Bo linki z tego tematu juz nie działają
Obsługa MP3 w fabrycznym radiu (zdjęcia na str. 32 i 36) (xCarLink, DMC, Yatour)
Jest gdzies fotorelacja jak rozebrac srodkową konsolę oraz radio w m6?? Czy w roczniku 2002 z bose trzeba lutować l716
- Od: 19 lip 2012, 20:48
- Auto: Mazda 6, 2002r, silnik 2,3
marcinosMZKS napisał(a):Jest gdzies fotorelacja jak rozebrac srodkową konsolę oraz radio w m6?? Czy w roczniku 2002 z bose trzeba lutować l716![]()
Osobiście korzystałem z tych poradników przy instalacji xcarlinka:
http://www.fitaudio.com/?View=entry&EntryID=162 (polift, anglik ale da się połapać)
http://www.youtube.com/watch?v=oCOtJZhDUM0&feature=plcp
ps. co do zworki wydaje mi się, że będziesz musiał zlutować chyba, że ktoś wcześniej to zrobił
- Od: 19 maja 2012, 08:04
- Auto: Mazda 6 | 2.0 PB | GG | '04
No jest funkcja co przełacza jedno na drugie, trzeba trzymać jakiś guzik 3 sekundy i potem nacisnąć CD ale to nie działą u mnie. Zasadniczo żaden trzymany kilka sekund guzik nie działa.
CLAU napisał(a):No jest funkcja co przełacza jedno na drugie, trzeba trzymać jakiś guzik 3 sekundy i potem nacisnąć CD ale to nie działą u mnie. Zasadniczo żaden trzymany kilka sekund guzik nie działa.
Nie jakiś, a konkretny, przełączenia się na radio AM/FM. Niestety nie wszystkie radia realizują funkcję przełączania nośnika.
Pozdor Myjk
Panowie i Panie!
Wiem, że na pewno się przewinęło i biję się w pierś, ale nie mam teraz czasu poszukać odpowiedzi na forum, a już chcecie zamawiać – który typ xcar linka (i czy jest w ogóle taki) będzie pasował do mojego autka? – Mazda 3 2007r wersja top sport.
Wiem, że na pewno się przewinęło i biję się w pierś, ale nie mam teraz czasu poszukać odpowiedzi na forum, a już chcecie zamawiać – który typ xcar linka (i czy jest w ogóle taki) będzie pasował do mojego autka? – Mazda 3 2007r wersja top sport.
- Od: 16 paź 2012, 22:58
- Auto: Mazda 3 2.0 150km 2007r.
Wosiu napisał(a):Panowie i Panie!
Wystarczyło zajrzeć na stronę xcarlink.pl
Do Twojego samochodu będzie pasował typ A http://xcarlink.pl/mazda/16-mazda-typ-a-sd-usb.html
Chyba że potrzebujesz z obsługą iPoda, to także znajdą się odpowiednie modele (również typ A).
Nie, iPoda niet, nie szalejmy. Dzięki za info
Zaglądałem na tą stronkę, ale gdzieś przeglądając posty tu na forum natknąłem się na informację, że u kogoś xcar link nie działał, mimo że był dedykowany do konkretnego modelu, tak więc wolałem się upewnić.
Zaglądałem na tą stronkę, ale gdzieś przeglądając posty tu na forum natknąłem się na informację, że u kogoś xcar link nie działał, mimo że był dedykowany do konkretnego modelu, tak więc wolałem się upewnić.
- Od: 16 paź 2012, 22:58
- Auto: Mazda 3 2.0 150km 2007r.
Cześć, mój pierwszy post na forum, więc przy okazji witam i pozdrawiam wszystkich 
Tak się składa, że dorobiłem się niedawno Mazdy 6 rocznik 2002, której jedyną wadą (poza rudą tu i tam) jest to... że z wyposażeniem, szczególnie audio to szału nie ma. Radyjko jest i na tym koniec. Kaseciak i CD zaślepione fabrycznie, audio też nie żadne BOSE a standard (choć przyznam, że przed zakupem jeździłem chyba 8 Mazdami i gdyby nie napisy BOSE to nie odróżniłbym nigdy gdzie jest to niby lepsze nagłośnienie). Tyle informacji chyba starczy, już czas na pytania.
Poczytałem forum i najprawdopodobniej wiem, ale lepiej się upewnić.
1. Czy x-carlink będzie grał z takim radiem gołym (bez kasety i cd)? Nie będą jakieś szczególne przeróbki, dokupowanie przewodów itp? Jedynie będę musiał polutować "punkt L716"?
2. W opisie na stronie jest tekst "Kompatybilne z radiami o nr. seryjnych: 1168, 1269, 4103, 14789909, 1472086, 14792089, 14794008, 14794522, 14795137, CQ-EM4570AK, CQ-LM4720A, CQ-TT3070AA, CR-LM4282KA, CR-LM4282KA CD, CQ-XM8950A" – pytanie czy jest pewność, że mam któreś z tych radii (czy jakkolwiek się ten wyraz odmieni) czy muszę już teraz porozbierać samochód i sprawdzić ten numer? Jeśli muszę sprawdzić to gdzie go szukać?
