Centralny zamek – zamyk/otwieranie nie działa

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez KosteR » 8 lis 2012, 20:39

Koledzy prośba,
w Mojej dwójeczce (rocznik 2007) od wczoraj nie działa centralny zamek, tzn nie mogę otworzyć/zamknąć drzwi z pilota.
Z kluczyka normalnie zamykają się drzwi.
Wymieniłem już baterię w pilocie 2 razy(może ta na którą zmieniłem nie działała) i dalej to samo.
Próbowałem już metody "kodowania" która jest opisana w innym temacie, ale nie mogę przejść przez pierwszy punkt który, a mianowicie w momencie gdy drzwi kierowcy są otwarte, to nie mogę ręcznie zablokować drzwi od środka( a nie chce dźwigienki urwać)– gdy drzwi zamknięte dźwignie od "ręcznego centralnego" działa.

Będę wdzięczny za jakiś pomysł
Początkujący

Od: 9 maja 2011, 19:26

Postprzez ukash_tychy » 8 lis 2012, 20:59

ale jest jakakolwiek reakcja, gdy naciskasz na pilocie?
Forumowicz

Od: 18 mar 2009, 22:28
Auto: jest: KF PE-VPS, 165KM, 2020, SkyPassion, Polymetal Grey;
była: GL PE-VPS, 165KM, 2017, SkyPassion, Soul Red;
DW B3, 72KM, 1999;
był: LA NFU VTR, 110KM, 2007

Postprzez KosteR » 8 lis 2012, 21:27

Nic się nie dzieje...
zrobiłem tak, że pominąłem ten pkt i przekręciłem 3 razy na zapłon- kluczyk zostawiłem w pozycji off ostatecznie(gotowy do wyjęcia)w stacyjce, otworzyłem/zamknąłem 3 razy drzwi zostawiając je otwarte po tym i zacząłem klikać pilotem.... zero reakcji,
Pilot zintegrowany z kluczykiem, tzw scyzoryk.. :( :(
Początkujący

Od: 9 maja 2011, 19:26

Postprzez Tytanus1722 » 4 sty 2014, 12:12

Witam, mam ten sam przypadek.
W mojej M6 po lifcie wszystko chodziło jak w zegarku aż do czasu gdy pilot zaczął nawalać.
Wymieniłem baterie a problem nadal istnieje, próbowałem również na drugim pilocie ale nic z tego.
Jedyne co mogę to otwieranie drzwi kluczykiem.
Gdzie szukać przyczyn ? Co robić ? Proszę o pomoc .
Pozdrawiam !
Tytanus1722

Postprzez marioTHC » 13 paź 2014, 09:06

cześć

udało się komuś zaprogramować kluczyk w mazdzie 2 DE?
wszystko działało do momentu rozładowania baterii, po wymianie przy wciskaniu guzików świeci się czerwona dioda na kluczyku ale zamek nie reaguje,
oczywiście znalazłem instrukcję programowania do mazdy i po wieluuuu próbach udało mi się zmusić komputer do reakcji tzn. po 3 krotnym otwarciu i zamknięciu drzwi samochód rygluje i otwiera zamki, po czym wciskam na kluczyku dwa razy przycisk zamknięcia (lub otwierania) i wtedy samochód miga awaryjnymi czyli niby OK ale kluczyk nadal nie działa, niektóre opisy mówią o wciskaniu guzików na 2 pilotach ale ja mam tylko jeden scyzoryk a drugi zwykły, pomoże ktoś?

dla osób którym nie udało się w ogóle uruchomić programu kodowania w mazdzie 2 poniżej opis jak u mnie zadziałało:

Krok 1: Otworzy Drzwi Kierowcy i zostaw otwarte jak w opisie

Krok 2: Nacisnij przycisk otwierania drzwi ( zamknij otworz przyciskiem ) ten krok pomijamy, bo w m2 nie da się wcisnąć guzika blokowania drzwi gdy są one otwarte

Krok 3: Wloz kluczyk do stacyjki ważne żeby po włożeniu kluczyka przekręcić go na ON i poczekać aż zniknie czerwona lampka "samochód z kluczykiem" następnie szybko wykonujemy kolejny krok

Krok 4: Przekrec kluczyk na ON ( czyli az zaswieca sie kontrolki ) zrob to 3 razy i zostaw kluczyk w stacyjce jak w opisie

Krok 5: Otworz i zamknij drzwi kierwocy 3 razy (doslownie otworz i zamknij cale drzwi i zostaw je otwarte ) jak w opisie

Krok 6: Ecu powinno zaregowac (otworzy zamknie drzwi ) reaguje

Krok 7: Nacisnij przycisk na pilocie 2 krotnie ( autko powinno juz reagowac na pilota ) jak pisałem w poście mam tylko jeden pilot, po wciśnięciu przycisku dwukrotnie raz migają światła awaryjne

Krok 8: Wyciagnij kluczyk ze stacyjki i autko powinno znowu wykonac zamkniecie – otwarcie drzwi. po porzednim kroku już nic się nie dzieje i pilot nadal nie działa:(
marioTHC