W zakresie prędkości od 100 km/h (czasem od 90 km/h) wyczuwam delikatne drgania kierownicy.
Przy prędkości 130 km/h są już spore, powyżej 140km/h na niemieckiej autostradzie
1. Stare opony letnie wyrzuciłem i kupiłem nowe Continentale CPC2 (205/55R16) – nie pomogło
2. Kupiłem felgi stalowe 15" + nowe opony zimowe Continentale CWC TS830 195/65R15 bo akurat taki okres był – drgania zmniejszyły się i przesunął zakres – zaczęło drgać od około 120km/h – obstawiam ze szerokość opony to sprawiła- mimo wszystko drgania są więc nie pomogło
3. Wymieniłem wahacz przód P+L bo była wywalona tuleja – nie pomogło
4. Wymieniłem amortyzatory przód P+L bo jeden był wylany – nie pomogło
5. Wymieniłem tarcze hamulcowe P+L tył z klockami – nie pomogło
6. Wymieniłem tylne wahacze kostki bo były wywalone
7. Wyważyłem felgi aluminiowe 16" chyba z 4 razy w rożnych zakładach bo juz nie miałem pomysłu co
8. Ustawiłem zbieżność – też nie pomogło
9. Napompowałem koła powietrzem zimowym – tez nic nie dało
Więcej pomysłów nie mam. zawieszenie koła sprawdzałem też z 5 razy, wszystko w porządku, końcówki drążków, łączniki, luzy w zawieszeniu i nic. nic mi nie stuka nie puka nie zgrzyta nie piszczy. tylko sie telepie. dzwona w aucie nie było. już nawet felgi ściągnąłem i wrzuciłem bez opon na wyważarkę – i proste są czyli ewentualnie wada fabryczna opon ale nie wiem jak to sprawdzić i udowodnić bo przekładałem koła przód <> tył i z powrotem i zawsze to samo więc dziwne by było żeby 4 opony miały defekt. A drgania jak były tak są
Ja nie mam już do tego siły. co gdzieś pojadę to albo mi każą koła wymieniać albo podnoszą auto i stwierdzają ze wszystko jest w jak najlepszym porządku. czy ktoś zna w Krakowie solidny serwis który weźmie mi auto, przejedzie się, pogmera, postuka a na koniec pokaże mi palcem i powie "o tu pan se wymieni" i skasuje za to 100-200zł a nie będzie mi kazać wymieniać randomowe elementy myśląc ze to było właśnie to.
aaa i co ciekawe przy 90km/h przy minimalnych ruchach kierownicy prawo lewo czuje jak coś zaczyna wibrować bardziej niż jak kierownica jest na wprost.