3. Gdybym się zdecydował powinienem zamawiać "typ A"?
4. I tak trochę z innej beczki, jakie są wymiary tego x-carlinka, dałoby się go tak zamontować, żeby w miejscu na kasetę się wkładało kartę/pendrive? Czy też ma jakieś przyciski niezbędne na innych ściankach? Bo średnio mi się widzi montaż w schowku pasażera, kierowcy trudno do niego dosięgnąć.
5. Czy istnieje wciąż jakieś ryzyko, że x-carlink nie będzie działał? Bo w starszych wątkach sporo jest takich podejrzeń i haseł, że jest to sprzęt wadliwy. Wywalenie 300zł na coś co nie ma 99,9% pewności działania nie wchodzi w grę.
Widzę w wątku viewtopic.php?f=28&t=144230 , że jest już sporo chętnych, a boję się, że na 3 edycje może już braknąć ludzi. Dlatego chciałbym szybko rozwiązać swoje wątpliwości i podjąć decyzję jak sobie polepszyć audio.
Tak się składa, że dorobiłem się niedawno Mazdy 6 rocznik 2002, której jedyną wadą (poza rudą tu i tam) jest to... że z wyposażeniem, szczególnie audio to szału nie ma. Radyjko jest i na tym koniec. Kaseciak i CD zaślepione fabrycznie, audio też nie żadne BOSE a standard (choć przyznam, że przed zakupem jeździłem chyba 8 Mazdami i gdyby nie napisy BOSE to nie odróżniłbym nigdy gdzie jest to niby lepsze nagłośnienie). Tyle informacji chyba starczy, już czas na pytania.
Poczytałem forum i najprawdopodobniej wiem, ale lepiej się upewnić.
1. Czy x-carlink będzie grał z takim radiem gołym (bez kasety i cd)? Nie będą jakieś szczególne przeróbki, dokupowanie przewodów itp? Jedynie będę musiał polutować "punkt L716"?
2. W opisie na stronie jest tekst "Kompatybilne z radiami o nr. seryjnych: 1168, 1269, 4103, 14789909, 1472086, 14792089, 14794008, 14794522, 14795137, CQ-EM4570AK, CQ-LM4720A, CQ-TT3070AA, CR-LM4282KA, CR-LM4282KA CD, CQ-XM8950A" – pytanie czy jest pewność, że mam któreś z tych radii (czy jakkolwiek się ten wyraz odmieni) czy muszę już teraz porozbierać samochód i sprawdzić ten numer? Jeśli muszę sprawdzić to gdzie go szukać?
3. Gdybym się zdecydował powinienem zamawiać "typ A"?
4. I tak trochę z innej beczki, jakie są wymiary tego x-carlinka, dałoby się go tak zamontować, żeby w miejscu na kasetę się wkładało kartę/pendrive? Czy też ma jakieś przyciski niezbędne na innych ściankach? Bo średnio mi się widzi montaż w schowku pasażera, kierowcy trudno do niego dosięgnąć.
5. Czy istnieje wciąż jakieś ryzyko, że x-carlink nie będzie działał? Bo w starszych wątkach sporo jest takich podejrzeń i haseł, że jest to sprzęt wadliwy. Wywalenie 300zł na coś co nie ma 99,9% pewności działania nie wchodzi w grę.
Widzę w wątku viewtopic.php?f=28&t=144230 , że jest już sporo chętnych, a boję się, że na 3 edycje może już braknąć ludzi. Dlatego chciałbym szybko rozwiązać swoje wątpliwości i podjąć decyzję jak sobie polepszyć audio.
one man can make a difference
- Od: 26 paź 2012, 22:59
- Auto: Mazda 6 GG
Liftback 2002
PB 2.0 16V 141KM
1. Tak. Nie. Tak.
2. Tak, nie.
3. Tak.
4. Z lekkim zaokrągleniem (w górę): 10 x 7 x 3 cm. W tym wątku jest (AFAIR nawet fotorelacja) jak to wmontować w podobny sposób do Twojego pomysłu.
5. Nie, chyba, że będzie wadliwy emulator (to się rzadko zdarza), a tu "problem" ma w zasadzie sprzedawca a nie Ty.
2. Tak, nie.
3. Tak.
4. Z lekkim zaokrągleniem (w górę): 10 x 7 x 3 cm. W tym wątku jest (AFAIR nawet fotorelacja) jak to wmontować w podobny sposób do Twojego pomysłu.
