tempomat, światła przeciwmgielne, lakier metaliczny, etc.).
I przede wszystkim, przejedź się tym autem (jazda próbna) i innymi z konkurencji, może po jeździe próbnej będziesz już na 100% pewien, że to to auto, albo dojedziesz do wniosku, że jednak fajniej się jeździ którymś z konkurencyjnych kompaktów.
Wyprzedaż rocznika – czyli będzie to 2011? Ma to duże znaczenie, przede wszystkim zawsze bierz tylko model po liftingu (jeśli był w tym roku). I odpowiedz sobie na pytanie, kiedy będziesz chciał sprzedać to auto – jeśli szybko (tak do 3 lat) to nie warto brać starszego rocznika – różnice cen na rynku wtórnym są dość spore w zależności od rocznika w młodych autach. Jeśli chcesz pojeździć dłużej (np. 5-8 lat), możesz brać taką z poprzedniego rocznika – w starszych autach nie ma już takich różnic cenowych pomiędzy rocznikami.
Co więcej, dowiedz się, czy dealer oferuje jakieś promocyjne pakiety ubezpieczeniowe, albo atrakcyjne metody finansowania, np 50/50, wtedy zapłaciłbyś 50% wartości auta, drugie 50% po roku, a kasa może leżeć na lokacie i zarabiać...
Trochę tego jest, a Ty musisz rozegrać to tak, żeby wyglądało, że Tobie na zakupie tego konkretnego auta zależy mniej niż dealerowi na jego sprzedaży – masz przecież tyle konkurencyjnych ofert. Co wytargujesz to Twoje.
- Od: 6 paź 2008, 17:56
- Auto: mazda dwa zero
JAcek
Dzięki za podpowiedź.
Jeżeli chodzi o porównanie.. wstyd mi się przyznać, ale również i tu się nie popiszę, bo jeżeli chodzi o porównywanie parametrów pod maską... ehs.. ;/
Mazdą już jeździłem (nie swoją, jako pasażer). Jeździłem również markami, jakie wymieniasz no i powiem, że najbardziej komfortowo czułem się w Mazdzie. Dlatego decydując się na zakup auta innych marek nawet nie rozważałem.. Właśnie w tym salonie, do którego planuję się wybrać oferują atrakcyjne metody finansowania... Do tego może uda się dodatkowo coś wynegocjować.
Dzięki również za kilka rad na przyszłość.
Dzięki za podpowiedź.
Jeżeli chodzi o porównanie.. wstyd mi się przyznać, ale również i tu się nie popiszę, bo jeżeli chodzi o porównywanie parametrów pod maską... ehs.. ;/
Mazdą już jeździłem (nie swoją, jako pasażer). Jeździłem również markami, jakie wymieniasz no i powiem, że najbardziej komfortowo czułem się w Mazdzie. Dlatego decydując się na zakup auta innych marek nawet nie rozważałem.. Właśnie w tym salonie, do którego planuję się wybrać oferują atrakcyjne metody finansowania... Do tego może uda się dodatkowo coś wynegocjować.
Dzięki również za kilka rad na przyszłość.
-
mariomazur
Hej, ja jeżdżę taką Mazdą od marca. Zrobiłem już z 30 tys. Km, ogólnie jestem zadowolony, ale według mnie trzeba dużo jeździć, żeby docenić to autko. Ty widzę planujesz wojaże więc z pewnością szybko ją docenisz, a silnik diesla przy takim użytkowaniu jest tu najlepszym rozwiązaniem. Co do oferty dealera – bardzo atrakcyjna, sądzę, że warto umówić się z ich doradcą, porozmawiać bardziej szczegółowo, upust naprawdę kuszący. A tak przy okazji, ludzie bardzo chętnie kupują tu auta, polecany salon. Warto się wybrać wg mnie.
- Od: 23 mar 2012, 12:34
- Auto: Mazda 3 1.6 diesel. Kupiona w marcu 2011, przebieg 30 tys.km
Ja podobnie jak kolega Mariomazur nie mam doświadczenia w kupowaniu auta z salonu, dlatego chciałem zadać pytanie Jackowi i innym użytkownikom, którzy mają pojęcie na ten temat. Na stronie Mazdy wszedłem na promocje samochodów i sprawdziłem, że model, który mnie interesuje (Mazda 2 Exclusive, benzyna, 1.3 84km) został przeceniony z 52 800 do 51 800. Tak, jak napisał Jacek – słyszałem, że kupując w salonie za gotówkę można jeszcze ponegocjować cenę, ale nie mam pojęcia jakiego rzędu może to być upust, a chciałbym się odpowiednio przygotować i wiedzieć czego mniej więcej się spodziewać. Możecie mi coś podpowiedzieć?
Pierwsza zasada zdesperowanego gracza: jeśli obstawiasz czerwone, na pewno wygrają czarne
- Od: 20 lis 2012, 16:29
Strona 1 z 1