5. Nie, chyba, że będzie wadliwy emulator (to się rzadko zdarza), a tu "problem" ma w zasadzie sprzedawca a nie Ty.
Pozdor Myjk
@Myjk dziękuję za szybką odpowiedź. Urządzenie wydaje się w takim razie być idealnie przystosowane do moich wymagań... no może poza ceną. Pozostaje mi powalczyć z decyzją xcarlink spełniający większość wymagań czy transmiter, który tak idealny nie jest, ale znacznie tańszy, no i wybrać na czym mi bardziej zależy. Przy okazji pokazałeś mi, że powinienem bardziej uważnie przejrzeć ten wątek (te 79 stron to jednak trochę jest).
one man can make a difference
- Od: 26 paź 2012, 22:59
- Auto: Mazda 6 GG
Liftback 2002
PB 2.0 16V 141KM
Ja z własnego doświadczenia transmiter odradzam. Sam co prawda nie miałem w samochodzie, ale znajomy używał czegoś takiego w swoim. I powiem Ci, że jakość dźwięku była średnia. W najlepszym przypadku osiągniesz jakość dźwięku porównywalną do dźwięku z radia, nie będziesz miał zbytnio głębi basu, ani ładnych wysokich tonów. Co prawda w jego przypadku było to rozwiązanie tylko tymczasowe i później kupił normalne radio, ale transmiterów przerobił chyba ze 3 sztuki. Najpierw najtańsze 2, a później kupił jakiś rzekomo lepszy (droższy), ale działał tak samo jak te tańsze. W dodatku z tego co pamiętam, któryś zepsuł mu się po kilku dniach użytkowania, ale stwierdził, że nie ma sensu robienie reklamacji czegoś, czego koszt przesyłki przewyższa nowe i kupił następny
Miał do tego piloty, no ale cóż z tego – nazwałbym to taką sztuką dla sztuki 
A jeżeli mówisz, że masz radio kasetowe, to mam nadzieję, że nie przyszedł Ci do głowy pomysł zakupu kasety – adaptera. Jakość dźwięku z niej też jest słaba. Może jest ciut więcej basu, ale za to wysokich tonów mało. Poza tym, przy cichym słuchaniu słychać szum w głośnikach no i trzeba coś do niej podłączyć, np. jakiegoś mp3 playera. Poza tym te kable i niewygodna obsługa...
Jeżeli chodzi o xcarlinka, to jedyną jego wadą jest cena. Sam jeszcze nie mam, ale czytając forum, nie znalazłem jeszcze niezadowolonej z niego osoby. Pytałem jednego z użytkowników mających M6 z Bose o jego działanie i stwierdził, że jakość dźwięku jest ciut lepsza niż na CD i że głośniki grają trochę głośniej i dźwięk jest mocniejszy. Mi właśnie też trochę brakuje mocy na wypalanej płytce, bo na oryginalnej jest nieco lepiej. Poza tym działa normalna obsługa z kierownicy no i można schować urządzenie do któregoś ze schowków i nie będzie nic widać.
A jeżeli mówisz, że masz radio kasetowe, to mam nadzieję, że nie przyszedł Ci do głowy pomysł zakupu kasety – adaptera. Jakość dźwięku z niej też jest słaba. Może jest ciut więcej basu, ale za to wysokich tonów mało. Poza tym, przy cichym słuchaniu słychać szum w głośnikach no i trzeba coś do niej podłączyć, np. jakiegoś mp3 playera. Poza tym te kable i niewygodna obsługa...
Jeżeli chodzi o xcarlinka, to jedyną jego wadą jest cena. Sam jeszcze nie mam, ale czytając forum, nie znalazłem jeszcze niezadowolonej z niego osoby. Pytałem jednego z użytkowników mających M6 z Bose o jego działanie i stwierdził, że jakość dźwięku jest ciut lepsza niż na CD i że głośniki grają trochę głośniej i dźwięk jest mocniejszy. Mi właśnie też trochę brakuje mocy na wypalanej płytce, bo na oryginalnej jest nieco lepiej. Poza tym działa normalna obsługa z kierownicy no i można schować urządzenie do któregoś ze schowków i nie będzie nic widać.
Witam a ja mam pytanko do kolegi Myjk w sprawie xcl , utworzyłem dziesięć katalogów w każdym z nich po max 99 utwory , wyświetlacz wyświetla mi EX5:i tu numer utworu gra sobie kawałek wyłączam prąd i po włączeniu gra ciąg dalszy utworu i to jest super ale teraz ciekawostka przełączam na inny cd/folder np EX8 gra jakiś utwór wyłączam zasilanie , po ponownym ale szybkim uruchomieniu powiedzmy około minuta to xcl kontynuuje utwór ale jeżeli jest to dłuższa chwila to zawsze odpala sie na EX5 , czy to może być spowodowane że oryginalna zmieniarka do mazdy ma 6cd a xcl obsługuje 10cd ?
Panowie, czy na forum jest instrukcja jak zlutować tą zworkę (co z czym, trzeba zlutować). Chodzi mi o samo lutowanie. Z wyciągnięciem radia nie mam kłopotu. W tym temacie jest fotka całej płyty radia z zaznaczeniem gdzie jest zworka( troszkę mało tam widać).
Trzeba połączyć jeden punkt z drugim, albo wlutowywując oryginalny element (zworę) albo (mniej fachowo) kroplą cyny.
Oczekujesz nauki lutowania ?
Oczekujesz nauki lutowania ?
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
airbob napisał(a):Oczekujesz nauki lutowania ?
Nie, z lutowaniem radzę sobie dobrze. Po prostu dokładnie nie wiem które punkty mają być ze soba zlutowane.